Top 10 +1 magyar filmbetét dal

Horváth Marci összeállította a 10 legjobb magyar film betétdalt. Akkor halljuk és lássuk őket 🙂

 

10.# Szezon, Zagar – Eastern Sugar (2004.)

Török Ferenc már az első filmje, a Moszkva tér alatt is együtt dolgozott Zságer Balázzsal, de annak a zenéje még nem volt annyira ütős, hiába volt jobb film. A történet 3 huszonéves fiatalról szól, akik lemennek a Balatonra szerencsét próbálni.

 

9.# Taxidermia, Hollywoodoo – Erdő (2006.)

Pálfi György a magyar filmtörténet egyik legundorítóbb filmjét hozta össze, három történet, három kor, három férfijáról. A szeretetre vágyó katona a világháborúban, a fia, aki a magyar szocialista államot képviseli a nemzetközi zabáló versenyeken, és az unoka, aki maradandót akar alkotni, preparátor. A középső szakasz főszereplője – a „szekcióelső” Balatony Kálmánt alakító – Trócsányi Gergő bandájával szintén erőteljes zenét írt a filmhez:

 

8.# VAN, VAN filmzenekar – Ez van (2014.)

Reisz Gábor első filmje azért is tartozik a kuriózumok közé, mert a zenéjét ő és filmben pár percre feltűnő barátja, Csorba Lóci szerezte, a főszereplő Ferenczik Áron, pedig énekel, nem is rosszul. Áron egy szakítás után próbál talpra állni, és rendes munkát és új szerelmet keresni. Lehet Portugáliában sikerül, ha már VAN oda egy repülőjegye.

 

7.# Kontroll, NEO – It’s over now (2003.)

Antal Nimród egy izgalmas pszicho thrillert készített egy metróban dolgozó csapatról, titokzatos vezetőjükről, Bulcsúról (Csányi Sándor), aki rejtélyes módon a föld alatt tölti a szabadidejét is, sőt ott is alszik. Vajon ki állhat rejtélyes gyilkosságok mögött az aluljáróban? A filmet a Neo zenéje teszi még feszültebbé, ez a szám akkor szólt, mikor a Gyalogkakukkot kergették.

 

6.# I love Budapest, Yonderboi: Pabadam (2001.)

Két pár: a gazdag és dekoratív, menő fiatalok (Lengyel Tamás, Kovács Martina) valamint a szegény vidéki lány (Hámori Gabriella) és a vele összeálló, ügyetlen, egyszerű biztonsági őr (Csányi Sándor) kalandjairól szóló filmet hangulatában nagyon eltalálta Yonderboi.

 

5.# Csinibaba, Kispál és a borz – Kicsit szomorkás (1997.)

Tímár Péter musicalje annyi slágert porolt le a maga idejében, hogy egy külön top 10-es listát érdemelne, nincs olyan retro buli, ahol legalább egy számot le ne játszanának belőle. Azért választottam a Kispált, mert ezzel a számmal váltak underground, alternatív bandából meghatározó, nagy közönséget vonzó, ismert zenekarrá. Az egyetemi bulikon alig vártuk, hogy ez a szám lemenjen, hogy részegen vonyíthassuk és a végén meg pogózzunk.

 

4.# Kalózok, Jazz + Az – Csepp a tengerben (1999.)

Két kalózrádiós próbál boldogulni a nagy betűs éterben, az egyiküknek sikerül egy jól menő kereskedelmi rádiónál kikötnie. Vajon ez, meg, hogy mindketten ugyanabba a lányba (Gubás Gabi) szerelmesek, tönkreteheti a barátságukat? Geszti és csapata jegyezte a film zenéjét, a legismertebb és legszebb szám belőle a Csepp.

 

3.# Magyar vándor, Roy és Ádám: Az otthon itt van (2004.)

Herendi Gábor zenés vígjátékai közül a Magyar vándort és ezt a számot választottam. Sok mindent nem fűznék hozzá, a hét vezér végül megtalálja az otthont és a magyarokat. Néha kicsit Monty Python-os kalandjaikhoz egy sor híres színész és zenész adta a nevét. Royék amúgy is hihetetlen jó zenészek, többek között ez a szám is azt bizonyítja.

 

2.# Sose halunk meg, Presser Gábor, Dés László – Nagy utazás (1993.)

Koltai első rendezését szerintem mindenki látta, Gyuszi bácsi kalandjai Imikével, az unokaöccsével egy új műfajt teremtett a magyar filmgyártásban: a „Koltai filmek”. Aztán jött a többi: Szamba, Csocsó, Világszám, Miniszter félrelép, Megy a gőzös több-kevesebb sikerrel. ( Sajnos mostanában nekem már Robink játéka néha egy kicsit sok, erőltetett). Ehhez a filmhez viszont nagyon kellett Dés-Presser kettős egyik legnagyobb slágere.

 

1.# Szerelem első vérig, Demjén Ferenc – Szerelem első vérig (1985.)

Sokan biztosan egy másik Demjén számot vártak a dobogó legfelső fokára, de nálam a sólyom végveszélyben van, nem száll el sólyomszárnyon. Dobray György és Horváth Péter rendezte tinédzser trilógia első része illetve annak a zenéje nálam az aranyérmes. Füge, (Berencsi „Bery Ari” Attila) a bohém zenész és Ágota (Szilágyi Mariann) szerelméről szóló ifjúsági filmdráma még két folytatást ért meg, de azt hiszem legtöbbünkben a zene maradt meg leginkább.

 

+1. Állami áruház, Latabár Kálmán, Turai Ida, Gábor Miklós és a többiek: Egy dunaparti csónakházban (1952.)

A +1 a régi, fekete-fehér korszakból is tettem egy versenyen kívül indulót. Ez egy valódi 50-es évekbeli propaganda film az Állami áruház, de Latabárt, Turai Idát vagy Gábor Miklóst bármikor szívesen megnézem. Választhattam volna Karádi hamvadó cigarettavégét vagy a Meseautót, vagy Hajmási Pétert is a barométerével, de ez a szám akár egy önálló videoklipként is működne.

 

Különdíjas: Liza, a rókatündér, Erik Sumo Band – Dance, dance have a good

Persze mikor már kész a lista, akkor ugrik be egy film, és próbálod elhelyezni a listán, na akkor kit vegyünk le a listáról. Ezért inkább csináltam egy különdíjat Lizának, mert japán rock and roll és finn western zene nem sűrűn szerepel magyar filmben. Ehhez az abszurd krimi vígjátékhoz tökéletesen passzolnak ezek a számok, vajon Lizának sikerül megtörnie az átkot, vagy minden férfi meghal, aki beleszeret?

 
 

És nektek melyik még a kedvenc?

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás