Top 10 autós film – női szemmel

Autó- és lóerő-rajongó vagyok nő létemre. Imádom az autókat, imádok vezetni és imádom az autós filmeket.  Főleg ha pár izom-autón és izom-agyon kívül többet is adnak. Ez egy teljesen szubjektív lista, mondhatnám azt is, hogy igazi csajos lista, és néha a sorrend nálam is változik az aktuális hangulatomtól függően. De ezek azok a filmek, amik mindig ott vannak nálam az első 10-ben. Mert mindegyikben megvan az az életérzés, amitől rajongunk az ilyen autós-mozikért: a szabadság érzése, a bármilyen akadályt legyőzünk, AUTÓK – csupa nagybetűvel , és mindig van benne egy-két igazi „pasi” – ami azért egy női nézőnek ugye nem egy utolsó szempont.

Kezdjük a gyerekkorom első nagy szerelmével:


10. # Kicsi kocsi kalandjai
(The Love Bug) színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 108 perc, 1969

Kicsi kocsi 1Herbie szerintem örökre a „bogár” Volkswagen egyik emblematikus filmfigurája lett.  Disney Stúdió jó választása volt a sztori, még 1998-ban is készült hozzá folytatás.  Mert ez egy Disney film 1969-ből. Mai szemmel nézve bájosan bugyuta kis történet, megmosolyogató technikai megoldásokkal. De Herbie akkor is igazi személyiség,  és olyan autó, amit minden nő szeretne magának: kicsi, vagány, és mindenben társ. Aki szeretne egyet nosztalgiázni, egy olyan délutánon, amikor senki előtt nem lehet lebukni, keresse meg, nézze meg, és meg fogja érteni a VW Bogár rajongókat 🙂
Kicsi kocsi3

fsz:  Dean Jones (Jim Douglas), Michele Lee (Carole Bennett), David Tomlinson (Peter Thorndyke)
rendező: Robert Stevenson
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0064603/


9. #Mad Max – A harag útja
(Mad Max: Fury Road) – színes, magyarul beszélő, ausztrál akciófilm, 130 perc, 2015

mad max2Ez kő keményen másik műfaj és korszak. Finomabb lelkületűeknek nem is ajánlom.  Eddig négy rész készült belőle, első hármat (Mad Max 1979; Mad Max 2. – Az országúti harcos 1981; Mad Max – Az igazság csarnokán innen és túl 1985.) mind Mel Gibson főszereplése fémjelezte.  Ő volt az az elvadult fickó egy elvadult, őrült világban, őrült kocsikon száguldozva, aki a végén mindig a gyengék és védtelenek védelmezőjeként legyőzte az aktuális Gonoszt. Aki, akár még Tina Turner is lehetett. Mad Max egy speciális világvége világ, nagyon jellegzetes szereplőkkel, fazonokkal, autókkal. Mindig hihetetlen jó zenével. És abszolút hiteles, hogy egy ilyen világban igen, Mad Maxek azok, akik túlélhetnek mindent, és ha választanunk kéne egy védelmezőt, akkor ő lenne a tuti befutó mindannyiunknál.
mad max4A 2015-ös Mad Max újraalkotja ezt a fílinget, annyival durvábban csak, mint amennyivel durvábbakká váltak az ilyen világvége filmek az utóbbi 20 évben. Mel Gibson már kiöregedett ehhez a szerephez, de Tom Hardy (Mad Max) és Charlize Theron (Furioza) kettőse kiválóan hozza a 20 évvel korábbi szintet, sőt. Ha lehet még frissebb és élőbb a történet. Nem okoznak csalódást egy rajongónak se.
Az én listámba ez az utolsó rész miatt került be a Mad Max. Mert nekem egy sivatagi túlélő autóversenyre emlékeztetett a sztori. És annak ellenére, hogy előre tudhatóak az ilyen típusú filmek végkifejlete, ez a film tudott csavarni a történeten, új színt behozni a klasszikus elemek közé, mindezt hitetlen látványelemekkel és technikai megoldásokkal. Nem véletlen az 6 technikai Oscar 2016-ban.
mad max8

Ez a film pasi-film. De egy nagyon erős női főszereplővel.  És néha jó lenne ennyire erősnek lenni, ugye csajok?

fsz:   Tom Hardy (Mad Max), Hugh Keays-Byrne (Halhatatlan), Charlize Theron (Furiosa)
rendező: George Miller
trailer: 
IMDB:
http://www.imdb.com/title/tt1392190/


8. # Konvoj
(Convoj) színes, magyarul beszélő, amerikai akció-vígjáték, 110 perc, 1978

konvoj3 Ez ismét egy „ősöreg” film 1978-ból Kris Kristoffersonnal (Gumikacsa). Amikor a kamionosoknál betelik a pohár, és megmutatják egy Amerikának, hogy ők is ki tudnak állni az igazukért. Igazi végigizgulós, szurkolós, némi szerelmi szállal átszőtt „amerikai” klasszikus road movie film. De mai napig nézhető és élvezhető. És a zenéjét szerintem mindenki hallotta már (trailer is egyben ;))

Gumikacsa „A Kamionos” jelképévé vált az elmúlt évtizedek alatt, és ha hagyod, elvarázsolnak ezek a nagy böszme, krómtól és egyedi festéstől csillogó dögök. És lehet, hogy amikor legközelebb elhúz egy magyar változata melletted az autópályán, Gumikacsa fog eszedbe jutni róla, nem az, hogy ez basszus mekkora ;).

fsz: Kris Kristofferson (Gumikacsa), Andy MacGraw (Melissa), Ernest Borgnine (Sheriff Lyle Wallace)
rendező: Sam Peckinpah
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0077369/


7. # A szállító (Transporter) 1-3

transp2-1Hogy mért szeretem a Szállító sorozatot? Mert nagyon patent filmek. Nagyon jó forgatókönyvek, sehol egy baki, mindennek és mindenkinek szerepe van, pörög ezerrel, elkap, mint egy ringlispíl. Ja és Statham tökéletes benne: az elegáns, idegesítően precíz, kiszámítható, látszólag lélektelen jégtömb, akinek egyszer rést ütnek a jégpajzsán és onnantól kedve elszabadul a pokol. Mert a jégtömb mögött elfojtott szenvedély van. Akár mindent elpusztító szenvedély. És mindhárom részben persze nő miatt kezdődik a kalamajka.
De ugyanakkor nem tocsog a vérben, valahogy még akció film jellegében is megtart valami eleganciát. Olyan kicsit klasszikus James Bondosan elegáns. De ugyanakkor erőtől sugárzó. Adrenalin bomba a javából, ami odaköt a székhez és nem enged.
Ja és ebben is zseniális üldözési jelenetek, nagyon menő verdák, és persze Jason Statham (meg Luc Besson, mint producer és/vagy forgatókönyv író). Statham rajongóknak alapmű mindhárom 😉

transp1-2A szállító (Transporter) – színes, magyarul beszélő, amerikai-francia akciófilm, 94 perc, 2002
fsz: Jason Statham, Matt Shulze, Qi Shu
rendező: Corey Yuen
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0293662

transp2-2A szállító 2. (Transporter 2. ) – színes, magyarul beszélő, francia-amerikai akciófilm, 94 perc, 2005
fsz: Jason Statham , Amber Valletta, Alessandro Gassman, Jason Flemyng, Matthew Modine
rendező: Louis Leterrier
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0388482/

transp3-1A szállító 3. (Transporter 3.) – színes, magyarul beszélő, francia-amerikai-angol akciófilm, 100 perc, 2008
fsz: Jason Statham, Robert Knepper, Natalya Rudakova
rendező: Olivier Megaton
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1129442/


6. #Halálos iramban 1-7
(The Fast and the Furious)

f&f1-3Ez a másik típusú autós mozi. Amikor nem egy magányos hős a főszereplő, hanem egy csapat.
Egy „megtért” zsaru, egy igazi balhés nehézfiú, egy dögös autóbolond csaj (aki jobban ért az autókhoz, mint a legtöbb férfi),  és még két bandatárs. És persze az utcai autóversenyek megszépített és szívrabló világa. A hét rész nagyjából követi egymást, nem nagyon hoznak újdonságot, körülbelül mind ugyanaz a séma, maximum egy kis plusz konfliktusokkal a szereplők között. Nem a sztori csavarossága az, amitől ezek sikerfilmek lettek. Hanem az érzés, amit sugároznak. Amikor elképzeled, hogy te ülsz egy ilyen autó kormánya mögött, alattad dübörög a többszáz lóerő, és mindenki megbámul az utcán. Főleg a szomszéd kisrácok és apukáik. Mert igen, néha mi nők is erről ábrándozunk. Ez nem csak pasi kiváltság. És ez a sorozat ezt adja meg nekünk is. Azon kívül, hogy Vin Diesel, mint jó rosszfiú és Paul Walker, mint „megrontott” jófiú párosa mellé Michelle Rodrigez igazi dögös nőként különleges fűszerezést ad. Az ő hármasuk elviszi mindegyik filmet. Ezekben a filmekben nem kell nagy mélységeket keresni, ezeket a filmeket csak hátradőlve élvezni kell, és melléképzelni az igazi büdös benzingőzt és kerékcsikorgást, no meg a gyomor-remegtető kipufogóhangot. Mert erre találták ki őket, és tökéletesen teljesítik a feladatukat.

f&f1-11 . Halálos iramban (The Fast and the Furious)
színes, magyarul beszélő, amerikai-német akciófilm, 101 perc, 2001
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0232500

f&f2-12. Halálosabb iramban (2 Fast and 2 Furious)
színes, magyarul beszélő, amerikai-német akcióthriller, 107 perc, 2003
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0322259

f&f-tokio3. Halálos iramban – Tokiói hajsza (The Fast and the Furious: Tokyo Drift)
színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 104 perc, 2006
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0463985

f&f24. Halálos iram (Fast and Furious)
színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 107 perc, 2009
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1013752

f&f5-15. Halálos iramban – Ötödik sebesség (Fast Five)
színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 130 perc, 2011
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1596343

f&f6-16. Halálos iramban 6. (The Fast & the Furious 6)
színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 145 perc, 2013
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1905041

7. Halálos iramban 7. (Furious Seven)
színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 138 perc, 2015

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt2820852

állandó főszereplők: Vin Diesel, Paul Walker


5. Taxi 1-2-3-4

A Taxi sorozat nekem a fenti két műfaj ötvözete és kicsit paródiája. Ezért került nálam az 5. helyre. megelőzve őket. Mert nekem olyan, mint egy nagyon jól sikerült saláta: hozzávalók –  magányos hős, de ugyanakkor csapat is kell, mert anélkül nem megy, akció, fordulatok és utcai verseny és mindez leöntve egy pikáns különleges szósszal: a legjobb igazi francia humorral, ami még nem sok, de nagyon európai, élvezhető.  Bájos, kedves, humoros, szerethető és még akciófilmnek is jó, és valahogy végig azt érzezzük, hogy ne vegyük már magunkat annyira komolyan ebben a szuper autók-dögös csajok- kigyúrt pasik álomvilágban. Közénk hozza a kicsit kancsal szuper sofőrrel, Samy Nacerivel (Daniel), a két ballábas nyomozó barátjával, Frederic Diefenthal-lal (Émilien)és az összes kicsit idétlen, esendő és humoros szereplővel. És mindezek mellé zseniális a technikai kivitelezés.
Ha valaki még most ismerkedik a műfajjal, és rá szeretne érezni, hogy mitől jók ezek a filmek, szerintem ezzel érdemes kezdeni.

Taxi (Taxi) – színes, magyarul beszélő, francia akció-vígjáték, 86 perc, 1998
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0152930/

Taxi 2. (Taxi 2 ) színes, magyarul beszélő, francia akció-vígjáték, 88 perc, 2000 ,  IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0183869/

Taxi 3. (Taxi 3) – színes, magyarul beszélő, francia akció-vígjáték, 84 perc, 2003; IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0295721/

T4xi (Taxi 4) – színes, magyarul beszélő, francia akció-vígjáték, 91 perc, 2007
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0804540

fsz: Samy Naceri, Frederic Diefenthal, Bernard Farcy
rendező és/vagy producer és/vagy forgatókönyv író: Luc Besson


4. # Tolvajtempó
(Gone in Sixty Seconds) színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 117 perc, 2000

tolvaj1Lehet, hogy nem ez a műfaj 4. legjobb filmje. De nálam mindenképp elől van a sorban. Ez az a típusú film, amiben van egy nagyon nagy kihívást jelentő feladat, amit muszáj megcsinálni, különben irgum-burgum és jajnekik lesz. Ezért összeáll egy spéci csapat, és jópár fordulattal tarkítva, de megcsinálják. Persze közben mi végigizguljuk mindezt, annak ellenére, hogy tudjuk, hogy sikerülni fog nekik a küldetés.
Na ez is ilyen. Csak itt ráadásul kiváló szereposztással:  Memphisnek (Nicolas Cage),  mint a legjobb autótolvajnak és  Swaynek (Angelina Jolie), mint az egyik legjobb autótolvaj-szerelőnek és korább társaiknak egy éjszakájuk van arra, hogy egy másodperces időzítésű , összehangolt, utolsó részletig kidolgozott tervvel ellopjanak 50 jól őrzött luxusautót.  Én főleg emiatt szeretem, amíg végrehajtják  a tervet, bármi is jön közbe.  Mert tudom, hogy mese. Tudom, hogy ez a valóságban nem így megy. De nagyon jól megcsinált jelenetek, nagyon pörgős akciók, üldözések. Szerethető szereplők, jó karakterek, hiteles színészek.  Jól összerakott, igazi popcorn film. Ami 117 percnyi feltétel nélküli kikapcsolódás. Bármikor, bárkinek.

fsz: Nicolas Cage (Memphis) Angelina Jolie (Sway)
rendező: Dominic Sena

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0187078


3. # Verdák
(Cars) színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 116 perc, 2006

cars6Igen, egy mesefilm is felkerült a listára. De milyen „mesefilm”? A legverdásabb verdás film. Minden benne van, amit a műfaj és a rajongók
szeretnek: Villám McQueen, a nagyszájú, vagány izom autó, akit csak a győzelem érdekel, a karrier, semmi más.  Hudson Doki, a Nagy Öreg, a Régi Idők Nagy Neve, akit már mindenki halottnak hisz, és aki tanítványává fogadja a pimasz kis újoncot. Sally, a csillogó kis Porsche, a Nő, aki okos, dögös, és aki legkevésbé se dől be Villám nagy mellényének. Matuka, a szétrozsdásodott, tájszólással beszélő igazi vidéki surmó, az autómentő, az Örök Barát.
A leendő Csapat, a városka lakói, akiket – városukkal együtt – rég lehúztak és mindenki szerint már csak rozsdatemetőbe valók. Mind élő, igazi személyiség, érzelmekkel-értékekkel teli világ, ami ugyanúgy elvarázsol felnőttet, mint gyereket. Gyönyörű grafikai megoldások, igazi verseny hangulat, komoly fordulatok, humor, báj, torokszorító jelenetek. Mint a legnagyobb filmekben. Mert ez is egy közülük, annak ellenére, hogy „csak egy rajzfilm”. Ha megnézed, rájössz, hogy ez sokkal több annál: ez egy Igazi Film.

rendező: John Lassester

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0317219/


2. #Hajsza a győzelemért
(Rush) – színes, feliratos, amerikai-német-angol életrajzi dráma, 123 perc, 2013

rushSzerintem, aki autómániás, az többé-kevésbé vagy nagyon, de Forma-1 rajongó is. Ami egy egész különleges zárt világ. Egyedi szabályokkal, akár összeesküvésig menő titkokkal és hatalmi játszmákkal, elképesztő mennyiségű pénzzel a háttérben. Amiből mi, kívülállók maximum csak megsejthetünk valamit, de a valódi okokat, mozgató rugókat nagyon kevesen ismerik.  Ebbe a világba enged betekintést a Rush. Mégpedig a 1970-es évek legnagyobb ellenfél-párosának csatájába: Niki Lauda (Daniel Brühl) és James Hunt (Chris Hemsworth) több évadon keresztül tartó küzdelmébe.
Aki nem szereti az autós filmeket, ezt szeretni fogja. Mert ez nem csak a Forma 1-ről szól, sőt igazából nem is arról. Ez Niki Laudáról és James Huntról szól. A két férfi szöges ellentéte egymásnak, rivalizálnak az autópályán és a kinti életben, a legvalódibb ellenfelei egymásnak.
rush4Hunt a világfi, a nők bálványa, az aranyifjú. Lauda a szürke kisegér, német precizitás, a kitartás, aki minden akadályon keresztül is végigviszi, amit eltervezett. És szól az élet nagy kérdéseiről is: a mi értelme annak, hogy itt vagyunk? Hogy meddig megyünk el? Mi az a végső határ, amit még bevállalunk a céljainkért? Mit áldozunk be érte? És hogy megéri-e? Ez a film igazából a legjobb drámai kategóriákba is beleférne. Mert az, Forma-1 köntösben. És ez ne tévesszen meg senkit, mert nálam pont ezért lett a második. Mert olyan film, aminél már nem is annyira fontos, hogy Forma-1. Az szinte már csak a körítés. A lényeg maga a Film és a Történet.

fsz: Daniel Brühl (Miki Lauda), Chris Hemsworth (James Hunt), Olivia Wilde (Susy Miller), Natalie Dormer (Marlene Lauda)
rendező: Ron Howard


IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1979320/


1. Párbaj
(Duell) – színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 85 perc, 1971

duell2És igen, nálam ez a Number One. Ez is egy ősöreg „klasszikus”. De milyen: Spielberg első egész estés filmje, igen 1971-ből. De alapmű, 45 éve. Mert ő már akkor tudta, hogy hogyan lehet egy bot egyszerűségű történetből egy 85 percnyi feszültséggel teli, zseniális filmet készíteni.
A történetben nincs tanulság, nincs semmi plusz. Egyszerűen csak arról szól, hogy egy kamion terrorizálni kezd egy teljesen hétköznapi autóst valahol a nagy amerikai semmi kellős közepén.
A film egyik zsenialitása az, hogy soha nem tudjuk meg, hogy ki vezette a kamiont, és miért kezdi el üldözni a hősünk. A névtelen és arctalan Hatalom jön a böszme Kamion képében, és érthetetlen okból el akarja taposni a védtelent. Aki először menekülőre fogja, mert ez van belénk kódolva, a társadalmi szokások ezt diktálják, hogy kerüld el vagy próbáld békésen megoldani a konfliktusokat. De amikor már egyértelműen az életben maradásról lesz szó, akkor Dávid felveszi a kesztyűt Góliát ellen, mert nem tehet mást.  85 percnyi küzdelem egy csepp vér nélkül. Csak az idegek küzdenek, a vas a vassal, a sofőr a sofőrrel. Úgy ahogy kell. Mert Spielberg nem véletlenül lett Spielberg.

fsz: Denis Weaver
rendező: Steven Spilberg

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0067023/


Most lezárásként kéne még írnom pár mondatot. De igazán nincs mit. Ha sikerült kicsit eloszlatnom az autós filmekkel szembeni előítéleteid közül párat, már érdemes volt ezt végigolvasnod. Ha meg esetleg téged is elkapott a gépszíj, akkor üdv a csapatban! 😉

Ha neked van még másik kedvenced, írd meg a kommentben!

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás