Whiskey Tango Foxtrot – Kimaxolt életek

 

Egy amerikai riporternő élete legnagyobb kalandjával néz szembe, amikor a kényelmes életét feladva Kabulban, Afganisztánban találja magát, mint háborús tudósító.

A filmnek a szerintem briliáns „Whiskey Tango Foxtrot” címet adták, így ha megengeditek, a továbbiakban sem vagyok hajlandó azt a bugyuta magyar címet (Csajok a fronton) használni, mert ez a film több annál, mint amelyet a fordítás sejtet. Az elsőre talán nem egyértelmű, hogy mégis mit keres ez a három, jelentésükben teljesen eltérő szó együtt. Biztos hallottatok már a NATO fonetikus ábécéről, amely a legelterjedtebb betűzési rendszer angol nyelvterületen. Célja, hogy a légi/katonai rádiós kommunikációt egységesítse, így az üzeneteket rossz vételi viszonyok esetén is érthetővé tegye. 26 betűből és a hozzájuk tartozó szavakból áll, amelyek annyira különböznek egymástól, hogy lehetetlenség őket összekeverni.
A címben szereplő szavak a „W“ „T“ és „F“ betűkhöz tartoznak, amelyet az angol nyelvben jártasak már biztos összeolvastak a WTF (What the fuck) kifejezéssé. A magyar fordítása köszönhetően gazdag nyelvünknek a helyzet súlyosságától függően a „Mi a szösz“ –től egészen a durva káromkodásig terjedhet. (A „szösz“ szócska cserélésével).
Ezért találom tökéletesnek a címet, mert ebben a három szóban benne van az egész mű. A főszereplő első döbbenete, amikor egyik napról a másikra puskaropogás mellett alszik el; és arra is rögtön következtethetünk, hogy a cselekmény helyszíne egy harctér lesz.
Szóval nem értem ki volt képes ezt a mesterművet szájon törölni egy „Csajok a fronton“ magyar címmel.

A film egyébként megtörtént eseményen alapul, az élményeiről Kim Baker haditudósító írt 2011-ben könyvet (The Taliban Shuffle: Strange Days in Afghanistan and Pakistan), amelyet a főszerepet is játszó Tina Fey produkciós cége filmesített meg.
Whiskey_Tango_FoxtrotKim Baker (Tina Fey) egy negyvenes újságírónő, párkapcsolatban él az állandóan üzleti úton lévő barátjával. Lehetőséget kap, vagy úgyis mondhatjuk nincs más lehetősége, hogy néhány hónapra Afganisztánba utazzon és tudósítson a háborús eseményekről. Néhány napon belül úton is van, hogy minden szempontból a frontvonalba kerüljön, egyrészt kikerülve az íróasztal mögül, mint televíziós tudósító ismert lesz a neve és az arca, másrészt hamar megtanulja, hogyan ugráljon el a repülő puskagolyók és kézigránátok elől.
Egy nemzetközi csapatban találja magát, ahol hamar barátságot köt Tanya Vanderpoel (Margot Robbie) brit tudósítóval és Iain MacKelpie (Martin Freeman) skót fotóssal. Kim ahogy gyorsan beletanul a feszültség levezetésére szolgáló vad bulizásokba, úgy lesz egyre jobb és jobb a munkájában is. Bátran törtet előre a kamerájával olyan helyszínekre, ahová nőnek, ráadásul külföldi nőnek aztán végképp tilos lenne bemennie. Legalább elegendő stresszt és munkát szolgáltat a testőrének Nic-nek (Steve Peacocke) és a helyi segítőjének, munkatársának Fahim Ahmadzai-nak (Christopher Abbott).
Ügyesen kezeli és később fordítja hasznára az afgán miniszter Ali Massoud Sadiq (Alfred Molina) vonzalmát és udvarlását. Nekem egyébként egyedül a kettejük kapcsolata tűnt kissé erőltetettnek. Szinte már várható volt, hogy a politikus ki fog kezdeni Kim-mel.
Érdemes kiemelni Billy Bob Thorton játékát aki Hollandek tábornok szerepében keveset szólt, de azt mindig jókor és jó helyen.
Azért is döntöttem úgy, hogy írok a filmről, mert rengeteget gondolkodtam rajta, miután megnéztem. Roppant visszásnak tartom, hogy az természetes, sőt kötelező, hogy egy nő belépvén az országba kendőt ölt és eltakarja magát, ám ugyanez fordított helyzetben nem működik. Éltem két évet Londonban, ahol nap mint nap szembesültem azzal – és egyébként senki nem kérdezett meg, hogy szerettem volna vagy sem-, hogy nők teljesen elfátyolozva sétáltak vagy ültek mellettem. Lehet nekik a fedetlenül hagyott haj látványa zavaró, mert az erkölcstelenség és a léhaság jelképe, de nekem ugyanúgy felkavaró talpig fekete börtönbe zárt nőtársakat látni.
Habár én személy szerint roppant keveset tudok az iszlám vallásról, ódzkodom attól, hogy a csak a média által közvetített információ alapján alkossak véleményt. Ezért is tartom üdítőnek a riporternő Kim helyi szakértőjének és segítőjének, Fahim-nek a játékát. Szelídem vezeti be a nézőt a saját világukba, betekintést enged annak egy szeretetteljes, egymással törődő oldalába. Emellett a filmben több vicces jelenet is van, ahol tanúi lehetünk, hogy egy, a nyugati világban megszokott élethelyzet megoldása lehetetlen feladatnak bizonyul Kabulban.
A film mint vígjáték, dráma és dokumentumfilm lett kategorizálva, nagyon ügyesen váltakoznak a jelenetek, remek egyensúlyban tartva az élmény derűs ám veszélyes oldalát is bemutatva. A kedvenc jelenetem, amikor a főszereplő egy buliból hazatérve rossz ház előtt száll ki az autóból, és találja hirtelen magát a vidám iszogatós, csevegős estéből életveszélyben. Éjszaka egyedül Kabul utcáin sétálgatni nem szerencsés dolog, Tina Fey pedig olyan ügyesen adja át, hogy mit élhet át egy nő ebben a helyzetben, hogy még kanapé biztonságos ölelésében is érezhetjük a félelem jéghideg kezeit a gerincünkön.
Egyébként is a színésznő játékát emelném ki, nagyon meg voltam vele elégedve. Őt mostanában fedeztem fel magamnak, habár láttam már itt-ott, de mindig csak vígjátékokban, pedig ideje volna komolyabb szerepeket is vállania. Olyan természetesen és hitelesen játssza a kissé naív, szerencsétlen, de idegesítően vakmerő, félelmet nem ismerő riporternőt, hogy a jövőben biztosan követni fogom filmes pályafutását.

Sokat gondolkodtam, hogy kinek ajánlanám a filmet. Nehéz lenne azt mondanom, hogy csak nőknek, vagy férfiaknak, időseknek vagy fiataloknak, mert nagyon a helyén van benne minden. Megfelelő arányban keveredik a veszély, a vakmerőség, a szex, a jó karakterek, kis szerelmi szál, így mint a Mikulás puttonyában, itt is mindenki talál valamit amely a vászon elé szögezi másfél órára.
Ha más nem, akkor a film zenéi majd biztos feldobják a napját. Nekem csupa jó emlékem fűződik hozzájuk.

 

rank10-8

 

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Csajok a fronton – Whiskey Tango Foxtrot (2016)

 
 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás