Sok szónak kevés az alja? – Az Ezer szó Eddie Murphyvel

 

Ha habkönnyű vígjátékra vágyunk, némi mondanivalóval, jó választás Eddie Murphy filmje, az Ezer szó.

 A film lényegét könnyen összefoglalhatjuk.

A-Thousand-Words-2012Jack McCall (Eddie Murphy) egy gátlástalan, könyvkiadással foglalkozó ügynököt játszik, aki rengeteget tud beszélni, szinte dől belőle a szó. Vesztére összefut egy spirituális, New Age-s tanítóval, Dr.Sinja-val, (Clif Curtis) akit rábeszél a könyvének kiadására, mert jó üzletnek tűnik.  A vele való találkozás után váratlanul megjelenik a kertjében egy fa, aminek hullanak a levelei, de nem akármilyen módon! Valahányszor a főszereplő kimond egy szót, lehull egy levél, márpedig a szavak csak úgy ömlenek belőle, ahogy a víz a  kiáradt folyóból, így  várható hogy a fa hamarosan csupasz lesz. Szerencsére hősünk időben megtudja, hogy a fa és az ő élete össze van kapcsolva, és amint az utolsó levél lehull, vége az életének.

Ettől kezdve Jack csínján bánik a szóval, és itt kezd furcsa lenni a film. Murphynek, bár elég gazdag az arcjátéka, ezúttal sikerült enyhén túlzásokba esni, néha egészen majomszerűre hozza a figurát, ahogyan kézzel, lábbal, grimaszokkal igyekszik kommunikálni a környezetével.

Vannak megható jelenetek is, amikor végre pár szóban el tudja mondani a feleségének a lényeget kis családjukról: Én, Te, Mi, Mindörökké.

Némi jobb humort is sikerült azért belevinni a történetbe, köszönhetően a csetlő botló asszisztens fiúnak, Aaronnak (Clark Duke) aki nagyon szeretne megfelelni a főnökének és ezért egy sor hülyébbnél hülyébb helyzetekbe bonyolódnak bele, külön is, együtt is.

Sajnos a film összességében, kissé bugyutára sikeredett, kissé erőltetett mondanivalóval, ami persze attól még igaz.  Vagyis hogy a kevesebb szó, sokkal többet elmond, mint a hosszú lére engedett ömlengés, a beszéd a nagy semmiről.

Filmbeli példa erre a mondanivalóra maga Dr. Sinja, aki bár óriási népszerűségnek örvend spirituális körökben, rengeteg tanítványa van, minden mondanivalóját összefoglalta 5, azaz öt oldalban! (Ezt a könyvet szeretnék kiadni a film története során, anélkül hogy a kiadók tudnának a könyv terjedelméről.)

A történet végül happy enddel és tanulsággal zárul, ezért ajánlom azoknak, aki fáradtan csak egy laza szórakozásra vágynak, mert kikapcsolódásra nagyon is alkalmas ez a film. Csak sokkal többet ne várjunk tőle, mert akkor csalódás ér bennünket. Ez most nem egy mélyenszántó dráma!

Nyugodtan dőljünk hátra, engedjük el magunkat és élvezzük kicsit az életet úgy, ahogy van!

 

rank10-6u

 

Ezer szó (A Thousand Words) – színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 91 perc, 2012

fsz: Eddie Murphy (Jack McCall), Kerry Washington (Caroline McCall), Clark Duke (Aaron Wiseberger), Emanuel Ragsdale (Tyler McCall)
rendező: Brian Robins

 

 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás