Trónok harca – szereted vagy utálod? Egy elfogult női vélemény

Ha szereted, akkor érted, ha nem szereted, akkor nem érted 😉  Igen, ez ennyire egyszerű. Ugyanis a Trónok harca szerintem a legjobb akció-dráma-fantasy sorozat, ami eddig készült. Mert tökéletes.

Igen, elfogult vagyok. És ez a cikk is azért született, mert nagyon sok nő ismerősömtől hallom, hogy mit tudsz te azon szeretni, semmi másról nem szól, mint erőszakról, csatákról, dugásról. Igen, ha csak belenézel egy két részbe, jelenetbe, valóban csak ennyi jön le. Nekik (is) szól most ez az írás.

Ha félreteszed az előítéleteidet és úgy döntesz, hogy na, akkor megnézem, hogy mit esznek ezen világszerte több 10 millióan, akkor nagy valószínűséggel téged is elkap a gépszíj. Dőlj hátra, engedd el magad, és hagyd hogy magába szippantson a világa. Mert annyira erős a sztori, annyira élők a szereplők, annyira emberi az egész, annyira jók a színészek, hogy nem tudod kivonni magad a történet alól.  És igen, vannak véresebb, gusztustalanabb jelenetek, de szerintem semmivel nem véresebb egy GoT rész, mint egy átlagos esti híradó. Sőt ez mese, az a valóság.

És „mesének” zseniális.

A szereplők valódi hús-vér emberek, senki nem tökéletes, mindenki követ el hibákat, van, aki nagyobbakat, van, aki kisebbeket. Mindannyian bűnösök. Pont úgy, mint mi. Szerethetők a gyengeségeik ellenére vagy épp azért.

Szeretjük Havas Jont az önbizalom hiányos jófiút, aki nagyobb dolgokra született, de egyelőre még nem képes elfogadni.  Tyriont, iszákos törpét, aki gúnnyal, iróniával próbálja leplezni hatalmas szívét, akinek kisujjában van minden, amit tudni érdemes a hatalmi játszmákról. Cersei-t, az erős Nőt, „Királynőt”, aki bármire képes, de szó szerint is, ha a családjáról, gyerekeiről van szó. Daeneryst, a Sárkányok anyját, a másik erős Nőt, aki teljesen ellentéte Cersei-nek, ő a „királylány”, de akinek nem kell királyfi, hogy elnyerje a trónt, mert megszerzi magának.

De belegondolva ez az egész nem is a férfiakról szól. Az igazán erős karakterek, és akik valóban irányítják az eseményeket és Westerost, (bár néha tudtukon kívül, csak sodródva az eseményekkel, pl Sansa Stark), az mind nő.

Cersei_Lannister

Cersei Lannister (Lena Headey)

sansa stark

Sansa Stark (Sophie Turner)

daenerys-targaryen

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke)

arya-stark

Arya Stark (Maisie Williams)

Melissandre

Melissandre (Carice van Houten)

Brienne

Brienne of Thart (Gwendoline Christine)

Cersei Lanister, Baratheon király feleségeként a király halála után Westeros királynéja lesz, majd apja halála után a Lannister-ház valódi vezetőjévé lép elő. Sansa Stark, akit, mint Észak örökösét, folyamatosan érdekházasságokba kényszerítenek, és ő maga „gyenge” női módján küzd ellene. Ayra Stark, a másik Stark-lány, a kis vadóc, aki nagyon kemény, sajátságos utat választ magának, belép egy titkos rendbe, átváltozik, de még nem lehet tudni, hogy valójában mivé. Daenerys, a régi uralkodó ház utolsó tagja, akit először érdekházasság révén hozzáadnak egy „barbárhoz”, akit szívből megszeret, Sárkányok Anyjává válik, amikor a nászajándékba kapott három sárkánytojásból kikelnek a sárkány bébik, és ezzel Westerosra visszatérnek a Sárkányok. Felszabadítja és meghódítja Dél nagy rabszolgatartó városait, fellázadnak ellene, elmenekül. Küzd a hatalomért a maga „őszinte” módszereivel, próbál ember, nő maradni a hatalom szorításában is. Melisandre, „Vörös Nő”, aki egy gyönyörű szép, de jéghideg varázslónő, háttérből mozgatja a szálakat, mint Stannis Baratheon király szeretője. Tharth-i Brienne, a lovag-nő,  egy erős és tehetséges kardforgató nő, akit gyakran alábecsülnek, emellett csúnyának is tartják – de a becsület mindennél szentebb számára, Sansa Stark védelmezője lesz.

Minden férfi mögött, mellett ott van egy nagyon erős nő. Akik vagy támogatják, irányítják, mozgatják a hátérből a szálakat, vagy átvéve a férfiak szerepét, fegyvert és hatalmat ragadnak.

Mert ez a történet a hatalomról (is) szól. És a hatalom és a hatalmi játszmák pont ilyen mocskosak és embertelenek. Évezredeken keresztül így mentek a dolgok, ezen nem érdemes „fanyalogni”. Tudom nehéz ezzel szembesülni, de ugyanakkor jó belelátni is. Mert akár akarjuk, akár nem, ugyanez megy most is, csak egyrészt „láthatatlanabb” eszközökkel másrészt meg mi nem látunk bele.

Igen időnként naturista, máskor meg felemelő, néha megkönnyező, néha akkorákat csavarnak a sztorin, hogy a fal adja a másikat, de legfőképpen nagyon szerethető. Mert emberi. Mert mi vagyunk, akár tetszik, akár nem.  😉

Ui: ja és minden idők legjobb intrója ezé a sorozaté, íme (fun-oknak: ezen van rajta a legtöbb város a 6. évadig 😉 )

 
A cikk második részét itt olvashatjátok:Trónok harca női szemmel – 2. rész – A Férfiak

Comments

comments

You may also like...

1 Response

  1. 2016-10-03

    […] előző bejegyzésemre (itt: Trónok harca – szereted vagy utálod? Egy elfogult női vélemény ) reakcióként jött egy olyan „kifogás”, hogy nincs igazam egészen, mert mennyire erősek […]

Hozzászólás