Utazz velünk a Marvel és DC Moziverzumban! – 1. rész

 

Sokan szeretjük őket. Nagyon sokan rajongásig is akár. És nagyon sokan nem értenek minket ezért. Pedig egyszerű: ezek igazi mai, modern köntösbe bújtatott mesék, vérprofi kivitelezésben. Amik nem rengetik meg az életedet, csak „szórakoztatnak”, de azt maximálisan. És néha csak erre van szükségünk.  😉 
Ezért született ez a cikksorozat. Hogy azok is betekintést kapjanak ebbe a fantasztikus világba, akik eddig idegenkedve nézték kívülről. És talán ezután kedvet kapnak mélyebben megismerkedni egy-egy szereplővel vagy történettel. ( A szerzők)

 

Marvel és DC Comics. Valószínűleg mindenkinek mást jelent. Nekem, aki a hetvenes években voltam kissrác, külföldről hozott, színes, illatos tintával nyomott képregényeket jelent. És szuperhősöket, akiket akkor egyszerűen csak „szuper embereknek” hívtunk. Batman-t, akit el lehetett játszani az iskolaudvaron rohanva, a kigombolt, kék köpenyünket magunk után lobogtatva. A Fantasztikus négyest, akik közül egyértelműen a lángoló, repülő „Tűzember” volt a legmenőbb, de a „Kőember” furcsasága ellenére az ereje is lenyűgöző volt, nem beszélve a „Nyúlóemberről”. Csak sokkal később tudtam meg, hogy a Tűzember igazi szuperhős neve a „Human Torch”, azaz az Emberi Fáklya, a Kőember pedig a Thing, azaz a „Dolog”, amit magyarra “Lénynek” fordítottak. Az sem zavart minket, hogy a Pókembert összehozzuk a Denevéremberrel. Esetleg csak a tájékozottabb srácok tudták, hogy a két „Univerzum” alakjai sohasem találkozhatnak egymással. De ennek nem volt számunkra jelentősége, mert ami fontos volt, hogy akkor, ott, arra a kis időre mi voltunk a Szuperhősök.

És ez így is maradt felnőtt korunkra. Mert ezeknek a filmeknek ez adja a varázsát. Hogy egy teljesen hétköznapi valakiből, sőt akár egy lúzerből is, hős lehet. Igaz többnyire kell hozzá valami „plusz segítség”, de ez a hőssé válás igen fontos momentuma, ami meghatározza akár a szuper-képességét is.
Hogy hogyan lehetsz Szuperhős? Pár tipp rá vicces összefoglalásban.

how-to-be-superhero-hun

 

És igazából erről szól a Marvel és DC univerzum. Hogy ha már hőssé válsz, akkor mit is tehetsz vele. Használhatod jóra, de akár rosszra is. Lehetsz csapatban, de lehetsz magányos hős is. És akár hol ez, hol az. Az egyetlen biztos (?) pont, hogy Marvel és DC hős nem szerepelhet egy történetben.

marvel-super-heros-marvel-dc-predicting-the-next-32-future-superhero-movies

Marvel Universum vs DC Comics

És hogy melyik hős melyik és hogy kapcsolódnak egymáshoz? Ezt szeretnénk bemutatni ebben a cikksorozatban, elsősorban nem fanoknak, hanem azoknak, akik láttak egy-két filmet, tetszett is nekik a világuk vagy egy-egy karakter, de nem értik még az összefüggéseket, és épp ezért még kissé idegenkednek ezektől a mai modern meséktől. Nem kívánunk részletesen belemenni a történetekbe, szereplőkbe, eseményvonalakba, mert arra vannak külön rajongói klubok, csoportok, oldalak. Mi csak kissé szubjektív , de ugyanakkor laikusok számára is érthető módon szeretnénk mesélni a filmekről, mindkét nagy kiadót bemutatva. Először a Marvellel kezdünk, utána a DC kerül majd sorra. Titkon bízva abban, hogy újabb – kezdetben érdeklődőkkel -, majd rajongókkal bővítve a műfaj széles táborát.

Hogy honnan is indultak ezek a történetek? Igen, azt mindenki tudja, hogy eredetileg képregények voltak. A képregények egyik meghatározó „atyja” Stan Lee volt, aki az 1960-as években dolgozta ki kollégáival közösen a mostani Marvel Szuperhős-család első igazi karaktereit: a Fantasztikus négyest (Fantastic Four), Vasembert (Iron Man), X-Men(eket), Daredevil-t, Thor-t, Hulk-ot, Doctor Strange-t, Amerika kapitányt (Captain America), és a legsikeresebb hősüket, a Pókembert (Spiderman). És persze mellette még több tucatnyi szuperhőst, akikkel benépesítették a Marvel Univerzumot. Stan Leenek köszönhető, hogy a Marvel Comicsból hatalmas médiavállalat lett, egyik meghatározó szereplője a mai szórakoztatóiparnak. És ennek ellenére egy végtelenül jó humorú, szimpatikus öregúr maradt, aki soha nem hagyja ki azt a poént, hogy minden új Marvel filmben benne szerepeljen, hacsak egy nyúlfarknyi kis jelenetben is.

Amitől különlegessé és megkülönböztethetővé váltak a Marvel- és DC Comics-karakterek, az a „valódiságuk”. Ők pont olyanok, mint mi, csak kicsit „szuperebbek”. Nem „papírfigurák”, hanem hús-vér emberek. Ugyanúgy vannak érzelmeik, rosszabb és jobb napjaik, a többségük komoly személyiségfejlődésen megy keresztül, mire szuperhőssé válik, sokaknak közülük ez nem is könnyű feladat. Vannak köztük nagyképűek, arrogánsak, kedvesek, szelídek, vadak, megzabolázhatatlanok, hétköznapiak, magányosak, szerelmesek, szemtelenek, okosak, szépek, csúnyák, kicsik, nagyok.

Valójában olyanok, mint mi. Ugyanúgy küzdenek a mindennapokkal, mint bármelyikünk. Peter Parker (Spiderman) pénztelensége ismerős lehet akárki számára, Bruce Wayne (Batman) családi tragédiája mindenkiben együttérzést kelt, Tony Stark (Ironman), a gazdag playboy lazasága, nagyképűsége, és az alacsony, vézna Steve Rogers (Captain America) küzdeni akarása szintén nagyon-nagyon emberi vonások.
A csoda a képregényekben, majd a filmekben akkor történik meg, amikor ezek a hétköznapi figurák a csodálatos képességeik által még inkább emberiek, még szerethetőbbek lesznek. És így működik a Marvell és DC Comics történetek titka: a suta, emberi gyarlóságokkal terhelt hős, akivel azonosultunk, a „szuper” képességei által tökéletesebb, jobb lesz, és ezáltal minket is jobbá, tökéletesebbé tesz. Általuk a jó és igaz elnyeri a jutalmát, és bár az a való világban nem feltétlenül van így, mi mégis boldogan merülünk el ebben az álomvilágban.

Még ami közös a Marvel-filmekben: a humor. Többnyire maguk a szereplők is elég jó humorérzékkel rendelkeznek (ebben szerintem vezet a Deadpool és Tony Stark, a Vasember figurája, ill most felzárkózott melléjük Doctor Strange is), mindig figyelnek arra az alkotók, hogy sose vegyék magukat túl komolyan: rengeteg humoros jelenettel ellenpontozva a feszültebb pillanatokat vagy drámaibb eseményeket, vagy egy-egy kikacsintással, utalással a bennfentesség érzetét erősítve a nézőkkel.

Még egy nagyon fontos összetevője van a Marvel filmek sikerének: a technikai újítások, a számítógéppel generált látványelemek (CGI) gátlás nélküli használata. És lássuk be, ezek nélkül talán nem is élveznénk ennyire ezeket a fantasztikus történeteket. Az utóbbi pár évben bekövetkezett és most is tartó digitális technika robbanásszerű fejlődésének köszönhetően már egyre fantasztikusabb megoldásokat tudnak egy-egy filmhez létrehozni.

A Marvel Moziverzum (Marvel Cinematic Universe) áttekintését több irányból is el lehetne kezdeni. Lehetne kronologikus sorrend alapján, de akkor igazából elég lenne a filmeket időrendben felsorolni. Erre több oldal is vállalkozott, ill a wikipédiában egész jó összefoglalók vannak így. De ettől nem fogjuk megérteni az összefüggéseket, és hogy melyik szereplő miért is van abban a filmben, ahol épp feltűnik.
Így inkább mi a „tematikusabb” módot választanánk, vagyis azt, hogy igazából három markáns karakter-család szál van a Marvelen belül.

Az egyik az X-men történetek, amiknek mind közös jellemzőjük, hogy szereplői a szuper képességüket genetikai adottságaik alapján kapták (vagyis mutánsnak születtek),

x-men-days-of-future-past

X-Men: Az eljövendő múlt napjai

az Avengers (Bosszúállók)-vonal, ami „A Szupercsapat”, ezekben a történetekben 10-15 főbb szuperhős harcol azonos vagy hasonló összeállítású csapatokban vagy önállóan,

avangers-age-of-ultron

Bosszúállók: Ultron kora

ill a Spiderman, ami „csak” a Pókember történeteit öleli fel, igaz azt is 5 filmben.

spiderman_movies

Pókember (Spiderman)

Ez utóbbi két vonal már összekapcsolódott a legutolsó Avengers filmben (Az Amerika Kapitány – Polgárháború-ban). Negyedikként vannak még az egyelőre „különálló” karakterek akár már több filmmel is, pl a Deadpool, a Galaxis őrzői, Doctor Strange, Daredevil, Fantastic Four, a Blade (Penge) vagy a Ghost Rider (Szellemlovas), de már ezek közül is többről tudni, hogy valamelyik szálhoz (többnyire az Avangershez) fog kapcsolódni (Galaxis őrzői, Dr. Strange).

deadpool-movie

Deadpool

blade-018

Penge

guardians-of-the-galaxy

Galaxis őrzői

daredevil

Daredevil

doctor-strange

Doctor Strange

ghost-rider

Szellemlovas

 

Na ha már eléggé megijedtél ennyi szereplőtől, és most már végképp fogalmad sincs, hogy ki kicsoda, akkor gyere velünk egy utazásra. Megmutatjuk neked, hogy miért szerethetőek ezek a „szuper-hősök”, mi is az ő titkuk 😉

Folyatása itt: Utazz velünk a Marvel és DC Moziverzumba! – 2. rész – X-Men

 

Comments

comments

You may also like...

2 hozzászólás

  1. 2016-11-09

    […] előző cikk: Utazz velünk a Marvel és DC Moziverzumban! – 1. rész […]

  2. 2016-11-16

    […] kezdtünk bele Varga Lacival a Marvel (és majd a DC filmek) összefoglaló cikksorijába (Ezeket itt és itt találod) Mert amikor elkezdtünk róla beszélgetni, rájöttünk, hogy mennyire is […]

Hozzászólás