Russel Crowe, mint Bármi-Áron John – A következő három nap

Ha „A következő három nap”-ot megnézed, garantálom,  hogy még három napig nem fog kimenni a fejedből a film .

A történet a klasszikus „hogyan szabadítsunk ki valaki fontosat a börtönből” alapsztori. De ennek ellenére ez nem egy klasszikus kiszabadítom-leleplezem film. Annál sokkal jobb lett, sok és jó nagy csavarral. Russel Crowe nem izompacsirta, hanem egy teljesen hétköznapi, sete-suta barna kardigános egyetemi tanár, aki olyat tesz, amit senki – még maga se – nézne ki belőle.

The-Next-Three-Days-2Lara Brennant (Elizabeth Banks) azzal vádolják, hogy egy parkolóban megölte főnöknőjét, miután előtte veszekedtek az irodában. Egyetemi professzor férje, John Brennan (Russell Crowe), aki irodalmat tanít, hisz a felesége ártatlanságában, annak ellenére, hogy megtalálták a nő ujjlenyomatait a gyilkosság eszközén, egy kézi tűzoltókészüléken és az áldozat vérét a kabátján. Ezek alapján Larára 20 év börtön vár. John minden törvényes eszközt bevet, hogy bebizonyítsa felesége ártatlanságát, de hiába, a bíróság húsz évre ítéli a nőt. Az ítélethirdetés után Lara öngyilkosságot kísérel meg a börtönben, ezért John úgy dönt, hogy kiszabadítja feleségét, bár még maga se tudja hogyan.

the next three daysEddig klasszikus a történet. De John minden külsőség, látszat ellenére nem a klasszikus egyetemi irodalomtanár. Hanem egy a végső elkeseredettségében bármire képes férj és apa. Ő nem dühöng, nem rombol, nem szitkozódik, nem okolja a világot, hogy mért tett az vele ilyet. Hanem csendes megszállottsággal elkezdi megszervezni a szökést. Információkat gyűjt, utánajár, tervez, számol, összerak, pénzt szerez. Mindent milliméter pontossággal, egymagában, kissé mániákusan. És megcsinálja. Kihozza a feleségét a börtönből. De ez még csak a kezdet. Mert Murphy vagy az ördög – kinek melyik tetszik – ott liheg minden ilyen terv nyakában, és közbeszól. És valójában ekkor dől el az, hogy mire vagy képes, mit és hogy döntesz, mennyire vagy „profi”. És John az, a vérében van. Átalakul, olyan döntéseket hoz, amikre soha nem gondolta volna, hogy képes lesz.

Persze ott van közben a másik szál: a nyomozó, akinek büdös valami. Akit nem hagynak nyugodni a megérzései, aki utánajár a dolgoknak és bebizonyítja Lara ártatlanságát.

A film végig izgalmas, váratlan fordulatokkal tarkított, ahogy egy jó thriller-krimihez illik. Az akciójelenetek pörgősek, jól megkomponáltak, de nem véresek. Illenek egy történelemtanár „bénázásaihoz”, akiből nem szuper rejtett képességek, hanem az elszántság, a vasakarat jön elő, ami teszi le- és meggyőzhetetlenné. A hangsúly nem az akción van, hanem az emberi drámán, az átalakuláson, a feleségével való kapcsolatán. Hogy meddig mehet el, mit szabad és mit nem feláldozni? Elgondolkodtató kérdések, és egypár jelenet rendesen beleég majd a retinánkba.

Ajánlom mindenkinek, aki szereti, ha egy film után még pár napig eszébe jutnak jelenetek, mondatok, döntések.  Mert ez ilyen film.

A következő három nap (The Next Three Days) –  színes, magyarul beszélő, amerikai thriller, 121 perc, 2010

fsz:  Russell Crowe (John Brennan), Elizabeth Banks (Laura ), Liam Neeson (Damon)Olivia Wilde (Nicole)
rendező: Paul Haggis

 

rank10-8u

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás