Szállunk rendelkezésére – Egek ura

 

Up in the Air movieRyan Bingham (George Clooney) munkaerő-leépítési szakember, cégét nagyvállalatok vezetői bízzák meg létszámcsökkentések végrehajtásával, azaz a piszkos munka elvégzésével, az üzletág pedig virágzik. Ryan ugyanakkor negyvenes agglegény, aki életét szállodákban, reptereken, valamint a levegőben éli, és nyomorúságosnak érzi azt az évi néhány hetet, amelyet „otthon” kell töltenie. Nem szereti a megállapodottságot sem munkavégzés közben, sem a magánéletben. Ezért nem akar házasodni és családot alapítani, és ezért borul ki, amikor az új kollegina, Natalie (Anna Kendrick) javaslatára a cég a költségcsökkentés jegyében be akarja vezetni az online kirúgást.
Natalie, az ifjú titán szintén szeret a fellegekben járni, csak ő képletesen: a kezdők lelkesedésével veti bele magát a munkába és a párkapcsolatba is, és mindenre ütemterve van. A saját kárán kell megtanulnia, hogy az élet kiszámíthatatlanabb annál, hogysem bonyolult folyamatábrák szerint vezényelhessük le. Egy pofon itt, egy gyomros ott, és Natalie máris kicsit közelebb kerül a földhöz.
Up in the Air movieA naiv fiatal lány ellenpontja Alex (Vera Farmiga), a harmincas évei közepén járó érett nő, akit munkája szintén gyakran szólít el otthonról, így ismerkedik meg útközben Ryannel. Kapcsolatukat a könnyedség, a meghatározatlanság és az esetlegesség jellemzi, ami kezdetben kiválóan megfelel a magányos hősnek, aki azonban menet közben rájön, hogy neki is vannak kispolgári igényei, csak eddig hatékonyabban fojtotta el őket, mint mások.
George Clooney élete egyik legsikerültebb alakítását nyújtja Ryan Bingham szerepében, amiért a legjobb férfi főszereplő Oscar-díjára jelölték. Figurája a keserédes hangulatú film kvintesszenciája: keveredik benne a szarkasztikus humor és a melankólia. Minden mozdulatából, arckifejezéséből süt a kettősség: a magabiztosság és a sárm, valamint a sajnálatra méltó esendőség. Miközben szilárdnak hitt életfilozófiát kerít csavargó életmódja köré, valójában csak menekül a meghitt kapcsolatok, az érzelmi kötődés, végső soron pedig a sérülésveszély elől. Fájdalmasan kell ezzel szembesülnie, amikor kiderül, hogy valaki számára ő is csak menekülési útvonal.
Méltó partnerei a hölgyek, akik mindketten jelölést kaptak a legjobb női mellékszereplő Oscarjára, bár Vera Farmiga inkább csak átlagosan jó teljesítményt nyújt, az igazi gyöngyszem Anna Kendrick alakítása. Mindenesetre örvendetes, hogy egyaránt dicsérni lehet a szereplőket, a rendezést és a forgatókönyvet. Az utóbbi kettő Jason Reitman nevéhez kötődik, aki a Juno után ezzel a sajátos road-movie-val is jelentőset alkotott. Jutalma pedig –akárcsak a Junónál – ismét Oscar-jelölés a legjobb film és a legjobb rendező kategóriában, sőt ezúttal a legjobb adaptált forgatókönyvért is.
A Juno sztorija is remek volt, amit a legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-díja is alátámaszt, és az ifjabb Reitman (apja, Ivan Reitman rendezte a Szellemirtókat és az Ikrek című Schwarzenegger-vígjátékot) az Egek uránál is biztos kézzel nyúlt a megfelelő alapanyag után, amelyet Walter Kirn 2001-es regénye szolgáltatott: aktuális, de nem elcsépelt alapsztori, tartalmas, életszerű párbeszédek, szarkasztikus humor, szívszorító pillanatok és realista ábrázolás nagyszerű keveréke.

Ajánljuk mindazoknak, akik egyszerre három Oscar-jelölt alakítást szeretnének látni egy Oscar-jelölt filmben, Oscar-jelölt forgatókönyv alapján és Oscar-jelölt rendezés keretében. És persze azok se hagyják ki, akik látni akarják, amint George Clooney éppen önmagát alakítja (bár azóta Amal Alamuddin ügyvédnő már háziasította).

 

rank10-9

 

A fim adatlapja a Mafab.hu-n: Egek ura – Up in the Air (2009)

 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás