Viktoriánus tündérmese – Az ifjú Viktória királynő

 

A viktoriánus kor mindig különös hatással volt rám. Nemcsak kedvenc íróim (Oscar Wilde, Bram Stoker, Sir Arthur Conan Doyle) éltek ebben az időszakban, de először készítettek csodás játékokat a gyerekek számára, s elsőként jelentek meg olyan fontos társadalmi kérdések, mint a közegészségügy, oktatás, gyerekmunka, női jogok. Szerencsére a korról és valós vagy kitalált szereplőiről sorban jelennek meg a jobbnál jobb filmek és sorozatok (Penny Dreadful), melyek még közelebb hozzák az érdeklődők számára a történelemnek ezt a jelentős szeletét. A viktoriánus kor a találmányok időszaka volt, az úttörő és nagyratörő felfedezéseké, amikor a világ kinyílt az embereke számára, Nagy-Britannia pedig gyarmatbirodalommá duzzadt.
The_Young_VictoriaViktória királynő erős asszony volt, aki sajnos a gyakran hivatkozott idősebb kori fotói miatt egy komor matrónának tűnik. Viktória azonban kiváló humorú, viccelődő, érzelmes, sokszor a végletekig túlfűtött nő volt, akinek élete már nagyon a filmvászonra kívánkozott.
A Romy Schneider főszereplésével készült Viktória- Egy királylány gyermekkora című 1954-es film nagyon kedves és bájos alkotás, de kevésbé mutatja be valósághűen a királynő fiatalkorát, mint az újonnan készült film. Viktória királynő levelezéseit olvasva számos dologra derült fény magánéletével kapcsolatban, többek között természetesen férjéhez, Alberthez való szenvedélyes szerelme, a sorozatos terhességekkel felmerülő gondjai és anyjával való ambivalens viszonya. A film IV. Vilmos király betegeskedésével kezdődik, akinek halálával az ifjú Viktória hercegnő lehet a trón várományosa. Az alig tizennyolc éves lánynak nem volt boldog gyermekkora, ezt Viktória naplóiban mindig hangsúlyozta is. Poroszos neveltetése, az anyja, Lehzen bárónő távolságtartása rossz emlékek maradtak számára, melyeket igyekezett elfelejteni és anyját egyre inkább eltávolította környezetéből.
A másik rosszemlékű személy a palotában anyja tanácsadója, Sir John Conroy volt számára, aki megpróbálta rávenni, hogy írjon alá egy megállapodást, miszerint anyja lesz a régens, míg ő el nem éri a huszonöt éves kort. Viktóriát 1837-ben királynővé koronázták, s egyre inkább függetlenítette magát, Conroyt pedig eltávolíttatta az udvarból. 1837-ben egy több mint 60 évig tartó uralkodás vette kezdetét, mely egész Európa jövőjét meghatározta. Hamarosan szövetségesre talál Lord Melbourne (Paul Bettany) személyében, akivel nagyon jó barátságot ápolt.
Viktória ugyanakkor önfejű, makacs, de rendkívül érzelmes nő volt, aki tisztában volt azzal, hogy hamarosan férjhez kell mennie. A film nagyon szépen mutatja be a közte és unokatestvére, a jóképű Albert herceg (Rupert Friend) között szövődő szerelmet. Emily Blunt mint mindig, ragyogó alakítást produkál, számomra Cate Blanchett Elizabethjéhez hasonlít. Az angolok nagyra becsült királyain három kiváló, erős királynő tett túl, s közülük az egyik Viktória volt, akinek hatását máig érezni lehet.

Mindent összegezve a remek karakterek mellett a kosztümök, a díszletek, a helyszínek és a zene csodás együttest alkot a filmben, A királynőhöz vagy az Elizabethhez hasonlítva azonban kissé súlytalanabbnak tűnik az alkotás, megmarad a viktoriánus kosztümös mese szintjén, ezért maximális pontszám nem adható rá.

 

rank10-8u

 

Akit érdekel a korszak jó szívvel ajánlom kis közösségünket a Facebookon, a Magyar Viktoriánus oldalt.
https://www.facebook.com/groups/1457891571206680
Hogyha jobban el szeretne valaki mélyedni a viktoriánus érában, ajánlom a következő igényes és tudományos sorozatokat: A viktoriánus farm, Viktoriánus kori alattomos gyilkosok, Sherlock Holmes keresése, Viktória királynő levelei: egy uralkodó gondolatvilágának megismerése.

Sorozatok a korról: Penny Dreadful, Sherlock, BBC-féle Sherlock Holmes sorozat Jeremy Brettel

 

Az ifjú Viktória királynő (The Young Victoria) – színes, magyarul beszélő, angol-amerikai történelmi dráma, 100 perc, 2009
Rend.: Jean-Marc Vallée
Fsz.: Emily Blunt (Viktória királynő ), Rupert Friend (Albert herceg), Paul Bettany (Lord Melbourne)

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás