Top 10 reklámdal

 

A kereskedelmi televízióknak hála, 18 éve mi is megtapasztalhatjuk, milyen az, mikor egy filmet három részletben tudunk csak megnézni. Régen, ha felvettem egy filmet a videóra, mindig kihagytam a reklámot. Mit is reklámoznak legtöbbször: hitelt, kocsit, telefont, gyógyszert, áruházat. Csak azért, hogy a keservesen megkeresett pénzedet a lehető leggyorsabban, elköltsd, ha meg itt a nyár, akkor igyál sört! Beköltöztek a mozikba is, a multiplexekben több már a reklám, mint az előzetes. Persze vannak közöttük szellemesek, a Menő Manót imádom, kár hogy bankot reklámozott. A zene viszont nagyon fontos a reklámokban, mert elkezded dúdolni, ha a rádióban hallod, tudod a termékhez társítani. Összegyűjtöttem az én kedvenc reklámdalaimat az utóbbi évekből, persze ez az én pillanatnyi szubjektív listám, lehet, egy hét múlva máshogy nézne ki. Ne keressétek, direkt kihagytam a nagy fesztiválok éppen aktuális himnuszát, mert akkor Top 20-at kellett volna szerkeszteni.

 

10. # Sony Ericksson : Death in Vegas – Hands Around my throat

Death In Vegas egy londoni együttes, 2002-es számukat egy telefon reklámjában használtak. A videoklipje Emanuelle Seigner színésznővel igazán pikánsra sikeredett.

9. # Pickwick: – Jamie Cullum – What A Difference A Day Made

Biztos emlékszünk arra a reklámra, mikor a gyümölcs alakú teáskannának, bögrének kinőttek a fülei, közben ez a kellemes hangú, angol srác zongorázott és énekelt. A Gran Torino c. film végén is ő énekel Clint Eastwooddal, de az egy másik hasonló listán lesz majd.

8. # Nike: Elvis Presley vs. JXL – A little less conversation

Jön a nyár, és kétévente mindig van egy foci EB vagy VB, ami a sörgyártók és a sportszergyártók második Karácsonya. A 2004-es EB-re készült ez az Elvis remix a Nikenak, három részre lett osztva, ahogy az éppen aktuális sztárfocisták ketrecharcolnak. Én most levetítem az egészet egyben:

7. # Levis 501: Stilskin – Inside

Kamaszkorunkban mi fiúk alig vártuk a Fa tusfürdő reklámjait, mert mindig láttunk benne egy-két fedetlen keblet. Na, a lányok erre a reklámra csorgatták a nyálukat. Amúgy az egy slágeres bandák listáján is komoly helyezést érne el ez az együttes, mert más értékelhetőt nem igen tudtak hozzátenni a rocktörténelemben:

6. # Olympos: Rocket Science feat. Hegyi Dóri – Step out

Tavaly nyáron a sok sör reklám közé bekeveredett egy üdítőé, amely nagyon fülbemászó muzsika és magyar. A Kaukázusból Fodor Máriusz és Toldi Miki Fehér Balázzsal a Help Me c. szám után Hegyi Dórival alkották ezt a számot.

5. # Dreher: TheCarbonfools – Clublights

Az ötödik is magyar, mi más, ha nem sörreklám, Fehér Balázs mély, jellegzetes hangja Dj Titusz zenei alapjaira egy forró nyári estére repít minket, hogy a Balaton partján egy padon üljünk, bandázzunk és pár doboz Dreherrel oltsuk a szomjunkat:

4. # Heineken: Asteroids galaxy tour – The Golden Age/ Teddy bears – Cobrastyle

A negyedik helyet két reklámnak ítélem oda, mentségemre legyen, mindkettő ugyanazt a sört reklámozza. Nem tudok dönteni, hogy az aranyhangú, csodaszép, dán énekesnő, Mette Lindberg csapata, vagy a svéd Teddybears zenéje és reklámja jobb-e, és Ti?

3. # Nikon: Radical Face – Welcome home

Ezt a reklámot szintén szívesen láttuk, mert fényképezni mindenki szeret, már nem olyan drága hobbi, mint mikor filmet elő kellett hívatni, így egy kirándulás, egy buli, egy gyerekzsúr alkalmával csak úgy csattognak a gépek meg telefonok. Ben Cooper valószínű egy életre összegitározta ezt a számot, Ikon nem lesz belőle, csak Nikon:

2. # Vodafone: Jet – Are you gonna be my girl / Dandy Warhols – Bohemien like you

A második hely szintén megosztott lett. A 2000-es évek elején az indie rock aranykorát élte itthon is és az egész világon, így a frissen feltörekvő új telefontársaság ütős zenét keresett magának ebből a fiatalos stílusból. Az ausztrál Jet zenekar első albumán hallható az Are you gonna be my girl, ők is megmaradtak az egyslágeres csapatok hosszú, de érdekes listáján:

Az amerikai Dandy Warhols slágere volt a másik nagy vodás reklámzene, ők a Mousse T-vel összehoztak még egy világsikert, Honey as a Dandy-t. Több albumuk is megjelent, de inkább megmaradtak alternatív rock együttesnek. Megélhetési gondjaik biztos nem lesznek:

1.# Sony Bravia: José González – Heartbeats

Az első hely nem lehet kétséges, repüljenek azok a színes labdák az utcán, amit csak a Sony Bravia tévén láthatunk, és közben egy spanyol nevű, svéd fiú énekel angolul a szakításról:

Különdíjas: Nescafé: Random Trip, Tóth Vera, Wolfie – Szeretem a reggelt

Ez egy érdekes reklám, mert itt maga a dal a fontos (listámon ez az egyetlen magyar nyelvű), csak a végén derül ki, hogy a népszerű instant kávét ajánlja. A közkedvelt videómegosztó oldalon látható Tóth Vera és Punnany-s Wolfie közös dala a reggelről, a szerelemről, a kávéról, hogy minden nap új lehetőséggel kecsegtet:

 

És akit érdekel, a végén itt a film arról, hogy hogyan is készült  a SONY reklám 😉

 

Comments

comments

You may also like...

1 Response

  1. 2016-06-24

    […] ami nála nagyon ritka eset volt. Igazából lehet, a reklámokhoz kellet volna beillesztenem ( Top 10 reklámdal), de hangulatában és minőségében ehhez az összeállításhoz illik, hiszen mégiscsak egy […]

Hozzászólás