Szörnyek a bőröndből – Legendás állatok és megfigyelésük

 

J.K. Rowling Harry Potter sorozata a XXI. század minden bizonnyal legismertebb könyvei közé tartozik. Harryék tankönyveit magam is szívesen elolvasnám, ezért örültem nagyon, amikor A kviddics évszázadai és a Legendás állatok és megfigyelésük magyar nyelven is megjelent. Azt akkor még csak reméltem, hogy a legendás Grindelwaldról valamikor többet is megtudunk, ami szerencsére így is lett és még az engem leginkább érdeklő tankönyvszerzővel, Göthe Salmander-rel (Eddie Redmayne) is megismerkedhettünk.

A történet szerint a kissé különc, inkább az állatokat, mint az embereket kedvelő professzor, a bűvös fenevadak és bestiák szakembere New Yorkba érkezik. Amerika azonban az 1920-as és 1930-as években korántsem a muglik és a varázslattal bíró személyek között idillikus kapcsolatok színtere, számukra még a házasság is tiltott. Mindkét fél kölcsönösen retteg a másiktól, és a közhangulatnak Grindelwald cselekedetei sem tesznek jót. A varázslók azonban nemcsak az emberektől, hanem a nem emberi értelemmel rendelkező varázslényektől is rettegnek, ezért engedélyt adtak kipusztításukra. Salamander professzor ennek megakadályozása érdekében különleges képességekkel bíró bőröndjével (ennél jobb talán csak Mary Poppins táskája volt) keresztül-kasul fut New Yorkon, hogy megtalálja a városban élő szörnyeket. Kalandjai során találkozik két különleges, melegszívű boszorkánnyal, valamint egy jólelkű varázstalan férfival, akik személyében igaz barátokra talál.

fantastic-beasts-and-where-to-find-them-movie-characters
Mindenekelőtt Eddie Redmayne kiemelkedő játéka az, ami miatt kötelező legalább egyszer látni ezt a filmet. Eddie már több filmben is bebizonyította, hogy barátjához, Benedict Cumberbatch-hez hasonlóan a brit film egyik legkiválóbb képviselője. Nagy öröm volt a sok kiváló mellékszereplő felbukkanása is (Johnny Depp, Colin Farrell, Jon Voight), a zene, a speciális effektek pedig a Harry Potter-univerzum többi részéhez hasonlóan is megkapóak és lenyűgözőek voltak. A film mégis azért tetszett nagyon, mert az előítéletek és a félelem erejéről mesélt, a tudatlanság hatásáról és szomorú következményeiről. Napjainkban sokszor érezhetünk hasonlót, amikor az értelmet és a kíváncsiság vágyát elhomályosítja és felváltja a düh és az ostobaság.
Egyedül Grindelwald-dal kapcsolatban támadt hiányérzetem, bevallom a film elején azt hittem, hogy többet tudunk majd meg róla, de ez sajnos nem így lett, ezért joggal sejthetem, hogy több filmet is várhatunk még hőseink főszereplésével.

Tehát, varázspálcákat fel és irány a moziterem, merüljünk el újra a varázsvilágban és várjuk együtt a következő lenyűgöző kalandokat!  😉 

 

rank10-10

 

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Legendás állatok és megfigyelésük – Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016)

 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás