Z világháború – Z, mint „Zitronen-díj”

 

Július 11-én debütált egy új magyar mozicsatorna, amelyet a Z világháborúval promotáltak. Gondoltam, a forró hétfő estémet lehűtöm egy jó kis zombis horrorfilmmel. Brad Pitt nevében bíztam, hogy nem lesz „Z” kategóriás film, nem lett az, de egy Citrom-díjat mindenképpen kap.

worldwarzA történet a szokásos, egy boldog családi reggelivel kezdődik. Brad Pitt egy visszavonult ENSZ nagykövet név szerint, Garry Lane, aki már csak a családjának él, két lányának palacsintát süt és elviszi őket az iskolába. Aztán a reggeli dugóban rájuk támadnak zombik. Sikerül kimenteniük őket, és egy anyahajón kapnak kosztot és kvártélyt, cserébe főhősünknek ki kell nyomozni, honnan ered a vírus. (Ez mondjuk újdonság erejével hatott, mert a többi ilyen filmben mindig csak menekülnek.)
Ami idegesített, az a zombik hangja volt, nem tudom, honnan vették ezt a károgó hangot, amit kiadtak. Engem a Jurassic Parkra emlékeztetett, amikor a tüzelő nősténydinó párzásra hívja a hímeket. Brad Pitt „remekül” játssza a legyőzhetetlen nyomozót, bár én Dwayne „Rock” Johnson jobban el tudnám képzelni ebben a szerepben, de mostanában a jó öreg Brad is elvállal minden „Fury” filmet. Mindent túlél, Dél-Korea: erős szél, eső, főhősünk haja szála sem görbül, Izrael: forró napsütés, a zombik átmásszák a méteres falakat, Brad Pitt az utolsó repülővel lelép, Wales: borult ég, lezuhan a géppel, a karfa átmegy a hasán, de még azt bírja. Olyan, mint a dalban a szegény katica, sós kútba teszik, onnan is kiveszik, kerék alá teszik, ihol jönnek a törökök, azok is előveszik.
Azért pár zombis klisét muszáj volt elsütni: ha egy zombi megharapja a kezedet, él a három másodperces szabály: ha levágod időben, nem alakulsz át! Nagyon Kaptár-os a laboratóriumos jelenet, amikor zombi tudódok közt „ekecsűnek” Pitték. Az emeletes házak sötét lépcsőháza pedig mindig hemzseg a rosszarcú zombikkal, (bár ez mondjuk a magyar lakótelepeken is) miért kell mindig oda menekülni?
Ami még furcsa volt, hogy pár kommandós becézte a zombikat, „zozó”-nak hívták, azt hitték, hogy vicces: „Gyerünk fiúk, lőjük a Zozókat!” Nee, ez még egy paródiafilmben is gáz! Amit többen is kritizáltak, hogy nem lassan vonaglottak, hanem futnak, mint a golyó, ha egyszer meghaltak, honnan volt ennyi energiájuk?

SPOILER: Garry Lane rájött, hogy a halálos betegeket nem támadják meg, ezért a laborban beoltja magát egy halálos vírussal. Ez nekem olyan megoldás, mint az adósságrendező hitel, megoldunk egy problémát, de vele okozunk egy másikat, betemetünk egy gödröt, de ehhez ásunk egy másikat.

Nem vagyok egy nagy zombis filmrajongó, de Danny Boyle alkotásai, a 28 nappal és héttel később a maguk sötét hangulatával bejöttek. Nem sokat vártam Z-től, a lécet átvitte, de talán a legkellemesebb emlékem az volt, hogy kereskedelmi adón néztem, és nem volt közben reklám.

 

rank10-6

 

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Világháború Z – World War Z (2013)

 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás