Svédkeserű – A lány, aki a tűzzel játszik (2009)

 

Stieg Larsson Millenium-trilógiájának második része Lisbeth Salander figuráját állítja középpontba.

Egy év telt el azóta, hogy a Millenium oknyomozó újságírója, Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) és az öntörvényű számítógép-zseni, Lisbeth Salander (Noomi Rapace) megoldották a Vanger-lány titokzatos eltűnésének rejtélyét. A főhősök útja szétvált, Lisbeth külföldi barangolások után tér vissza hazájába, miközben a Millenium egy tényfeltáró riport megjelentetésére készül. Az anyag a Svédországba hurcolt kelet-európai lányok prostitúcióra kényszerítéséről és haszonélvezőik kilétéről szólna, ám mielőtt nyomdafestéket látna, az újságírót meggyilkolják barátnőjével együtt, aki ugyancsak e témából készíti doktori disszertációját. Valaki megöli Lisbeth korábbi gyámját, az aberrált Nils Bjurmant is, és az indíték, valamint a gyilkos fegyveren talált ujjlenyomatok egyaránt a lányt keverik gyanúba. Lisbeth menekülni kényszerül, egyetlen esélye pedig az, ha megtalálja a valódi gyilkost. Blomkvist is érintett az ügyben, ezért szintén nyomoz, így útjaik ismét keresztezik egymást.

A lány, aki a tűzzel játszikA lány, aki a tűzzel játszik ismét a makulátlannak látszó svéd társadalom hűvös felszíne alatt fortyogó mocskos és beteg indulatokról szól. Ebben a filmben azonban az első részhez képest jóval kevesebb a misztikum és több a szokványos klisé. A trilógia második darabja azonban csak az előzőhöz képest halványabb, egyébként korrekt, izgalmas, fordulatokban sem szűkölködő krimi. Azok is élvezni tudják, akik A tetovált lányt nem látták, nekik azonban több időre lesz szükségük, míg összeáll a kép, hogy ki kicsoda és milyen összefüggések játszanak szerepet.

Blomkvist figurája ezúttal jóval kisebb hangsúlyt kap, mint az első részben, hiszen most Lisbeth Salander származása, gyerekkora és motivációi állnak a középpontban. A korábban megismert mellékszereplők ezúttal sem okoznak csalódást, az új karakterek – így az orosz gonosz és hatalmas termetű, hirtelenszőke asszisztense – azonban meglehetősen közhelyes figurák. A történetvezetés színvonala sem egyenletes, a lezárás például túlzottan elnyújtott és körülményes lett. Mindezzel együtt is érdemes megnézni a filmet, ám ne várjuk tőle ugyanazt az élményt, amit a kitűnő első rész nyújtott.

 
rank10-7u
 

A film adatlapja a Mafab.hu-n: A lány, aki a tűzzel játszik

 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás