Piros, dühös és csőre van – na mi az? Megnéztük az Angry Birds-öt

Gondolom, senkinek nem kell bemutatnom a dühös madarakat, a nevükkel fémjelzett videójátékokkal az elmúlt évek során híresek lettek. S íme, most már filmvásznon is hódítanak. 3D-ben is megtekinthető az animációs, egész estés vígjáték velük a cím-, és főszerepben.

Angry Birds 1Be kell vallanom, az első előzetes megtekintése után már nagyon vártam ezt a filmet. Minden adott ahhoz, hogy egy vasárnap délután a család minden tagja jól érezze magát: vicces, színes madarak , helyzetkomikumok, jó grafika.

A rendezők, Clay Kaytis és Fegal Reilly biztosra mentek, hiszen összesen több mint 3 milliárd letöltést tudhatnak maguk mögött a mobiltelefonos alkalmazás különféle változatai, így az érdeklődés a repülni nem tudó, ám békés boldogságban élő madarak iránt előre borítékolható. Azonban nem lenne a nevük mérges, ha ez a béke a Madár-sziget minden egyes egyedére érvényes lenne. Renitensek minden társadalomban akadnak, itt sem különben. Piros gyermekkora óta dühkitörésekkel küzd, majd egy balul sikerült születésnapi megbízás után elküldik aggressziót kezelő tanfolyamra. Itt ismerkedik meg hasonszőrű társaival: a hiperaktív Chuck-kal és a robbanékony Bombával. Amikor a szigetre zöld malacok érkeznek, akiket társadalmuk szívélyesen fogad, senki nem hallgat a három barátra, hiába próbálják meg óva inteni a többieket a betolakodóktól. Ahogy a zöld ellenség, a malacok véghez viszik gonosz tettüket, nem marad más hátra, mint Pirosnak és kis csapatának útra kelni, és a fajukat megmenteni.

A film legnagyobb értéke a humora. Akad belőle már-már ízetlen is, de legtöbb esetben valóban mosolyra fakasztó. Ahogy a nagy bálvány közelebbről szemlélve nemhogy esendő, de már-már szerencsétlen is lesz, ahogy a széles szemöldök, mely Piros örök keresztje, teljesen elnyeri tetszésünket. Természetesen a három barát útja során ismét láthatjuk, ahogy kilövik egymást, mint a videójáték során, hiszen repülésre képtelenek, valamint dühüket is felhasználhatják a győzelem érdekében, azaz erényt kovácsolhatnak belőle.

A film nem elhanyagolható gyengesége a sztori egyszerűsége. Az alkotók nem igazán erőltették meg magukat, hogy lebilincselő történetet varázsoljanak elénk, bíztak a karakterekben, a játék népszerűségében, hogy majd ezek elviszik a hátukon az egész filmet.

Bár tagadhatatlan, hogy nem ez lesz a kedvenc animációs filmem, mégis garantált a másfél órás önfeledt szórakozás, ha valaki épp erre vágyik. De valójában nem is mi – felnőttek – vagyunk a célközönség, akiknek meg szól, ők  élvezik. A gyerekek biztosan nem fognak csalódni, és azt se felejtsük el, ez egy márkára épülő film, melyből akadt már jópár a filmes iparban,  és ez is hozza azt a színvonalat, mint a többi videójátékot feldolgozó alkotás.

Angry Birds – A film  (Angry Birds The movie) – amerikai-finn családi animációs film, 97 perc, 2016
rendező: Clay KaytisFegal Reilly
rank10-7u

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás