Under sandet – A part alatt a Halál kaszál

 

Mikor II. világháborús filmekre gondolunk, automatikusan amerikai alkotások jutnak eszünkbe: A leghosszabb nap, a Halál ötven órája, a Kelly hősei, Híd a Kwai folyón a klasszikusok közül, vagy a Ryan közlegény megmentése, Az őrület határán, a Harag az utóbbi évek terméséből. Ezekben szinte mindig a jó szövetséges csapatok harcolnak a gonosz nácik vagy a megszállott japánok ellen.
Ezért is ment ritkaság számba, amikor Clint Eastwood a Levelek Ivo Dzsimáról c. filmjében megmutatta az ellenség szemszögéből az első japán sziget ostromát. Mert bizony ők is egyszerű emberek voltak, akárcsak nagyon sokan ez európai fronton is, nem szerették a háborút, a történelem sodorta őket a hadszíntérre. Az Under sandet német-dán koprodukcióban készült, főszereplői a vesztes oldalon voltak a végelszámolásnál.

under_sandet

1945.május, a német hadifoglyok tömött sorokban hagyják el Dániát, de a nyugati tengerparton közel kétmillió éles aknát hagytak ott, mert attól tartottak, hogy ott lesz a partraszállás. A megtörtént eseményeken alapuló történet főszereplői az egykori Hitler Jugend tagjai lehettek, mert egytől egyig tizenéves gyerekek, akik azt a feladatot kapják, hogy tisztítsanak meg egy partszakaszt. Pár napos kiképzést hamar éles bevetés követ. 45 ezer aknát rejt az egykori strand, ha óránként hatot megtalálnak és hatástalanítnak, három hónap alatt végezhetnek és mehetnek haza.
under-sandetParancsnokuk Carl Rasmussen (Roland Møller) törzsőrmester nagyon keményen fogja őket, úgy kezeli őket, mintha felnőtt foglyok lennének, gyakori a testi fenyítés, napokig éhezteti őket. Míg neki a közeli tanyán bérelnek szobát, addig a gyerekek egy kis halászkunyhóban alszanak, amit minden este gondosan rájuk zár. A homokos tengerparton aztán iszonyat kemény munka vár a srácokra, hason csúszva kell a tányéraknát megtalálni, kiásni, majd rendkívül óvatosan letekerni a tetejét, és kibiztosítani. Normál körülmények között is nehéz, remegő kézzel, mostoha körülmények közt, egy arrogáns parancsok utasításait követve nagyon embert próbáló feladat. De ezek a fiúk németek, akikről tudjuk, sosem adják fel, hangyaszorgalommal dolgoznak a hideg tengerben is és a szeles parton is. Lehet a háborúban nem is nagyon vettek részt, de ezalatt a pár hónap alatt igazi felnőttekké válnak, tervezgetik a jövőt, mit csinálnak, ha hazatérnek: esznek majd egy jót, csajoznak, aztán újjáépítik Németországot.
Addig viszonylag könnyebben is bírják, míg be nem következik az első baleset. Wilhelm súlyos gyomorrontást kapott, mert annyit éheztek, hogy evett az állatok takarmányából. Rosszul lesz, és a kezében robban a bomba, szétroncsolva mindkét alkarját. Rasmussen ad neki morfiumot, és eljuttatja a tábori kórházba. Most szembesül vele, hogy gyerekekkel van dolga, szegény fiú keservesen sír, haza akar menni az anyukájához. Sajnos Wilhelm pár nappal később belehal sérülésibe, de az őrmester eltitkolja társai elől, nehogy még jobban romoljon a közhangulat. Bár a foglyok közt Helmut a rangidős tiszt, egy nyámnyila alak, csak magával törődik, egyszerűen túl szeretné élni az egészet. Sebastian (Louis Hoffmann) sokkal talpraesettebb, ő rohan oda elsőként Wilhelmhez is, ő áll ki egyedül bajtársaiért, ételt kér a szigorú őrzőjüktől.
Idővel Rasmussent is megviselik a gyerekek balesetei, az ő jellemfejlődése a film kulcsmomentuma. Feletteseinek a célja, hogy a foglyokon bosszulják a németek okozta kárt. A film elején őt is ez motiválja, csak azért félholtra vert egy foglyot, mert horogkeresztes zászlót talált nála, de később azon veszi észre magát, hogy ételt lop a gyerekeknek a táborban, focizik velük a tenderparton, Sebastiannal pedig kifejezetten baráti viszonyba kerül. Bár a kutyája, Otto mikor felrobban egy kifelejtett bombától, újból dühös lesz a srácokra, a végén nagy szerepe van abban, hogy hazajussanak a túlélők.

Martin Zandvliet írta és rendezte ezt a drámát, 2015-ben és 2016-ban kisebb-nagyobb európai és ázsiai filmfesztiválokon összesen 18 díjat nyert. Sajnos a magyar mozikba nem jutott el, de ezen nem is csodálkozom, mert az európai filmek nem töltik meg a multiplexeket. Ha szeretnél egy megindító háborús filmet, egy fogolytábori drámát nézni, írd be az Youtube keresőbe Under sandet vagy Land of mine!

 

rank10-9

 

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Under sandet – Land of mine (2015)

 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás