Top 10 film-remake videoklipek

 

A videoklipek igazi virágkorukat szerintem nem mostanában a video-megosztó oldalak világában élik, hanem a ’90-es években és a 2000-es évek elején, mikor a híres külföldi zenecsatornák, mint a Music Television (MTV), a VIVA, a VH1 Tv és a magyar Z+ még nem valóságshow-kal volt tele.
A klipkészítés külön szakmává vált, egyre igényesebb alkotások születtek. Több együttes is előszeretettel használt játékfilmes részleteket, elemeket, hogy izgalmasabbá tegyék zenéjüket, és talán, hogy a maguk módján tisztelegjenek a klasszikusok előtt vagy éppen gúnyosan parodizálják azokat. Nem lesznek az listámban filmzenék, aminek a ’90-es években szintén nagy hagyománya volt, illetve olyan video sem, mikor külön főcímet és stáblistát gyártottak a rendezők hozzá (lásd: Beastie Boys : Sabotage). Próbáltam minden stílusból válogatni, a RnB-től a rap zenén át a klasszikus rockig, a hozzájuk kapcsoló filmek, pedig a fontos fejezetei a mozi fekete-fehér és színes világának:

10. Airplane /1980./ Foo Fighters – Learn to Fly /2000./

Az 1980-as Airplane az Airport filmek paródiája volt, az első feldolgozás Zucker fivérektől. A repülős katasztrófafilm nagy divat volt a 70-es évek végén, ez is az, csak kicsit kikarikírozva. Egy ételmérgezés miatt a repülőgépen pánik tör ki, és csak Ted Striker, a világháborús veterán pilóta tudja lehozni a gépet a levegőből. A navigálásban segít neki a stewardess, Elaine, akihez korábban gyengéd szálak fűzték.
Dave Grohl, a Nirvana exdobosa 1994-ben alapította zenekarát, amely napjainkra már jóval túlszárnyalta a legendás elődöt. Jack Black, aki szintén tud pár hangszeren játszani, jóbarátja a srácoknak, szívesen szerepelt a klipben. Az ételmérgezés helyett némi kábítószer került a kávégépbe, amely nagy kalamajkát okozott, de a banda végül megtanult repülni:

 

9. Veszedelmes viszonyok /1782./ – Annie Lennox – Walking on Broken Glass /1992./

Choderlos de Laclos regényét sokszor feldolgozták már, Roger Vadim 1959-ben, Stephen Fears 1988-ban, Milos Forman 1989-ben, Kegyetlen játékok címmel pedig egy modern kori változat is készült. A második verzió vált a leghíresebbé, nem csak a felvonultatott sztár kavalkád vagy a káprázatos kosztümök miatt, hanem, hogy milyen ízlésesen erotikusan ábrázolták az intrikákkal átszőtt korszakot. A főhős Casanova módjára hódítja meg a hölgyeket a XVIII. Századi Franciaországban, de figyel arra, hogy nehogy szerelembe essen. Egyetlen hölgyre néz fel, Merteuil márkizra (Glenn Close), akivel fogadást köt, hogy el tudja-e csábítani az erényességéről ismert Madame de Tourvel-t (Michelle Pfeiffer). Valmont persze beleszeret a kiszemelt hölgybe, rájön, hogy az eddigi élete milyen sivár volt és párbajban meghal.
Annie Lennox klipje csak érintőlegesen kapcsolódik a filmhez, viszont a férfi főszereplő ugyanaz, a zseniális John Malkovich. A Eurythmics volt énekesnője játssza a gonosz márkizt, de feltűnik még Hugh Laurie is egy kisebb szerepben:

 

8. Metropolis /1927./ – Queen Radio Gaga /1984./

1927-ben készült Németországban (akkor még Weimari Köztársaságban) 5 millió márkából a Metropolis, és ezzel még ha Fritz Lang nem is tudott róla, de letette az alapkövét a cyberpunk irányzatnak.
2026-ban játszódik a történet, kíváncsi vagyok, 10 év múlva lesz-e Metropolis-day a Vissza a jövőbe mintájára. Joh Federsen Metropolisában a társadalom két szintre tagozódik, a gazdag tervezők rendje, akik fenn laknak, és a szegény munkásokra, akik lenn a föld alatt nyomorognak. A korra jellemző osztálykülönbséget egy szerelmi szál bonyolítja: a munkások között élő tanítónő, Mária (mi más lehetne a női főszereplő neve) és Joh fia Freder között. Az ifjú képes szerelméért otthagyni a fenti világot, és lemegy dolgozni a föld alá. A gonosz Rotwang meg akarja dönteni az öreg Federsen hatalmát, mert annak idején Joh elvette feleségül a szerelmét, aki a szülésbe belehalt. Egy robotot épít, ami eredetileg a nő hasonmása lett volna, de Joh javaslatára Máriáról mintázza, hogy majd azzal elszakítsa a párt egymástól. A tanítónő esténként prédikál a munkásoknak egy Mediátorról, aki majd elhozza az egyensúlyt a kezek (lentiek) és a fej (vezetők) között. Rotwang foglyul ejti a nőt, és kicseréli a robottal, a gép pedig fellázítja a szegényeket. Szétverik a Heart Machine-t, a fentiek központját, de ezzel viszont vízzel árasztják el a földalatti világot. Bár Freder megmenti a lent rekedt gyerekeket, nem veszik észre a munkások, és megégetik a Máriának hitt robotot, mert a jóslata nem jött el. Szerencsére időben kiderül, hogy megmenekültek a kicsik, így nem lincselik meg Fredert. A gonosz lezuhan a katedrális tetejéről, Mária próféciája is beteljesedett, az ifjú főhős lesz valójában a Messiás, a Mediátor.
Idén volt épp 25 éve, hogy Freddie Mercury itt hagyott bennünket, rengeteg zenét, koncertélményt hagyva maga után az emberiségnek. A Radio Gaga című számot Roger Taylor, a dobos nevéhez fűződik, négy éves kisfia gügyögése inspirálta. A dal a videoklipek népszerűségével együttjáró jelenségről, rádió fontosságának eltűnéséről szól. Egy jövőbeli világban játszódik a történet, repülő autón szállnak a házak között, majd egy hatalmas tömeg előtt lépnek fel, akik együtt tapsolnak a fejük felett és rázzák az öklüket a zenekarral. Egy másik jelenetben egy négytagú család gázálarcban hallgatja a rádiót, miközben Londont bombázzák. A német némafilmből több jelenetet is felhasználtak, jelölték a legjobb művészi rendezés kategóriában az MTV Music Awards-on, de nem nyert. Stefani Joanne Angelina Germanotta a nóta hatására vette fel a Lady Gaga művésznevet.

 

<

7. Haragban a világgal /1955./ – Paula Abdul – Rush, Rush /1991./

James Dean tragikus autóbalesete után mutatták be a filmet, amiben a színész tulajdonképpen magát alakítja. Az ötvenes években Jim lázad a szülei ellen, nem találja helyét az új iskolában és rögtön összetűzésbe keveredik a helyi bandavezérrel. Autóversenyen mérik össze erejüket, ami Buzz halálával végződik. Menekülni kell a főhősnek, ekkor barátkozik össze Platóval (Sal Mineo), valamint elnyeri Judy (Natalie Wood) szívét is. A banda meg akarja bosszulni vezérük halálát, de Plató megsebesíti az egyik tagot. Menekülniük kell, mert már a rendőrség is üldözi őket, a barátját le is lövik, a szerelemes párt pedig letartóztatják. Mindhárom főszereplő tragikusan fiatalon halt meg nem természetes halállal, Dean autóbalesetben vesztette éltét, Wood hajókirándulás során a tengerbe fulladt, Mineot meg leszúrták az utcán.
Paula Abdul a klipben a fiatal Keanu Reeves- szel játssza a szerelmes párt. Karrierjét a Los Angeles Lakers pompomlányaként kezdte a ’80-as években, majd koreográfusként részt vett több reklám és videoklip forgatásán. Később próbálkozott az énekléssel is, de túl képzetlen volt a hangja. Nem adta fel, énektanárhoz járt, majd 1988-ban megjelent debütáló albuma, a Forever your girl hatalmas siker lett. 1991-es Rush, rush pedig 5 hétig vezette a Bilboard Hot 100-as listát. A 2000-es évektől különböző tehetségkutató műsorok (American Idol, X faktor) zsűritagjaként látható.

 

6. Élőhalottak éjszakája /1968./ – Michael Jackson – Thriller /1982./

Gerorge A. Romero filmje mérföldkő a horrorfilmek történelmében, mert ez volt az első zombisfilm, melyet rengeteg követett azóta. Barbra és Johnny apjuk sírját látogatják meg, mikor egy idegen a férfira támad. Halott öccsét hátrahagyva Barbra egy elhagyatott farmházba menekül, ahol élete legfélelmetesebb éjszakája vár rá.
Michael Jackson egyik legsikeresebb albuma volt a Thriller, melyen a címadó dal mellett még olyan nóták szerepelnek, mint Beat it, Billie Jean vagy a Girl is mine, amit Paul McCartney-val adott elő.

 

5. Psicho /1960./ – The Bates – Billie Jean /1995./

Hitchcock legendás thrillerében a csinos szőke titkárnő meglép főnöke pénzével és a Bates motelben száll meg. Együtt vacsorázik a Norman Bates-sel (Anthony Perkins), majd a legendás zuhanyzós jelenetben megöli egy idős hölgynek öltözött valaki. A film alapjául szolgáló regényt egy valódi, wisconsini sorozatgyilkos, Ed Gein története ihlette.
A német punkzenekar 1987-ban alakult, leginkább feldolgozásokat készített, mint például ez a nóta is először Michael Jackson szájából volt hallható:

 

4. Danger: Diabolik /1968/- Beastie Boys – Body Movin’/1998./

Mario Brava ’68-ban forgatott egy olasz képregényhősről egy filmet, ami annyira béna, hogy már jó. Diabolikot, a mestertolvajt (John Philip Law) mindenáron el szeretné kapni a Ginco felügyelő (Michel Piccoli), ezért megzsarolja Valmont-ot a gengsztert, hogy fogja el neki. barátnőjét Evát (Marisa Mell) ezzel csapdát állítva neki. Az „Ördög” azonban minden csapdát kiszagol, gúnyt űz a miniszterből, a maffiából, a rendőrségből. Fekete Jaguárjával, arcára simuló maszkjában az olasz Fantomas tízmillió dollárt, egy smaragd nyakéket, majd egy aranyvonatot is elrabol, bár a végén úgy tűnik elkapják, a sejtelmes fények és az sátáni kacaj másra enged következtetni. Nekem pár képsor után az Austin Powers és a korai James Bond filmek képi világa és hangulata ugrott be, melyet a korra jellemző pszichedelikus zene kísér.
Beastie Boys a fehér rap első és legnagyobb előadója (Eminem a közelükbe sem érhet), három new yorki fiú (Adam Horowitz, Adam Yauch és Michael Diamond) a ’80-as években alapították a zenekart, először punkkal és hardcore-ral foglalkoztak, majd a hip-hop zene felé vették az irányt, és hamar nagy népszerűségre tettek szert. Videoklipjeiket egytől egyig az MTV rongyosra játszotta, ezt a számot Fatboy Slim picit felpörgette:

 

3. Mad Max 3 /1985./ – 2 Pac feat. Dr. Dre – California Love /1995./

Az ausztrál filmgyártás nem bővelkedik kasszasikerekben, a Mad Max trilógia mindmáig a legsikeresebb alkotása a szigetországnak. A harmadik szokás szerint a leggyengébbre sikeredett részben azért, mert már nagy volt a hollywoodi befolyás. Nem volt olyan nyers, mint az első kettő, az amerikai piacra készült, ezért is szerepelt benne például Tina Turner.
Mad Max (Mel Gibson) Bartertownba fogságba kerül, ahol Néni (Tina Turner) és Master, a törpe gépészmérnök egymással rivalizál. Nénivel megegyezik Max, hogy mérkőzzön meg a Thunderdome-ban Blasterral, aki Master védelmezője, és akinek a nyakában ül. Hiába győz, a sivatagba száműzik, ahol egy lány, Savannah Nix talál rá, aki a menekült gyerekek oázisába viszi. Velük visszatér Bartertownba, kiszabadítja Mastert a börtönből, majd visszaszerzi spéci járgányát. De a Néninek szüksége van a törpére, és mindenféle járművel elkezdi üldözni Maxéket. Ez a jelenet elevenedik meg a klipben is.

Tupac Shakur az egyik legnagyobb rapper volt, a gettóból indult, háttértáncosként, roadként is dolgozott. Többször szembe került a törvénnyel tiltott fegyverviselésért, nemi erőszak vádjával, kábítószer birtoklásáért,1995-ben épp szabadult 2 Pac a börtönből, mikor készült ez a dal. Egy évvel később mindössze 25 évesen Los Angelesben egy lövöldözés során megölték, pedig addigra már a filmvásznon is megállta a helyét.
André Romelle Young, azaz Dr. Dre Grammy-díjas producer és előadó a nyugati parti G-funk szcénából, több híres előadót ő futatott be, vagy egyengette karrierjét (Eminem, 50Cent, Snoop Dog).

 

2. Utazás a Holdba /1902./- Smashing Pumpkins – Tonight, tonight /1995./

Az első sci-fik egyike, ami egy holdbéli utazásáról szól. A mindössze 14 perces, fekete-fehér némafilm animációs technikát is tartalmaz. Georges Melies írta és rendezte, tízezer frankjába került, ami akkor hatalmas összegnek számított, de hamar nagy népszerűségre tett szert.
A hat csillagász egy töltényszerű űrhajóval elindul a Holdra, kilövik őket, amit a bolygó arca figyelemmel követ, majd az szemen találja. A fárasztó út után hőseink nyugovóra térnek, közben megjelenik az öreg Szaturnusz és a félhold hintán ringatózó Phoebe istennő. Mikor el kezd esni a hó, egy barlangba menekülnek, ahol furcsa gombákat és rovarszerű állatokat, szeleniteket találnak. Könnyedén agyon lehet őket csapni, de egyre több lesz belőlük, ezért visszarohannak az űrhajóhoz, és hazarepülnek.
1988-ban alakult Smashing Pumkpins nem mindennapi rockzenekar: egy kicsit grunge, olykor pszichedelikus rock, sokszor rendkívül progresszív, de Billy Corgan egyedi énekstílusa összetéveszthetetlen. A ’90-es évek közepére igazi sztárzenekarrá nőtte ki magát, a Mellon Collie & The Infintive Sadness c. duplaalbumból (ezen található a Tonight, tonight is) csak Amerikában négymillió példányt adtak el.

 

1.Összeomlás /1993./ – Foo Fighters – Walk /2011./

Joel Schumacher filmjének főhőse William Foster (Michael Douglas) a lánya születésnapjára igyekszik ex-felesége kertvárosi házába, de dugóba kerül. Eldurran az agya, kiszáll és megpróbálja gyalog megtenni az utat. Közben szétver egy boltot, mert drága a kóla. Baseball ütővel helyben hagy pár bandatagot, akik üldözni kezdik, de karamboloznak. Foster elszedi a fegyverüket, majd egy gyorsétteremben okoz riadalmat, mert nem kap 11 után reggelit. Egy neonáci fegyvernepper boltjába vezet az útja, akivel összetűzésbe keveredik, és leszúrja. Ezzel végleg eluralkodik rajta az őrület, felrobbant egy építkezést, öreg golfozókat zargat a pályán, majd betör a feleségéhez, aki a tengerpartra menekíti kislányát. A kikötőben szembekerül az őt egész nap üldöző rendőrrel (Robert Duvall), aki végül lelövi Fostert, pedig nála már csak vízipisztoly volt.
Foo Fighters-szel kezdtem a listát, és azzal is zárom. Dave Grohl bandája ezt a filmet dolgozta fel (kicsit parodizálta) majd húsz évvel később, felismerhető a gitáros-énekes jellegzetes szemüvegéről és dühkitöréseiről:

 

Különdíjas: Happy Days /1974-1984./ – Weezer – Buddy Holly /1993./

Happy Days azért kivétel, mert ez egy hazánkban nem vetített, de Amerikában nagyon népszerű tévésorozat volt. Kilenc fiatal életét mutatja be az ’50-es, ’60-as években, többek közt a fiatal Ron Howard is szerepelt benne, valamint ennek egy spin-offja volt az Egy úr az űrből Robin Williams-szel.
Weezer 1992-ben alakult amerikai rock zenekar szinte berobbant ezzel a számmal az MTV-en. Dallamos rockzenéhez vicces videókat szoktak készíteni, érdemes rájuk keresni:

 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás