Rockhajó (The Boat That Rocked) – Horgonyt fel, és szóljon hangosan a Rock ’n’ Roll!

 

Richard Curtis, aki olyan kedves, vidám filmeket jegyzett, mint a Notting Hill, az Igazából szerelem vagy a Bridget Jones naplója, 2009-ben írt és rendezett egy filmet a brit rocktörténet hőskoráról. Ebben a történetben nem a zenészek, nem a színészek a szupersztárok, hanem a rádiós DJ-ék. Szex, drog és rock ’n’ roll, a hatvanas években nem kellett ennél a több a szórakozáshoz.

1966-ot írunk, a BBC csak egy-két óra pop vagy rock zenét játszik naponta, holott Angliában minden fiatal éhezik a jó muzsikára. Még szerencse, hogy akadnak kalózrádiók, amik éjjel-nappal zenét játszanak, ilyen Quentin Rockhajója, a Radio Rock is, ami kinn horgonyoz a tengeren, nemzetközi vizeken, hogy ne sértsen meg semmilyen angol törvényt. Carlt (Tom Sturridge) kirúgják a suliból tiltott cigaretták fogyasztás miatt, az anyja ezért Quentin bácsikájához küldi, hogy a hajón megdolgoztassa. Mondanom sem kell, az öreg nem él éppen konzervatív életet. Miután szívélyesen üdvözlik egymást, megkérdezi, hogy találkoztak-e már, mert egy évtized kiesett az életéből, majd miután azt javasolja, hogy szokjon le mindenféle dohányzásról, cigivel és spanglival kínálja meg.boat

Ki más is játszhatná ezt a szerepet ennél hitelesebben, mint Bill Nighy. Az Igazából szerelemben már bizonyította, milyen jól tudja alakítani a kiöregedett, szenvedélyektől pillanatnyilag mentes rockert, hát itt folytatja a komédiázást, nem akármilyen társakkal. A főnök jobb keze, az amerikai Báró (Philip Seymour Hoffman {nagyon R.I.P.}), aki először mondja ki az angol rádiózás történetében az „F” betűs szót. Doktor Dave (Nick Frost) amilyen husi, annyira imádják a nők, szintén kegyetlenül vicces és ironikus. Simple Simon (Chris O’ Dowd), Óránként John, a hírolvasó, Felicity, a leszbikus szakácsnő, a mindenkit idegesítő Angus „Félnóta” (Rhys Darby) és Carlunk a csapat lúzer tagjai, hiába jönnek a sikítozó lányok hajókkal a fedélzetre, nekik egy sem jut. Nem úgy a rejtélyes „Midnight” Marknak, neki a tele a szobája meztelen csajokkal, pedig egy szót sem szól soha, még akkor se, mikor adásban van. Sötét Kevin meg tényleg olyan sötét, mint a neve: activityztek, ő Jézust kapta feladatul, és csak annyit tudott mondani róla, egy kedves ember saruban. A hajnali DJ-ét, Bobot még a többiek sem ismerik, mert 3-tól 6-ig műsort vezet, aztán bezárkózik a szobájába, alszik, majd pszichedelikus zenét és drogokat fogyaszt.

Ám Quentinnek nem elég ez a létszám, visszacsábítja Amerikából Gavin Cavnert, akiben Báró konkurenciát lát, és valóban a két falkavezér sokáig orrol egymásra. Rhys Ifanst a Notting Hill óta ismeri Curtis, tudta róla, ha egy kócos, walesi őrültre van szüksége, rá számíthat. Ő alakítja Gavint, akinek a szájában még akkor is cigi lóg, mikor a vízben úszik, és idétlen, fácántollas, lila kalapjában, színes kosztümjeiben hirdeti a szexuális forradalmat.  

A lúzer csapatból aztán kitörni látszik Simon, mikor bejelenti, megnősül. Összejött egy gyönyörű rajongójával (January Jones), Quentin a hajó kapitányaként össze is adja őket, de a házasság 17 óráig tart mindössze, mert kiderült, a lányt inkább Gavin érdekli. Simon összetört, de a zene gyógyszer minden összetört szívre és a műsor megy tovább, a film egyik üzenete talán ez:  

Carl remekül érzi magát a hajón, bár a káros szenvedélyekről nem sikerül leszoknia, de elveszíti szüzességét, igaz csak harmadik nekifutásra, megtalálja apját, és befogadja, teljes jogú tagként kezeli ez az őrült társaság.   

„De a kalózok élete nem csak játék és mese”, mert a hiperkonzervatív belügyminiszter, Sir Alistair Dormandy (Kenneth Branagh {mert neki és/vagy Emma Thompsonnak minden tengerentúlra szánt vígjátékban játszania kell}) minden követ megmozgat, hogy ellehetetlenítse vagy megszüntesse ezt a rockcsatornát. A fiúknak sokszor sikerül is túljárni az eszén, a végén külön törvényt hozat, hogy bűntény a kalózrádió készítése, sőt a hallgatása is. Báróék nem hagyják magukat, ők akár életük árán is a rádióznának, feláldoznák saját életüket a mikrofon, a lemezjátszó és a keverőpult furcsa oltárán, ha úgy hozza a sors. DE A ROCK ÖRÖK ÉS HALHATLAN!    

Ha szerettétek a Forró rágógumit, az Intim Részeket, akkor ezt imádni fogjátok, mert ez a két film közös szerelemgyereke, tele jó zenével, nemhiába a soundtrackje három lemezre fért rá. A 60-as évek hangulatát remekül adja vissza, még a színei is a kort idézik. Itt a nyár emberek, horgonyt fel, irány a Rockhajó!

rank10-8

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Rockhajó

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás