Top 10 Filmes bandák avagy kell egy csapat

 

Sok hollywoodi kalandfilm, vígjáték, western és háborús film középpontjában egy banda áll, amely legtöbbször egy alkalmi csoport, amelyeket egy közös érdek (általában sok pénz) vagy a kényszer (börtön, hadsereg) hoz össze, majd a végén igazi barátságok köttetnek.

Régen is tudták már, hogy ha több eltérő karaktert raknak egy izgalmas történtbe és azt megspékelik némi humorral, az sok nézőt fog a mozikba csalogatni. Fontos, hogy minimum három híres színész legyen a csapatban, kell egy „jó nő”, mert egy a szerelmi szál elengedhetetlen kellék, valamint nem árt, ha a fő gonosz is ismert név. Nehéz a dolgom, mikor a legjobb tízet kell megnevezni, mert ha mai képregény-adaptációkat és remake-eket is belevesszük, akkor akár Top 50-et is össze lehetne állítani. Ezért megpróbáltam 10 kategóriát kiválasztani, és mindegyikből a legjobbat ajánlani, így kivételesen nem erősorrend lesz ez a Top 10.

I. Suli, buli, sex: Amerikai pite /1999./

Négy gimis jóbarát (Jim, Oz, Kevin, Finch) megfogadja, még a szalagavató bálig elveszítik a szüzességüket, mert a nagy dumás Sherman Stifler (Sean William Scott) házibuliján már szexelt. Oz (Chris Klein) a jóképű, izmos lacrosse-játékos még az iskolai kórusba is belép, hogy közelebb kerüljön Heather-höz (Mena Suvari), Kevin Myers (Thomas Ian Nicholas) magabiztos, már barátnője is van Vicky (Tara Reid), de a lány várni akar a nagy napra. Finch (Eddie Kaye Thomas) fizet Vicky egyetemista barátnőjének, Jessicának (Natasha Lyonne) kétszáz dollárt, hogy elterjessze fantasztikus szexuális képességeinek a hírét. Jim (Jason Biggs) – a főszereplő  , akit apja (Eugene Levy) többször „tetten ér”, a cseh cserediákkal Nadjával (Shannon Elisabeth) szeretne közelebbi kapcsolatba kerülni, de sajnos túl korán megy el, majd bizarr sztriptízén röhög a fél suli. A szalagavató előtt megismerkedik Michelle –lel (Alyson Hannigan), a szolid, furulyás lánnyal, és őt hívja el a bálra. Minden jó, ha a vége jó, senki nem marad érintetlenül, mindenki a buli után egy fantasztikus éjszakát tölt kiválasztottjával, Finch meg Stifler anyjával. Az amerikai pite felélesztette a régi Forró rágógumi filmek viccesen erotikus világát, és rengeteg folytatást, amerikai, német és magyar verziót is szült.


 

II. Akció, rablás, szajré: Ocean’s eleven – Tripla vagy semmi /2001./

Ebben a témában rengeteg film készült, egy külön Top 10-et is elbírna a téma, csak pár címet említenék: Olasz meló (Mark Wahlberg, Edward Norton, Jason Statham, Charlize Theron), Szemfényvesztők (Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Dave Franco, Isla Fisher, Mark Ruffalo, Michael Caine), Kutyaszorítóban (Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen, Steve Buscemi, Cris Penn), Leszámolás Denverben ( Andy Garcia, Christopher Lloyd, Treat Williams, William Forsythe), Trainspotting (Ewan McGregor, Johnny Lee Miller, Robert Carlyle, Ewan Bremner, Kevin McKidd) .
Egy régi Frank Sinatra film (A dicső 11) remake-jéről van szó, melyben a banda Terry (Andy Garcia) három kaszinóját egy éjszaka alatt foszt ki. Ocean, George Clooney (magyar hangja: Szabó Sipos Barnabás), korunk Gregory Peckje, ebben a filmben is a sármos bankrabló karakterét hozza, aki épp frissen szabadul a sittről. Régi barátaival, Ryan-nel (Brad Pitt) és Linus-szal (Matt Damon) összerak egy csapatot (Bernie Mac, Elliot Gould, Scott Caan, Don Cheadle, Casey Effleck, Carl Reiner, Eddie Jamison és Shabo Qin), aprólékosan kidolgozzák a tervet, mely természetesen az akció felénél átíródik, de sikerül. Közben még Oceannak arra is jut ideje, hogy visszacsábítja volt feleségét (Julia Roberts) Terrytől.

 

III. Sport, csapatjáték és győzelem: Minden héten háború /1999./

A sportos filmekben mindig az edzőnek kulcsszerepe van, mint például a Csont nélkülben Nick Noltenak, a Pénzcsinálóban Brad Pittnek, a Micsoda csapatban Tom Hanksnek. Oliver Stone két színészt talált erre a feladatra a Minden héten háború c. filmhez, De Niro lemondta, Al Pacino viszont elvállalta. Tony D’Amato egy nagy múltú amerikai focicsapat, a Miami Sharks vezetőedzője, amely kritikus heteket él át, zsinórban háromszor veszít. Nem csak a rajongók, de a vezetőség (Cameron Diaz) is elfordul tőle. A csapatban a morális válságot a csapatkapitány Jack „Cap” Rooney (Dennis Quaid) sérülése is tetézi. Találnak egy újoncot, Willie Beament (Jamie Fox), aki a kezdeti nehézségek ellenére, igazi vezérévé válik. Megváltoztatja a megtervezett támadásokat, összetűzésbe keveredik több játékostársával (LL Cool J, Lawrence Taylor /volt NFL játékos/), de később sikerül beilleszkednie a csapatba, és megnyerik a döntőt. Willie Beamen szerepét szerette volna Cuba Gooding Jr. is, P. Diddy nem ért rá, Chris Tucker meg nem vállalta el, így maradt Jamie Fox, akinek ez nagy lökést adott a karrierjéhez. A film elhíresült jelenete Al Pacino meccs előtti motivációs beszéde:

 

IV. Kosztümös, harcos, fantasy: Gyűrűk ura, Gyűrű szövetsége /2001./

Ebben a kategóriában is találunk számos példát, a Marvel és a DC Comics évente szállítja a képregényadaptációit, Sean Connery (Quaterman) Szövetségében volt Nemo kapitány, láthatatlan ember, vámpír és Dr Jekyll. Artúr király mondakörét is rengeteg verzióban láttuk már.
Peter Jackson filmje, azt hiszem vitathatatlanul, a legsikeresebb ebben a műfajban. Tolkien trilógiájának első részében áll össze az a szövetség, melynek a feladata az egy gyűrű megsemmisítése, mert ha az visszakerül Szauronhoz, vége a világnak. A történet elején a gyűrű még Bilbonál van, aki Gandalf (Ian McKellen) tanácsára megválik tőle, és unokaöccsére Zsákos Frodóra (Ellijah Wood) bízza, aki másik három hobbittal: Samuval (Sean Austin) , Trufával (Dominic Monaghan) és Pippinnel (Billy Boyd) együtt elindul Völgyzugolyba a tündékhez. Útközben csatlakozik hozzájuk Aragorn, a vándor (Viggo Mortensen), akiről csak később derül ki, hogy a gondori trón örököse. A Völgyzugolyban csatlakozik hozzájuk Gandalf, Boromir (Sean Bean) Gondor helytartója, Gimli (John Rhys Davis), a harcias törpe, és Legolas (Orlando Bloom). Hosszú, veszélyekkel teli utazás veszi kezdetét Mordor felé, ahol majd az izzó vulkánba kell a gyűrűt bedobni.

 

V. Gyerekeknek, animációs: Dzsungel könyve /1967./

Itt is nagyon sok esélyes volt a kategória végső győztese címre: a Toy Story játékai, Shrek és csapata, a Jégkorszak állatai, vagy Aladin és sisere hada.
Azért választottam ezt a filmet, mert ez volt Walt Disney utolsó filmje, amit még ő felügyelt, valamint akkor még nem jöttek ki kéthavonta egész estés rajzfilmekkel Hollywoodban. A remek karaktereket kiválóan szinkronizálták a kor legjobb színészei: Szabó Gyula, Csákányi László, Zenthe Ferenc, Szombathy Gyula, Bodrogi Gyula és még sokan mások.
Mauglit csecsemő korában a dzsungelben felejtették és farkasok nevelték fel. 10 éves korában Akela, a falkavezér eltanácsolja, mert Sir Kán visszatért, aki vadászni fog a gyermekre és segítőire. Bagira, a bölcs párduc azt javasolja, térjen vissza a fajtájához a faluba, de ő inkább maradna a dzsungelben. Ekkor Balu, a medve veszi pártfogásába, akinek nagyon a szívéhez nő a kölyök. (1990-ben kapott egy 65 részes spin-offot ez a karakter, Balu kapitány kalandjai címmel, melyet többször is nagy sikerrel vetítettek a televízióban. Az eredeti rajzfilmből Lajcsi, az orángután kocsmárosként és Sir Kán, a bengáli tigris gazdag üzletemberként szerepel még benne.)
Az erdő viszont tele van veszéllyel, Sir Kán mellett Ká, a kígyó, Lajcsi és majmai, mind vadásznak a kis Mauglira. Még szerencse, hogy bármikor számíthat Balura, Bagirára, Háti ezredes vezette két bal-lábas elefánt-őrjáratra és a végén még a keselyűk is segítenek a tigris elkergetésében. Az eredeti regényt csak érinti a rajzfilm, de így is nagyon kedves történet:


 

VI. Szökés a börtönből, elmegyógyintézetből: Álomcsapat /1989./

Ez a film talán a legkevésbé ismert film a felsorolásból, de nekem az egyik nagy kedvencem. A történet eleje kicsit hasonlít a Száll a kakukkra, egy hirtelen haragú páciens van a csendes őrültek között. Billy Caufield (Michael Keaton) emellett mániákus hazudozó, de a többi beteg se kutya, a rendmániás Henry Sikorsky (Christopher Lloyd, aki játszott Száll a kakukkban is) azt hiszi magáról, hogy orvos, az egykoron sikeres üzletember, Jack (Peter Boyle) Isten fiának képzeli magát. Albert Ianuzzi (Stephen Furst) valószínű a tévé előtt nőtt fel, mert szókincse kizárólag sportkommentátorok, bemondók közhelyeiből áll.
Ezt a fantasztikus négyest a kezelő orvosuk, Dr. Weitzman (Dennis Boutsikaris) elviszi egy baseballmeccsre, de ahogy lenni szokott, balul sül el a kirándulás. Egy szűk sikátorban a doki szemtanúja lesz, mikor két korrupt rendőr lelövi a társukat, majd őt is elkapják, de már csak leütni tudják, és eszméletét veszti. Az utcán marad a négy szerencsétlen, akiket a sajtó nem csak rendőrgyilkossággal, de saját orvosuk megtámadásával is vádol. Billynek remek mentőötlete támad, volt barátnőjénél Riley-nál (Lorraine Bracco) szállnak meg, de a pasija kihívja a zsarukat. Börtönben kötnek ki, ahonnan minél gyorsabban ki kell jutniuk, mert gyilkosok el akarják tenni Weitzmant is láb alól. Már csak magukra számíthatnak, mert az elmegyógyintézetben is bűnösnek hiszik őket. Persze a végén, némi szerencse segítségével igaz, de megszöknek, megmentik orvosukat és leleplezik az igazi tetteseket. Sőt, egy kicsit javul is az állapotuk: Jack beugrik a volt munkahelyére, Henry meglátogatja családját, Albert már ki tud mondani pár szót, Billyt meg visszafogadja Riley.

 

VII. Sci-fi: Szellemirtók /1984/

1984 legsikeresebb filmjét Ivan Reitman rendezte és két főszereplő Dan Aykroyd /Ray/ és Harold Ramis/ Egon Spengler/ írta a forgatókönyvét. Peter Venkmennel (Bill Murray) hármasban parapszichológusok, és szellemek után kutatnak. Miután egyre több bukkan fel New Yorkban, megalakítják a Szellemirtók nevű vállalkozásukat, felvesznek egy titkárnőt és egy alkamazottat, Winstont (Ernie Hudson). Különleges fegyverükkel, a protonfegyverekkel csapdába csalják a gonosz bestiákat, de egy akadékoskodó ügyvéd beperli őket, és kiengedik a szörnyetegeket. Venkmen közben elkezd randizni az egyik szemtanúval, Danával (Sigourney Weaver), de őt és szomszédját (Rick Moranis) is megszállják Gozer démonjai Zuul és Vinz Clothro. A házuk tetején találkoznak a szellemirtók a sumér istenséggel, aki el akarja pusztítani a világot. Képes bármilyen alakot ölteni, a barátságos Stay Puft habcsókemberré válva pusztít a város utcáin. Venkmenék egyesítik protonágyúik sugarait, ezzel visszaűzik Gozert a másvilágra.
Eredetileg John Belushi, John Candy és Eddie Murphy lettek volna Dan Aykroyd társai, de Belushi idő közben meghalt, a másik két színész meg nem vállalta. 5 évvel később elkészült a második rész, amelyben mind a hat főszereplő játszott, idén pedig teljesen új, női szereplőkkel vitték filmvászonra a történetet. A nagy sikerhez hozzájárult a betétdal is, ami a ’80-as évek egyik legjobb soundtrackje lett:

 

VIII. Western: Hét mesterlövész /1960/

Újra divat lett a western, Tarantino, Coen fivérek, Inárritu filmjei után még a Hét mesterlövészt is leporolták, majd a Westworld parkba invitált az HBO. A műfaj viszont akkor a 60-70-es években élte virágkorát Olyan filmek születtek ekkor, mint Volt egyszer egy vadnyugat, Egy maroknyi dollárért, a Jó, a rossz és a csúf, Butch Cassidy és Sundance kölyök, Az ördög jobb és bal keze.
John Sturges Kuroszava Hét szamuráj című opuszát helyezte át a vadnyugatra. Olyan western ez, amiben nincsenek indiánok, csak mexikói banditák, akik Calvera (Eli Wallach) vezetésével fosztogatják falvakat. A helyiek dolgos parasztok, akik nem értenek a harchoz, mégis fegyvert ragadnának a megélhetésükért. Találkoznak Chrissel (Yul Brynner), aki azt javasolja, harc helyett béreljenek fel puskás embereket. Chris el is kezd csapatot keresni maga mellé, így csatlakozik hozzá: régi bartátja, Harry Luck (Brad Dexter), akit eleinte csak a pénz érdekel, Vin (Steve McQueen), a gyermekek jóbarátja, Bernardo (Charles Bronson), az úriember fejvadász, Lee (Robert Vaughn), a késdobáló Britt (James Coburn). Az ifjú Chicot (Horst Buchholz) először elküldi Chris, de később bizonyítja rátermettségét, és bandával tarthat. Csapdát állítanak Calverának, aki nagy veszteségeket szenved, de a falu közelében marad. Egy paraszt beárulja a hét mesterlövészt, és fogságba esnek. Calvera mégis szabadon engedi őket, akik visszatérnek és felveszik ellene harcot. Az óriási túlerő ellen csatlakoznak a parasztok is, de négyen, Harry, Bernardo, Lee és Britt elesnek. Chico a faluban megtalálja a szerelmet, és ott letelepedik, Chris és Vin viszont elhagyják a falut.
Ez a legtipikusabb filmes banda, mert különböző karakterek eleinte eltérő céllal vágnak neki a kalandnak, de a végén a jó ügy mellé állnak, és megdicsőülnek.

 

IX. II. világháborús: Kelly hősei /1970/

A II. világháború témáját nem hagyják kihűlni Hollywoodban, még mindig készülnek háborús filmek, de a klasszikusokat nehéz überelni (Halál ötven órája, Leghosszabb nap, Híd a Kwai folyón). A túléléshez elengedhetetlen volt a bajtársiasság, a csapatmunka, ezért ezekben a filmekben kifejezetten fontos szerepet szántak a katonák közötti kapcsolatra. Sok, különböző típusú ember kerül össze, akik csak egymásban bízhatnak. Több legendás banda került vászonra, hogy néhányat említsek: Navarrone ágyúi /Gregory Peck, David Niven, Anthony Quinn/, Piszkos tizenkettő /Lee Marvin, Donald Sutherland,Telly Savallas, Charles Bronson/, Ryan közlegény megmentése /Tom Hanks, Tom Sizemoore, Matt Damon, Edward Burns, Giavanni Ribisi/. Én egy klasszikust választottam, amely ötvözi a háborús filmet a bankrablóssal, a drámát a vígjátékkal.
A háború a végéhez közelít, próbálnak az amerikaiak ügyeskedni, hogy ne üres zsebbel térjenek haza. Kelly (Clint Eastwood) is fülest szerez egy német hadifogolytól Clermontban egy bankról, ami tele van aranyrudakkal. Bazi Joe (Telly Savalas) emberei kevesen vannak, és tigrisek őrzik a várostt, így hát szükség van Csodabogár (Donald Sutherland) Sherman tankjaira. Azoknak viszont nincs elég lőszere, ezért festékkel töltött lövedékeik is vannak, így be kell avatni Vaskalapot (Don Rickles), a számvevőtisztet, aki ad muníciót.
Az éj leple alatt titokban elindulnak, azért vakmerő akció, mert Clermont a front túloldalán van, így többször harcba kell bocsátkozniuk, hogy elérjék a várost. Ha meg nem a németek, akkor saját honfitársaik tesznek keresztbe, tévedésből szétlövik Bazi Joe járművét, majd felrobbantják előttük a hidat. A zsákmányból való részesedésért persze sikerül egy utász századot intézni,de nem akarnak osztozni velük, inkább harcolnak a németekkel egy másik hídnál. Áttörik a frontot, amiről a hadvezetés is értesül, és ki akarja őket tüntetni, és utol akarja érni a fiúkat. Clermontban három tigrisből kettővel elbánnak Csodabogárék, de a harmadikkal nem bírnak. Persze sikerül megegyezniük, aranyért még a tankjáról is lemondott az SS-tiszt, és Kelly hősei Svájc felé angolosan távoznak.

 

X. Hackerek, számítógépes bűnözők: Komputerkémek /1992/

A kategória győztese sokaknál a Mátrix triumvirátusa, vagy Mission Impossible csapata lenne, de én maradok egy old school számítógépes kémtörténetnél. Martin Bishop (Robert Redford) vezet egy csoportot, amely biztonsági rendszereket tesztel, a tagjai: Donald, egy volt CIA-ügynök (Sidney Poitier), „Anya” (a pályája csúcsán lévő Dan Aykroyd), és Carl (a tragikusan fiatalon elhunyt River Phoenix) a két számítógépes zseni, és „Füttyös”(David Straitheim) a vak hangszakértő. A kormány a múltjukkal (kicsit mindenkinek sáros) megzsarolja őket, hogy szerezzen meg egy fekete dobozt. Teljesítik a feladatot, ám kiderül, ezzel a szerkezettel a világ összes számítógépes rendszerét fel lehet törni, ezért sokan ölni is képes lennének érte. A bandának besegít Liz (Mary McDonnell), Bishop volt barátnője, de a múltból más valaki is előkerül, Cosmo (Ben Kingsley), a volt egyetemista társa, aki több évig ült börtönben Martin helyett is, és bosszút forral. A csapat nem veszíti el a bajban sem a humorérzékét, egy izgalmas és szórakoztató krimit írt és rendezett Phil Anden Robinson.

 

+1 Kategória: Magyar banda – alkohol, szex, káromkodás: Üvegtigris

Szinte kultfilmekké nőtték ki magukat az Üvegtigris filmek. Lali, becsületes nevén Kakszi Lajos (Rudolf Péter) isten háta mögötti büféje köré úgy gyűlik össze a banda, ahogy szemetet összefújja szél. Gaben, Kecskeméti Ottó (Reviczky Gábor) piti autónepper, egy Chevrolet Impalát szeretne Lalinak elsütni. Cingárnak (Szarvas József) a galamblelkű, kancsal szaxofonosnak Kántor Géza a becsületes neve, de zenéjére senki sem vevő. Lali unokatestvére Róka (Gáspár Sándor), aki megpróbál ügyeskedni vassal, dinnyével, német márkával. Mindig új, divatos frizurával jelenik meg, na őt Zsíros Ferenc néven anyakönyvezték. A banda fekete báránya Csoki, Turbók Géza (Csuja Imre), aki rum-sör kombóval működik, amit szinte követel a büfés barátjától. Babettáján ülve kiabálja, hogy „Ízirájder öcsém!” ,ami azóta szállóigévé vált. Végére hagytam Lali „házi állatát”, hűséges társát, a félnótás Király Sanyit (Horváth Lajos), aki olyan barátságosan tud köszönni: „Szevuusz!”
A három film története nem is lényeges igazán, mert a karakterek viszik a hátán a filmet, de a főszereplők mellett a mellékszereplők is zseniálisak: Oszi (Szilágyi Tibor), a féltékeny vadász, felesége a csalfa Joli (Básti Juli), Rezső (Besenczi Árpád) és Bajusz ( Selmeczi Tibor) a két ostoba rendőr. Itt egy kis best of az első részből:

 

Mint a fentiekből is látszik: bandákból sosem elég – a filmrajongók legnagyobb örömére.
 
 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás