VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

A VAN egy film, amit nem lehet elégszer megnézni, kötelező tananyag azoknak, akik elmúltak már 20 évesek és Pesten élnek vagy fiatalságuk egy részét ott töltötték. Olyan érzés fogott el, mintha a Moszkva tér főhőseinek a lúzer gyerekeit látnánk 20 évvel később.

A csapat tipikus, magyar, pesszimista fiatalokból áll: egy jóképű, gazdag srác, egy beszédhibás több diplomás örök vesztes, egy fiatal családapa, egy néma és a főszereplő, a művészlélek Áron (Ferenczik Áron), aki nehezen tudja túltenni magát egy szakításon. Annyira fáj neki, hogy sem a szüleinek, sem a bandának nem árulja el, a srácok is csak véletlenül, a csaj közösségi hálón megosztott képiből jönnek rá az igazságra. A szembesítés hatására egy szülinapi lightos iszogatás vad kocsmatúrává válik. Sokan vagyunk úgy, hogy másnap reggel úgy ébredünk fel, mint Áron, telefonon érdeklődik a többiektől, mi történt előző este, miért vett repülőjegyet Portugáliába 140000-ért a szülei számlájáról. A szülők: a szabadelvű, nyugdíjas apuka (Kovács Zsolt) és a hiperkonzervatív, irányításmániás anyuka (Takács Katalin) persze egyből megtudják, és megpróbálják a kisebbik fiúkat, aki az egyetem elvégzése óta még egy percet sem dolgozott, munkára kényszeríteni, hogy visszafizesse a jegy árát. Több vicces kísérletezés után a bátyja éttermében kezd el mosogatni, de abban is a művészetet látja meg, pedig erre kevés ember képes. Közben elkezdi érdekelni egy BKV ellenőr, gigoló barátjától csajozós trükköket kap és egy gyermekkori sérelmet is sikerül lerendezni Amigo Dáviddal (Mészáros Máté monológja az egyik legviccesebb jelenet) Majd elmegy Portugáliába, és új életet kezd, új lánnyal, új környezetben.

A szereplők Szomszédok-style-ban lenyomott monológjai, a VHS kazetta minőségben vetített múltidézés, a sajátos stáblista (nem a szöveg fut, hanem a szereplők), az álmok és a valóság finom összemosódása, a mindig jól eltalált zenék (amelyet a Reisz Gábor, rendező, Ferenczik Áron, főszereplő és Csorba Lóci jegyez) egytől egyik egy olyan húzások, amelyek miatt érdemes többször megnézni ezt a filmet. A filmnek komoly rajongó tábora lett a 2014. októberi bemutatás óta, több koncertet is adtak VAN filmzenekar néven, a legnagyobb, az A38-as hajón felvett buli felkerült extraként a DVD-re.

Ezt az elsőfilmes rendezőtől, kis költségvetéssel készült filmet azoknak ajánlom, akik szeretnének egy jót nevetni hétköznapi emberek hibáin, esendőségén, vitáin. A fülbemászó főcímdal pedig napokon keresztül még a fejünkben lesz, de mikor eszünkbe jut, mindig megmosolyogtat.

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan – színes, magyar vígjáték, 90 perc, 2014

fsz: Ferenczik Áron (Áron), Horváth Miklós (Hamza Miklós), Győriványi Bálint (Győrvári Bálint), Owczarek Tomi (Juhász Tamás)Lukács Roland (Roland)Jakab Juli (Eszter)Takács Katalin (Szentesiné Erzsébet)Makranczi Zalán (Szentesi Balázs)
rendező: Reisz Gábor

rank10-8u

 

 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás