Szomszéd szuperhős, HA/VER – Kick-Ass

 

Dave Lizewski (akkor még Aaron Johnson, azóta Aaron Taylor-Johnson) félárva tinédzser, különc képregény-rajongó, akit egyaránt gyötör a benne dúló hormonális forradalom, valamint önnön jelentéktelensége.
Arról az égbekiáltó igazságtalanságról nem is beszélve, hogy senki nem védi meg az ártatlan járókelőket a bűnözők és bandatagok inzultusaitól. Képregény-élményein felbuzdulva zöld-sárga búvárruha-szerű jelmezt rendel a neten, és bármifajta szuperképesség vagy fizikai felkészültség nélkül utcai igazságosztásba kezd. De a lúzerséget nem olyan könnyű levetkőzni: első akciója révén rögtön kórházi ápolásra szorul. Mégsem adja fel, és mivel következő közbelépése felkerül a YouTube-ra, Kick-Ass néven valóságos celebbé válik. Ezzel felkelti a hasonló törekvésekkel bíró, csak némiképp felkészültebb ex-zsaru, Damon Macready (Nicolas Cage) és 11 éves lánya, Mindy (Chloë Grace Moretz) figyelmét, valamint sajnos a helyi maffiavezér, Frank D’Amico (Mark Strong) érdeklődésének is homlokterébe kerül.

kick-ass_foto2A film a szerencsétlenkedést álmodozással vegyítő Dave mindennapjainak bemutatásával indul, és ekkor azt gondoljuk, egy újabb tinivígjátékot látunk. Aztán a cukin esetlen srác a tettek mezejére lép, mint önjelölt ökölharcos, és örömmel nyugtázzuk, hogy végre született egy jó kis képregény-paródia. Szatíra, ami nem nélkülözi a drámai elemeket sem. És amikor már éppen elfacsarodna a szívünk és felkészülünk botcsinálta antihősünk dicstelen bukására, egy hirtelen csavarral valódi, akciódús szuperhős-moziba csöppenünk! Damon és Mindy ugyanis kicsit komolyabban veszik a leszámolósdit, mint Dave: Batman-jelmezes Big Daddy-ként, és lila parókás Hit-Girlként törlik fel a padlót a rosszfiúkkal. Így lesz a tinivígjátékba oltott paródiából szuperhősös bosszúfilm.

kick-ass_foto1Igen, 11 éves gyilkológép, aki épp olyan ügyesen bánik a lándzsával, mint a különféle lőfegyverekkel, szülinapjára pedig Barbie-baba helyett pillangókést kér. De nem ő az egyetlen kiskorú, aki büntetőjogilag és/vagy erkölcsileg elítélhető tetteket hajt végre. Serdületlen hőseink brutális fizikai erőszakot alkalmaznak, füves cigit szívnak, vagy éppen korainak mondható szexuális aktivitást mutatnak.  Így hát hiába a sok tiniszereplő, ez a film egyértelműen felnőtteknek való. Abba is nehéz lenne belekötni, ha valaki betegnek minősítené a filmet, hiszen bővelkedik kínzásban és vérengzésben, továbbá a 11 éves kislány nevelésének körülményei láttán ugyancsak felhúzná a szemöldökét a gyámhivatal. De ne legyünk álszentek, és akkor remekül fogunk szórakozni.

A HA/VER igazi filmcsemege látványos akciókkal, kitűnő, ironikus humorral, ugyanakkor vérpezsdítő stílusorgia, amely utalásaival olyan filmek előtt tiszteleg, mint például a Taxisofőr, a Ponyvaregény, a Kill Bill és a Mátrix, vagy általánosságban a mangák és a westernek. Matthew Vaughn rendező ügyesen egyensúlyoz az ultrabrutál bosszúfilm és a lökött tinédzserkomédia között, de a zeneválasztást is csak dicsérni lehet.  Filmje üdítő frissességgel hat a magukat túl komolyan vevő képregény-feldolgozások tengerében.

A szereposztás is telitalálat. Aaron Johnson kitűnő választás a szimpatikus lúzer szerepére, Chloë Grace Moretz korát meghazudtolóan hiteles Mindy/Hit-Girl-ként, Mark Strong komolyan vehető ördögi gonosz, Nicolas Cage pedig a Werner Herzog-féle Mocskos zsaru címszerepében nyújtott remek alakítását idézi fel. Érdemes még megemlíteni Christopher Mintz-Plassét, a D’Amico-birodalom ifjú várományosát, de az epizódszerepekben is régi ismerőseink domborítanak, például A Ravasz, az Agy, és két füstölgő puskacső-ből.

 

rank10-8

 
A film adatlapja a Mafab.hu-n: Kick-Ass-HA/VER (2010)

 
 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás