Utazz velünk a Marvel és DC Moziverzumba! –  3. rész – A Spider-Man (Pókember)

 

Ha azt mondom Pókember, akkor két reakció várható. Az egyik azoktól, akik nincsenek annyira benne ebben a képregényes film-világban: hogy, jaaa az a két-piros ruhás fickó, akiért az óvodás/kisiskolás kisöcsém/gyerekem/unokám annyira odavan, és valami madzagokon ugrál a házak között… A másik reakció azoké, akik ismerik a Marvel filmek világát, és ők tudják már, hogy jaaa, a legsikeresebb Marvel figura, és milyen jó volt benne Tobey Maguire az első háromban… És legtöbbször ők maguk is szeretik ezeket a filmeket.

És mindkettő csoportnak igaza van: mert valóban az egyik legsikeresebb Marvel képregényhősről van szó, akiről az elsők között készítettek filmet. 2002-re már a digitális trükkök (CGI) elérték azt a szintet, hogy (kis túlzással) bármit vászonra lehetett vinni, amit a szerző megálmodott.

Ugyanakkor az se lett véletlen, hogy a film franchise másodlagos (és a filmnél több ezerszer nagyobb bevételt termelő) piaca a „kissrác” korosztály lett, akitet leginkább elvarázsoltak a filmek. Mert mi lenne álomszerűbb annál, minthogy a kedvenc képregényhősünket szélesvásznon lássuk, ahogy az egyik felhőkarcolóról a másikra lendül egy vékony pókfonálon, és megküzd az ellenségeivel?

2001-ben a döntés megszületett: film készül a Pókemberről. Rendben van, de ki legyen a rendező?
Játszunk el egy gondolatjátékot. Te vagy a „Spider-Man World Fan Club” elnöke, és meglátogat a készülendő Pókember film producere, aki a következővel áll elő: „És mit szólna hozzá, ha a filmet a nagysikerű Xena TV-sorozat rendezője rendezné?” … Egy pillanat alatt elsötétülne előtted a világ, és fénysebességgel végigszáguldanának lelki szemeid előtt a Xena sorozatról szerzett benyomások: totális történelmi káosz, béna figurák, béna dialógusok… egyedül csak a főszereplő csaj dekoltázsa volt értékelhető, de az is leginkább csak a férfi nézők számára. J És ekkor felkiáltanál, mint Darth Vader a III. rész végén: Noooooooooooo! … És rosszul tennéd! Ugyanis Sam Raimi nagyon pöpec kis filmet hozott össze Pókemberről!

A történet a rajongók számára ismert, de a nem rajongóknak pár mondatban összefoglalnám. Adott egy szorgalmas, tehetséges, ám félénk New York-i diák, Peter Parker (Tobey Maguire), aki a nagybátyjával és a nagynénjével él. Szomszédja egy gyönyörű lány, Mary Jane Watson (Kirsten Dunst), akibe titkon fülig szerelmes, de ezt még önmagának sem meri bevallani. Barátja a gazdag, és sikeres Osborn família „trónörököse”, Harry Osborn (James Franco).

spiderman-poster-2002

Spider-Man 2002

Peter csendes, kispolgári, és kissé perspektíva nélküli létét egy genetikailag módosított pók csípése változtatja meg gyökeresen. A pók génjei az ő szervezetére is csodálatos hatással vannak.

A további spoilerezést elkerülendő, legyen elég csak annyi, hogy a filmben megjelenik a „főgonosz” is, a Zöld manó (Green Goblin) személyében, és persze a szerelmi szál is felerősödik. A cselekményt tovább bonyolítja még egy családi tragédia is, ami alapvetően kérdéseket vet fel Peter (és mindannyiunk) számára.

Talán ebből a hevenyészett vázlatból is látszik, hogy a történet nem egy szimpla popcorn mozit takar. És ez még nem minden! A vájtszemű olvasó már ezen ismerős nevekből is láthatja, hogy nem akármilyen szereposztással örvendezteti meg a rendező a közönséget. Maguire korábban szerepelt a két Oscar díjas Árvák hercegében, később a Nagy Gatsby-ben domborított. Kristen Dunst még gyerekszínészként szerzett hírnevet magának az Interjú a vámpírban, majd a Jumanji-ban. A Pókember sikere után számos filmje közül a Marie Antoinette-t emelném ki, amelyet a zseniális Francisco Coppola nem kevésbé zseniális Sophia lánya rendezett. James Franco filmográfiáját pedig helyhiány miatt nem is tudnám részletezni, hiszen alig férne el…

És ott vannak a további szereplők: Willem Dafoe (Norman Osborn – Harry apja, az Osborn cég feje), Rosemary Harris (May Parker – Peter bűbájos nagynénje), Cliff Robertson (Ben Parker – Peter kissé zsémbes, de nagyon bölcs nagybátyja), és a listából kihagyhatatlan J.K. Simmons (J. Jonah Jameson – A Daily Bugle kiadója és főszerkesztője, Peter Parker munkaadója, és a Pókember mítosz ádáz ellensége. )

Adott tehát a jó sztori, és az erős casting. Ha mindezt nyakon öntjük drámával, humorral, és az (akkor) legmodernebb CGI technikával, akkor biztosak lehetünk benne, hogy valami jó fog ebből kisülni.

És az is lett. A Pókember nem csak két folytatást ért meg, és (eddig) még újabb két részt, más szereposztással, hanem megalapozta a többi Marvel film alapkoncepcióját és sikerét is. Lényege, hogy a szereplő, Peter Parker egy teljesen hétköznapi valaki, aki még a szuperképességek megszerzése után is ugyanazokkal a gondokkal küzd, mint annak előtte, sőt, lesz még egy további feladata: New York bűnözőinek megregulázása. És amint azt tudjuk, ez egyáltalán nem egyszerű, még egy szuperhősnek sem.

A film (szomorú) érdekessége, hogy forgatása során történt az USA eddigi legnagyobb terrortámadása, a 9/11-ként aposztrofált öngyilkos repülőgép-támadás a World Trade Center ikertornyai ellen. A film eredetileg tartalmazott egy olyan jelenetet, amelyben Pókember az ikertornyok között feszíti ki a hálóját, és fog el egy helikoptert. Ezt azonban kegyeleti okokból kivágták.

A film tele van cameo-kal. Stan Lee (a Marvell „atyja”) természetesen itt is szerepel, ezúttal a Green Goblin, World Unity Festival-on történt támadása során. Lucy Lawless, azaz „Xena, a harcos hercegnő” egy punk lányt alakít. Tehát Sam Raimi nem feledkezett meg a barátairól sem! 😉

spider-man-2-2004

Spider-Man 2 (2004)

Essen szó még az első film utáni két folytatásról. A második rész (Spider-Man 2, 2004) felveszi az előző cselekményszálait. Peter továbbra is rajong Mary Jane-ért, de terheli a lelkét két titok, az egyik a nagybátyja, a másik Norman Osborn halálával kapcsolatos. De az élet nem áll meg, további bonyodalmak is nehezítik az életét. Az egyik az, hogy egyre nehezebben tudja összeegyeztetni „szuperhősi” hivatását a pénzkereséssel és az iskolával, a másik, hogy új barátja és mentora, a zseniális Dr. Octavius egy baleset következtében az ellenségévé válik.

A cselekmény és a fordulatok ebben az esetben is ütősek, nem beszélve a karakterekről és a látványról. Alfred Molina Dr. Octavisuként az egyik „legszerethetőbb” főgonosz a filmtörténetben. A robotkarokkal felszerelt félig gép, félig ember „lény”, akivé a baleset során válik, ábrázolása mind színészileg, mind technikailag tökéletes.

A filmben sok dráma és izgalom után végül Peter elnyeri Mary Jane szívét, de öröme nem lehet teljes, mert elveszít egy remek barátot.

spider-man-3-movie-poster-1

Spider-Man 3. (2007)

A harmadik rész (Spider-Man 3, 2007) valamennyire csalódás volt a rajongók számára. Itt elég lett volna a „kevesebb, több” igazság szem előtt tartása. Ugyanis a készítők annyi mindent akartak a filmbe zsúfolni, hogy az egy kicsit emiatt túlterhelt lett. Itt van mindjárt a két (plusz egy) főgonosz. Az egyik Eddie Brock/Venom, akit Topher Grace alakít, a másik Flint Marko/Sandman (a „Homokemer”), Thomas Haden Church megformálásában. És igen, ott van az atyja örökébe lépő Harry Osborn /New Goblin, akit – ahogy az előző részekben is – James Franco játszik.

A főgonoszokkal kapcsolatban el kell mondanom, hogy Topher Grace tökéletesen adja a törtető, gátlástalan, akár az ördöggel is lepaktáló figurát, Church pedig annyira hitelesen bújik az egyszerű lelkű Flint Marko bőrébe, és annyira minimalista szinten játssza el, hogy az embernek meg kell néznie más filmjeit is, hogy elhiggye, ő igazából egy jó színész.

A harmadik film nem annyira jól megszerkesztett, koherens, mint az előző kettő. Emiatt nem is volt akkora siker, de a rajongók ettől függetlenül várták a további folytatást.

Az új sorozat

Ahogy írtam, az „eredeti” első két film elsöprő sikere után a harmadik rész kicsit szétesettebb, kevésbé szórakoztató volt. Talán ez volt az oka, hogy a folytatásokhoz új arcokat, új alkotókat kerestek. Ez meg is történt. Teljesen új szereplőgárdával kezdték, és ismét az eredettörténettel: a pókcsípéssel. Természetesen a főszereplőt is lecserélték, az átlagosabb Maguire-t, a jóvágású Andrew Garfiled-re.

amazing-spider-man-movie-poster

The amazing Spider-Man (2012)

Az új sorozat első része (ami így a 4. film) , a „Csodálatos pókember” (The Amazing Spider-Man, 2012) tehát egy új eredettörténet. Itt is van szerelmi szál, amit Gwen Stacy képvisel, akit a bűbájos Emma Stone játszik. A fő gonosz sem akárki. Dr. Curt Connors-t, aki tudományos kutatása melléktermékeként egy óriási gyíkká válik, és akit nem kisebb valaki, mint a remek karakterszínész Rhys Ifans alakít. Róla tudni kell, hogy gyakorlatilag bármit képes eljátszani, a lehető legmeggyőzőbben. (Nem az ő hibája, hogy óriásgyíkká átváltozó tudós nem kifejezetten Oscar esélyes szerep…)
Véleményem szerint ebből a moziból hiányzott az a plusz, ami az előző sorozat első két filmjében megvolt.

 

amazing-spider-man-2-poster

The amazing Spider-Man 2 (2014)

második részben (The Amazing Spider-Man 2., 2014) tovább folytatódik Peter és Gwen románcát, és természetesen újabb ellenségek lépnek színre: Electro, akit az Oscar díjas Jamie Foxx játszik, valamint az új sorozat Green Goblinja, a fiatal Dane DeHaan alakításában, akit zseniális volt az „Erő krónikájában”. Ez a rész hozta az új sorozat átlagos popcorn mozi stílusát, és ettől sem látvány, sem a remek casting nem mentette meg.

 
 
 
 
 

Íme 2002-2014 készült Spider-Man filmek trailerei – egyben.

 

Az újabb sorozat nagy valószínűséggel, ezzel véget is ért. De nem ért véget Pókember további élete a Marvel Univerzumban! Sőt, most már nem egy különálló szuperhősként, hanem az Avengers hősök egyikeként tekinthetünk rá.  Szerepelt ugyanis a „Amerika kapitány: Polgárháború” filmben, ami igazából az Avengers 2. címet is kaphatta volna.

Tom Holland (már  a 3. szereposztás!) játszotta a fiatal, „pályakezdő” szuperhőst, aki még csak ismerkedik a képességeivel, lehetőségeivel. De hirtelen „beledobják a mélyvízbe”. Maga Tony Stark, a Vasember keresi fel személyesen, hogy segítségét kérje egy komoly nézeteltérés tisztázására a szuperhősök között.  Peter derekasan helyt is áll, és kivívja társai tiszteletét az elkerülhetetlen ütközetben.

Úgy tűnik, Pókember további élete a Marvel hősök közösségében fog tovább folytatódni.  Kíváncsian várjuk, hogy az Avengers szereplők után vajon kikkel hozza majd össze a sors, illetve a forgatókönyvírók fantáziája?  Még az is lehet, hogy a Galaxis őrzőivel, netalán Dr Strange-el? 😉 Megtudjuk legkésőbb 2018-ban, az Avengers következő epizódjában, az Infinity War-ban.   

A következő cikkünk már az Avangers népes csapatát kezdi számba venni, ha kíváncsi vagy rájuk is, tarts velünk.


előző cikkek:

Utazz velünk a Marvel és DC Moziverzumban! – 1. rész

Utazz velünk a Marvel és DC Moziverzumba! – 2. rész – X-Men

 
 

Comments

comments

You may also like...

1 Response

  1. 2016-11-17

    […] cikkünkben már áttérünk a Spider-Man történetekre, ill belekóstolunk az Avangersek bonyolult, de annál változatosabb világába […]

Hozzászólás