Túlélőtúra  a Marson – Mentőexpedició

A Mentőexpedició egy marsi környezetben játszódó Számkivetett Matt Damonnal, annak vontatottsága nélkül és sokkal több humorral.

Kíváncsi voltam erre a filmre, mert annyi hideget és meleget olvastam róla. Ráadásul ennek a filmnek a hatására született meg bennem a Filmaddict.hu ötlete. Mert felbosszantottam magam azon, hogy miért kell lehúzni egy filmet egy könyvhöz hasonlítva, amit biztos, hogy jóval kevesebben olvastak, mint ahányan látták a filmet. És az jutott akkor az eszembe, hogy akkor csináljuk ezt másként. Nézzük meg, és írjuk meg úgy, ahogy a film hatott rám, minden előítélet és prekoncepció nélkül. Ebből lett a Filmaddict.hu.

the martian2Szóval a film. A Marson hatalmas vihar készül, emiatt azonnal visszarendelik az épp ott állomásozó expedíciót. Beszállás közben egy elszabadult rádióantenna elsodorja Mark Watney-t (Matt Damon) a csapat botanikus mérnökét, és mivel néma a rádiója, a társai halottnak gondolják, és otthagyják a Marson. Mark nem hal meg, csak megsérül, és a vihar elmúltával visszatér az állomásra, ahol szembesül azzal, hogy itt hagyták, és jó esetben négy év múlva, tőle 3200 mérföldre fognak visszatérni a következő expedícióval. Addig túl kell élnie és meg kell oldania, hogy eljusson a leszállási ponthoz.

Mivel természetesen nem az a típus, aki feladja, elkezd krumplit termelni, vizet csinál, és kapcsolatot teremt a NASA-val. Amikor kiderül, hogy mégis él, a NASA hatalmas kampányba és munkába kezd, hogy hazahozzák valahogy, mielőtt elfogy az élelme. Nekem egyfolytában Verne Gyula Rejtelmes szigete járt a fejemben, ott volt ugyanez a fíling: egy mérnök, aki sz@rból is aranyat csinál. Ott puskaport, üveget – itt vizet egy halott bolygón. De teljesen hihető mindkét történet, így csak csodálni tudtam, és arra gondolni, hogy hát igen, nekem nem sok esélyem lenne a túlélésre. De mondjuk nem is rólam írtak könyvet 😛

Az egész filmen végighúzódik az irónia, több „amerikai” klisével szemben is: Mark okos, kreatív, kicsit McGyver-típus, aki a legbonyolultabb tudományos dolgokat is úgy meséli el, mintha a tegnapi focimeccsről beszélne. Szemtelen, vagány, két lábbal áll a földön és végtelenül optimista. Lazán vált a profi NASA mérnökből a 70-es évek discozenéire táncoló bulizós srácra. Amúgy nekem egyik kedvenc jelenetem az, amikor a marsjáróban ABBA-t bömböltetve megy bele a nagy semmibe, oda, ahol még rajta kívül soha nem járt ember. Ami az egész filmet átszövi, az Mark természetéből adódó egészséges, ironikus humor, ami megtörhetetlenné teszi. Matt Damon örömjátéka átsüt a film minden egyes kockáján, látszik, hogy mennyire jól érezte magát és mennyire élvezte ezt a szerepet. Emiatt mi is élvezzük, és nem gondolkodunk azon, hogy most akkor ez jobb a könyvnél vagy nem  – főleg ha nem is olvastuk 😛

A film jól adagolja a feszültséget, a váratlan eseményeket, Murphyt, a végén persze a minden elveszett – vagy mégse fordulatot. A zenéje meg szerintem kifejezetten jó választás: 70-es évek disco zenéje, amitől Mark már idegrohamot kap, jól ellenpontozza azt, amikor már túlságosan komollyá válna a téma.

Összességében egy kifejezetten szórakoztató, humoros és izgalmas film. Ráadásul miatta megszületett egy új filmes blog. Ridley Scott biztos nem gondolta, hogy ilyen történelmi esemény kiváltója lesz ezzel a filmmel 😉

A mentőexpedició (The Martian) – színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 136 perc, 2015

fsz: Matt Damon (Mark Watney)Jessica Chastain (Melissa Lewis)Chiwetel Ejiofor (Vincent Kapoor)Jeff Daniels (Teddy Sanders)Kristen Wiig (Annie Montrose)
rendező: Ridley Scott
rank10-9u

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás