Paterson – Adam is The Best poet Bus Driver

 

Jim Jarmusch egy bájos történetet mesél nekünk hétköznapi emberekkel egy amerikai kisvárosból. Ha olyan sztorit vársz, ami akár veled is megtörténhetne, ha olvasol verseket, netán magad is fabrikálsz pár strófát, ha belefáradtál a melóba, de semmi jó nincs este a tévében, ha szereted a kutyákat, de nem vagy kíváncsi egy újabb családi mozidélutánra, akkor nézd meg Patersont!

Paterson (Adam Driver) egy buszsofőr, aki minden hétköznapját a megszokott ritmusban tölti: magától felkel negyed 7-kor, elmegy dolgozni, meghallgatja a panaszkodó főnökét, majd a szintén Paterson nevű kisváros helyközi járatán levezeti a 8 óráját, majd hazamegy. Megigazítja a félredőlt postaládát, meghallgatja gyönyörű felesége újabb hóbortját, este megsétáltatja Marvint (Nellie), a mufurc bulldogot, betér egy sörre a helyi csehóba egy sörre és hazamegy. Egy hetet látunk az életükből, ami kedves harmóniában telik, Paterson munka közben verseket fabrikál, melyet megoszt a nézővel is. Az alkotás folyamatát andalító ambient zene kíséri, mely még jobban megnyugtatja, de mégsem untatja a képernyő vagy a vászon előtt ülőket.

Várjuk, hogy a történet előrehaladtával majd történek valami, de főhőseink élik tovább megszokott életüket. Akkor mitől jó ez a film, ha nem történik benne semmi, csak élik a maguk világát a kisvárosi emberek? Nos, karakterek nagyon jók: Adam Driver (Star Wars Ébredő erő, Csajok, Llewyn Davis világa) faarccal játssza a költői lelkű buszsofőrt, akiről csak pár kép árulja el, hogy háborús veterán, aki nem véletlenül él szabályok szerint. paterson jim jarmushNem magától ébred meg minden reggel óra nélkül negyed hétkor. Neki igenis szüksége van egyfajta állandóságra, mert így szocializálódott. A monoton vezetés közben verseket ír, melyeket gondosan feljegyez a szünetekben a titkos füzetébe. Felesége, az egzotikus szépségű Laura (Golshifteh Farahani) egy művészlélek, totális ellentéte Patersonnak, de remekül kiegészítik egymást, ezért is szerethetjük őket és filmet is. Megszállottan szereti a fekete-fehér dolgokat, ezért a lakásban mindent pepitára fest, régi filmet néznek a moziban, harlekin mintást gitárt rendel a neten, és még a sütiket is ilyen színűre süti a hétvégi piacra. Bár a vacsorái nem mindig ízlenek a férfinek, soha egy rossz szót nem szólna, mindenben támogatja kedvesét, pedig nem élnek nagy lábon. Laura az egyetlen rajongója költészetének, és mint örök idealista arra biztatja a poétát, hogy adja ki a verseit, mert van tehetsége hozzá.

A jó mellékszereplők sem hiányozhatnak Peterson (mert így hívják a várost is) életéből. Doc (Barry Shabaka Henley), a magával sakkozó kocsmáros, Everett (William Jackson Harper) és Marie (Chasten Harmon), akik gyerekkoruk óta barátok, persze a fiú többet akar, de a lány nem (klasszikus példája a férfi-nő barátság hiábavalóságának), a mindig panaszkodó főnök Donny (Rizwan Nanji), de a busz utasai közt is akad jó néhány fura fazon. Nem kaptam rá választ, de lehet ez is a film egyik furcsasága, hogy a kisváros hemzseg az ikrektől, mindig összeakad egy párral főhősünk, de nem derült ki a végén sem, hogy miért. A legnagyobb arc viszont a kutya, Marvin, aki láthatóan iszonyatosan féltékeny Laurára, amit azzal jelez, hogy fura brekegésszerűen ugat, mikor csókolóznak Patersonnal. Sétáltatáskor mindig másfelé menne, mint a férfi, elfoglalja a legkényelmesebb fotelt a lakásban, a végén pedig a magánakciója súlyos törést is okozhat főhősünknek.

A Valentin-napról már lecsúszott a bemutató, de férfitársaim, ha Nőnapon kedveskedni szeretnétek a párotoknak, akkor ne a Sötét ötven árnyalatára üljetek, hanem nézzétek meg ezt a kedves filmet összebújva, egymás kezét fogva. Annyi jó érzés, szeretet van benne, mégsem csöpögős , romantikus hollywoodi dráma, ami olyan pozitív tölteted ad, ami még jó pár napon át hatni fog.

 

 

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Patterson – Patterson (2016)

 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás