Szerzőink

Teller Ágnes – főszerkesztő, szerző

Teller Ágnes

Nem vagyok esztéta, még bölcsész se, HR-közgazdász végzettséggel 20 évig értékesítéssel foglalkoztam, most már lassan egy éve jobb agyféltekés kreatív írás tréningeket tartok írópalántáknak és grafománoknak. Mert én is az vagyok. Megírtam és kiadtam egy meseregényt, és több novellám is fent van a blogomon. És film-mániás vagyok. Meg könyv-mániás. Meg minden, amihez fantázia és kreativitás kell. Most ennek a blognak a “főszerkesztője”, “szülőanyja” és egyik “motorja” (a WordPress mellett 😉 ). Szeretném, ha nagyon sokan olvasnának bennünket, szeretnék színvonalas, szórakoztató, de ugyanakkor elgondolkodtató, megérintő, és semmiképp nem sablonos blogot készíteni. Ehhez már most nagyon jó csapat kezd kialakulni velem, mellettem. Őket szeretném bemutatni az alábbiakban.

ahol elérhetsz még:
https://www.facebook.com/agnes.teller
http://kreativ-iras.hu/
http://mesemagia.blogspot.hu/

és még itt: info@filmaddict.hu

 

Wekker Anita, szerző

Wekker AnitaÍró, közgazdász-logisztikus vagyok, 2015-ben megjelent A 6.25-ös járat, és most 2016-ban a Könnyező Ciprus című könyveim. Rendszeresen publikálok a Minerva Capitoliuma című online magazinban. Kedvenc kategóriám a krimi és a thriller. Kedvenc filmjeim: Harcosok klubja, Hetedik, Kill Bill, Blöff, Viharsziget
Kedvenc sorozatok: Trónok harca, Dexter, Londoni rémtörténetek, Family Guy, South Park, Agymenők

itt találsz még meg:   www.anitawekker.eu

 

T. Lukács Nikolett, szerző

NikolettTalabos Dávidné dr. Lukács Nikolett  vagyok, jogász szakon végeztem a Debreceni Egyetemen 2010-ben. Férjemmel és kislányommal élek Debrecenben. Jelenleg óraadóként dolgozom a Jogtörténeti Tanszéken, emellett pedig az Abigél Többcélú Intézményben. Doktori tanulmányaim mellett szívesen foglalkozom a jog és irodalom kapcsolatával, ezen belül főként Oscar Wilde munkásságával, a viktoriánus korral és az abban megjelenő homoszexuális esztétikával. Nemrég az LMBT Történeti Hónap keretében tartottam előadást Wilde munkásságáról. „A boldogtalan herceg- Oscar Wilde életműve és öröksége” című kötetem 2016-ban jelenik meg a L’Harmattan Kiadó gondozásában. Az irodalom mellett nagyon szeretem a régebbi rockzenéket, illetve a filmeket is. Gyerekkoromtól kezdve megszállottan nézem a filmeket, igazából a színvonaltalan vígjátékokon és a horrorok nagy részén kívül mindent. Különösen szeretem a drámákat és a történelmi, életrajzi filmeket.

Kedvenc sorozatok: Trónok harca, Róma, Tudorok, Agymenők, Az elit alakulat, Dokik, Majd a komornyik, Fekete Vipera.

Kedvenc filmek: Oscar Wilde szerelmei, Amerikai szépség, Hannibal Lecter sorozat, Ben Hur, Gladiátor, Oscar, Éjfélkor Párizsban, Rómának szeretettel, A napfény íze, Schindler listája, A zongorista, Psycho.

Kedvenc színészek és színésznők: Anthony Hopkins, Kevin Spacey, Alan Rickman, Stephen Fry, Paul Newman, Marlon Brando, Colin Firth, Benedict Cumberbatch, Jeremy Brett, Jack Nicholson, Susan Sarandon, Meryl Streep, Helen Mirren, Anne Hathaway, Julianne Moore, Emma Thompson.

Kedvenc rendezők: Ferzan Özpetek, Peter Jackson, Woody Allen, Alfred Hitchcock, Quentin Tarantino, Szabó István.

Itt találtok még meg:https://www.facebook.com/talabosdavidnelukacsnikolett

 

Horváth Márton, szerző

Horváth Marci38 éves okleveles élelmiszer-mérnök vagyok Szombathelyről. Édesség nagykereskedésben dolgozom napközben, de ez nem elégíti ki a kreativitásom. Vicces plakátokat szerkesztek kollégáim legnagyobb örömére, verseket fabrikálok, idén pedig novellákat kezdtem el írogatni. Filmeket mindig is szerettem, főleg ami mély nyomot hagy a megnézése után. Nagyon figyelek a színészek játéka és a történet mellett a film zenéjére is, akár klasszikus soundtrack-ről legyen szó, vagy egy befutott zenész betétdaláról. Nem a mainstream által kedvelt kasszasikerekről szeretnék írni, hanem inkább művészfilmeket, hétköznapi emberekkel játszódó vidám, történeteket, a feledés homályába veszett színészeket mutatnám be nektek.

 

Léhner Zsuzsa, szerző

Léhner ZsuzsaAz írás mindig meghatározó szerepet játszott az életemben, jelenleg is él és munkálkodik bennem egy bal agyféltekés ügyvéd (szerződések, keresetlevelek, egyéb beadványok, jogi ismertetők) és egy jobb agyféltekés író (két regény, egy kisregény és egy szerzői könyvkiadási útmutató). Pályafutásom bizonyos szakaszán (fő)szerkesztő-újságíróként is dolgoztam, egyik szakterületem a filmkritikák, filmajánlók írása volt. Később aztán elvégeztem egy forgatókönyvírói kurzust is, de ennek gyakorlati hasznosítása még várat magára.

Kedvenc filmjeim (a teljesség igénye nélkül): Ponyvaregény, Közönséges bűnözők, Zongoralecke, A szív hídjai, 300, Halálsoron, Amerikai szépség, Oldboy, A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, Szigorúan bizalmas, Gran Torino, Nem vénnek való vidék, Hajsza a győzelemért, Ronin, Igazából szerelem, Titokzatos folyó, A nagy kékség

Mostanában sorozatfaló is vagyok, szerintem ezek a legjobbak (némelyik sajnos már véget ért): Banshee, Totál szívás, Kaliforgia, Dexter, Fargo, Fortitude, Luther, Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot?, Trónok harca, Londoni rémtörténetek, Sherlock, Briliáns elmék, A híd, A törvény nevében (I. évad), Az idegen (I. évad), Vikingek

 

Rónai Katalin, szerző

13095893_1170101849666584_2903960376580534997_nRónai Katalinnak hívnak. Huszonöt éves koromig a VII. kerületi Akácfa utcában laktam szüleimmel. A közelben számtalan mozi, Mátra, Bástya, Vöröscsillag, Zrínyi, Filmmúzeum, Uránia,Művész és  színház Madách, Nemzeti működött, és ezeket viszonylag gyakran látogattuk. A Zrínyi “nadrágszíj” moziba pl. 2 Ft volt egy jegy, ez az akkori fizetéshez képest négy gombóc fagyi ára volt, ezt még mi is megengedhettük magunknak. Kiskoromtól így sokszor varázsolódhattam el, szüleimmel, majd később nélkülük a mozi vásznon megjelenő  történetek kapcsán.

Emlékszem, a film előtti híradóra, és az izgalomra az artisták produkciói alatt, s nem azért, hogy összetörik-e magukat a vászon előtti, nekik kialakított szélesebb deszkákon, hanem, hogy mikor hagyják már abba, és kezdődik el a vetítés. Sosem fogom elfelejteni, hogy a paradicsomos káposztát  6-8 éves koromban csakis úgy voltam hajlandó megenni, hogy anyukám a Bagdadi tolvajt mesélte. Ez volt a menü: paradicsomos káposzta Bagdadi tolvajjal. Kamaszlány koromban is megmaradt a szerelem a filmekkel, és sokszor jártam moziba, még egyedül is, és fedeztem fel újra és újra a filmek varázsát.

Mert a képi világ a filmvásznon egy soha meg nem unható csoda számomra.

Ahol elérhető vagyok még:

https://www.facebook.com/katalin.ronai

www.karakterfigura@blogger.hu

 

Schumacher Gabriella, Gabuschka, szerző

Schumacher Gabriella Schumacher Gabriellavagyok, de az írásaimat inkább Gabuschka becenév alatt osztom meg. Budapest és London után most Frankfurtban élek a brazil-német férjemmel. Egy személyes blogban mesélek az életünkről.

Öt évesen jártam legelőször moziban, a Roger nyúl a pácban című mozit néztük meg 1988-ban. A mai napig emlékszem az óriási (annak tűnő) vetítőteremre, egy-egy jelenetre (egyébként a filmet nem értettem) és hogy mennyire hangos volt az egész mozi.

Sokáig inkább sorozatfüggő voltam, amely a Rém rendes családdal kezdődött, a Mentalistával és a Modern Családdal folytatódott, mostanság pedig a 2 Broke Girls és a True Detective szegez a képernyő elé.

Az elmúlt két és fél évben, mióta a férjem ismerem, fedeztem fel a filmeket ismét magamnak, mert minden héten legalább kettőt-hármat megnézünk. Szeretem a sci-fi-ket, rendíthetetlen rajongója vagyok a Terminátor filmeknek, de szívesen nézek „csajszis” filmeket is.

Itt találsz még meg: www.frankfurtimesek.blog.hu

 

Lupán Ágnes, szerző

kivágottLupán Ágnes vagyok. Életem igen hosszú ideig forgott a színház körül, aztán külföldre költözés után mára az írás, olvasás, illetve a filmek vették át azt a szerepet, amit a kultúra jelent nekem. Nagyon szeretem az olyan alkotásokat, amik elgondolkodtatnak, amelyek olyannyira meg tudnak pendíteni érzelmi szálakat bennem, hogy a papírzsebkendő kézközelben kell legyen, amíg a film tart. De ugyanilyen lelkesedéssel tekintek meg animációs filmeket, akciófilmeket, vígjátékokat, valamint romantikus filmeket.

 

Ládi Zsuzsa, szerző

12039578_1066415693390433_4745388042050672069_nLádi Zsuzsa vagyok, író, fordító, marketing gyakornok és angol-finn-magyar IT support. Emellett szeretem a filmeket is, így mostantól nem csak online marketing témában fogok cikkeket írni. A cikkek mellett a Dobozmélyi történetek című  blogomra novellákat, verseket töltök fel, valamint regényrészleteket is, amikor olyan kedvem van. Amúgy magyar-finn szakot végeztem Debrecenben, ezalatt két félévet Finnországban tanultam, így találkoztam a környék filmművészetével. Szeretem az animéket is és még sok mást, emiatt meglehetősen vegyes témákra lehet számítani tőlem.

http://dobozmelyi-tortenetek.blogspot.hu
 

T.Erdei Gyöngyi, szerző

T. Erdei GyöngyiKereskedelmi közgazdászként végeztem logisztika szakirányon. Ebben dolgozom most is.
Filmek terén (mint ahogy könyvek terén is) majdnem mindenevő vagyok. A horror viszont nagyon távol áll az ízlésemtől. Szeretek nevetni, ezért imádom a vígjátékokat, de az olyan filmet szeretem leginkább, aminek van követhető története. Nem feltétlen zavar ilyenkor az sem, ha túl látványos elemek és felismerhető reklámfogások is vannak benne. Én nem filmkritikus vagyok, hanem egy néző, aki azért ül le a filmet megnézni, mert kikapcsolódni szeretne a mindennapi rutinból.
Erdélyben születtem egy határ menti kisvárosban, ezért gyermekkoromban ritkán jártam moziba, mert feliratos filmeket vetítettek és természetesen román volt a felirat. Viszont emlékszem egy esetre, ami nagyon megragadt bennem. Az elvarázsolt dollár című filmet vetítették a moziban Bujtor Istvánnal és Kern Andrással a főszerepben, szokás szerint román felirattal, de mi olyan büszkén néztük a filmet és hallgattuk az eredeti magyar hangot, hogy azt kisgyerekekről nem is feltételeznénk.
Filmeket a magyar TV-n néztünk, mert szerencsére nálunk még lehetett fogni az adást. A román TV-t csak vasárnap délben néztük, amikor a Stan és Pan burleszk film ment.
Gyerek koromban a matematika és a fogalmazás volt a kedvenc tantárgyam, de most felnőtt koromra az írás jobban előtérbe került, ezért majd olvashattok tőlem is néhány filmajánlót.

Megtaláltok még ezen az oldalon: http://magyarorszagrajottem.hu/

 

Tóth Eszter, szerző

Tóth Eszter11 éves voltam, amikor először láttam a Gyűrűk Urát. A tv-ben vetített meséket leszámítva ez az első filmes emlékem. Nem csoda hát, hogy azóta is fantasy rajongó vagyok. Míg a legtöbb lány arra vár, hogy rátalál majd a szőke herceg, vagy ők lesznek a kivételek, akár csak a Nem kellesz eléggé című filmben, én arról álmodom, hogy belém szeret egy arkangyal, várom az eltitkolt szupererőm és a gonoszt, akivel megküzdhetek a világ megmentéséért. Azonban amíg ezek nem következnek be, kénytelen vagyok a hétköznapi élethez alkalmazkodni. Vendéglátó cégnél dolgozom gazdasági adminisztrátorként, emellett vendéglátást és pénzügy-számvitelt tanulok. Az írás már általános iskolában belépett az életembe. Először csak meséket írtam, majd komplett újságokat szerkesztettem össze, gimiben pedig elkezdtem az emberi lélekkel foglalkozni. Azóta is ez áll hozzám a legközelebb, szeretem kutatni az emberi természetet, a gondolkodásmódjukat. Persze ezek kialakulásában sok minden szerepet játszik, többek között természetesen a filmek is. Én személy szerint a fantasy filmekben azt imádom, hogy amikor nézem őket, egy teljesen más világban érzem magam. Kizárom a külvilágot, nem foglalkozom a veszekedő emberekkel, a telefonom csipogásával, nem érdekelnek a mindennapi problémák, hiszen ott, abban a világban épp az apokalipszis ellen küzdenek. Sokan azt mondják, hogy ezek mind csak kitalált történetek, filmek, de minden történetet ihletett valami, sokkal több van bennük, mint azt képzelik az emberek. A legtöbbet biztosan a filmek hatásáról fogok Nektek írni, valamint igyekszem felhívni a filmek mögöttes tartamára is a figyelmet.

 

Czibulka Dániel, szerző

Czibulka DaniCzibulka Dániel vagyok, 20. életévét töltő pesti srác. Jelenleg elsőéves filmszakos tanuló vagyok egy kisvárosi egyetemen, Angliában. Megannyi érdeklődési köreim közül kiemelném az ásványgyűjtést, gombászást, természetjárást, amatőr novellaírást, fémöntészetet, régészetet – és persze a filmezést, mely remélhetőleg hamarosan több lesz, mint hobbi. smile hangulatjel

A nem-játékfilmek között elsősorban a dokumentumfilmek érdekelnek igazán, azokon belül a látványos és informatív természetfilmek. Úgy vélem, a mozgóképi dokumentáció nem csupán tudományos adatmegőrzésre és ismeretterjesztésre alkalmas, hanem megannyi lehetőséget kínál az alkotónak az önkifejezésre, a meglátásai továbbadására. Nagy álmom, hogy egy napon nagy költségvetésű természetfilmek készítésében vehessek részt.

Játékfilmek és sorozatok között a sci-fi, kaland, és a krimi áll legközelebb hozzám. A legfontosabb számomra az, hogy a film készítői ne csak “passzív befogadóként” tekintsenek rám, mint nézőre. Más szóval: az olyan filmek/sorozatok érdekelnek igazán, ahol a néző folyamatosan “dolgoztatva” van (és ez a “dolgoztatás” nem merül ki a frekventált robbanások látványától keltett epilepsziában). Szeretem, ha szálakat kell összekapcsolnom, talányokat kell megfejtenem, vagy apró észrevételeket kell tennem a teljes történet megértéséhez. Szeretem a komplex, és idővel fejlődő személyiségű karaktereket, kiknek a komplexitása némiképp túlmutat a hagyományos hős-főgonosz felálláson. Továbbá, nagyon szeretem ha egy setting tudatosan és igényesen van összerakva, és összhangban van a kép tartalma a történettel és a szereplők lelki világával. Amióta filmezést tanulok, szokásommá vált “szemezgetni” a film egyes beállításaiból – megállítani a filmet egy pillanatra, és elgondolkodni, hogy vajon a kép egyes elemei (háttér, fényezés, tárgyak, kamera szemszöge) vajon milyen rendezői döntések folytán születtek meg.

Továbbá rendkívül érdekelnek a rajzfilmek és animált mesék, elsősorban a Pixar és Dreamworks stúdiók alkotásai. Ami leginkább érdekel ezekkel kapcsolatban, hogy milyen üzeneteket/vicceket/kiutalásokat tartalmazhatnak a célközösségen kívül eső felnőtteknek.

Néhány kedvenc filmem: Vissza a jövőbe trilógia, Star Wars trilógia, Harcosok klubja, egy Csodálatos Elme, Csillagok között, a Nemzet Aranya, Cinema Paradiso, Mátrix, V mint vérbosszú, Játsz/ma, Whiplash, Django elszabadul, Viharsziget, Hátsó ablak, Idegenek a vonaton.

Néhány kedvenc sorozatom: Breaking Bad, Better Call Saul, Trónok Harca, Sherlock, A nevem Earl, Zöld Íjász

Néhány kedvenc Disney & Dreamworks animációm: L’ecsó, Hihetetlen család, Robotok, Agymanók, Zootropolis, Így neveld a Sárkányodat, Jégvarázs, Lego kaland, Kung-fu panda, Shrek, Némó nyomában, Madagaszkár, Macskarisztokraták, Oroszlánkirály, Aladdin

 

Lovász Ilona, szerző

Lovász IlonaLovász Ilonának hívnak. 56 éves fogorvos vagyok a dél-alföld egy hangulatos városkájából, Bajáról.
Gyerekkorom óta imádok olvasni. Emlékszem mikor a nyári szünetekben napokra elvonultam egy könyvvel a kezemben, és élveztem az olvasásból fakadó örömöket, hogy kiszakadhatok saját világomból, és beléphetek egy vadi új, izgalmas másik világba. Néha a szívem szakadt meg, ha véget ért egy könyv és el kellett búcsúznom a szereplőktől.
Évekkel később , ugyanígy jártam a filmekkel is, hosszú, téli estéken kedvenc szórakozásommá vált a filmnézés, majd rákaptam a sorozatokra, amiket azért szeretek külön, mert jó sokáig tartanak. 🙂

Kedvenc filmjeim: A Mátrix sorozat, A beavatott, Az útvesztő, az össze zombis filmet megnéztem
Sorozatokból a kedvencem a Lost, és szeretem a spanyol sorozatokat is, (nem a szappanoperákat!) pl. a Bárka vagy az Internátus a kedvencem. Pillanatnyilag az Outlander a favorit.

itt még elérhetsz: http://masvilagom.blogspot.hu/