Okosnak lenni ugye szexi? – Agymenők (The Big Bang Theory)

Nem nevezném magam sorozatrajongónak. Akadt az évek során egy-két sorozat, amit figyelemmel kísértem, volt olyan is, szám szerint kettő, amit elejétől a végéig megnéztem. 
Ám legújabb nagy kedvencem az Agymenők, amely egy amerikai szituációs komédia a javából.

big bang theory2A Chuck Lorre és Bill Prady nevével jelzett sorozat 2007 óta van képernyőn, a mai napig készülnek új epizódok. Az elmúlt 9 év során eddig 207 rész látott napvilágot, a rajongók örömére a vég még csak kilátásban sincs.

Évek óta jelölik a filmet is, a szereplőket is különféle kategóriákban különböző díjátadókon, s több ízben el is vihették a fődíjat. : 2009-ben az Agymenők elnyerte a legjobb sorozat díját a TCA díjátadón, az egyik főszereplő Jim Parsons (Sheldon) a legjobb az egyéni teljesítmény díját vihette haza vígjáték kategóriában. 2010-ben People’s Choice díjat érdemeltek a legjobb sorozat kategóriájában, Parsons pedig Emmy díjat kapott ugyanebben az évben szerepléséért mint kiemelkedő főszereplő. 2011-ben szintén ő, Parsons már a Golden Globe-ot, valamint ismét egy Emmy díjat  zsebelhetett be. 2013-ban másodszorra is elnyerte a sorozat a People’s Choice díjat. A 2014-es év ismét kedvezett Jim Parsons-nak, egy újabb Emmy-vel gazdagodott.

A díjak nem látszanak fogyni, hiszen idén mind a sorozat, mind Jim Parsons változatlanul aratott a People’s Choice-on. Ugyancsak idén Nagy-Britanniában a National Television Awards-on a sorozat nemzetközi kategóriában nyert díjat.

Úgy vélem, ennyi díj és jelölés nem tévedhet abban, hogy valóban egy kiemelkedő alkotással állunk szemben.

De vajon mi a sikerének titka?

Amikor először hallottam a címet, Agymenők, bevallom, fenntartásaim voltak. Egy barátnőm említette, hogy van egy jópofa sorozat, fiatalokról szól, négy fizikusról meg a szőke bombázó szomszédjukról, mosolyogtam kedvesen, majd továbbléptem. Miért is érdekelne engem egy sorozat fizikusokról, ugyebár. Aztán egyre többször bukkant fel ez a cím, mások is dicsérték, mire rákerestem a YouTube-on részletekre. Egyszerűen kíváncsi lettem. A tévében is vetítik rendszeresen, belepillantottam, amikor épp alkalmam nyílt rá. Aztán természetesen ott ragadtam a képernyő előtt minden egyes alkalommal, amikor csak néztem.

Ez vezetett el oda, hogy hirtelen felindulásból megvásároltam az első évadot, ideje volt nem csak részleteket kiragadva követni a fiatalokat, teljes figyelmet igényeltek már.

S innentől kezdve nem volt megállás.

Ha egyszerűen akarnék fogalmazni, akkor igaza volt a barátnőmnek, a sorozat lényege akár ez is lehetne: két fiatal fizikus szomszédságába beköltözik egy szőke bombanő. Az egyikük (Leonard) halálosan szerelmes lesz első pillantásra, a másik (Sheldon) azonnal ellenszenvet táplál iránta, hiszen az ő zsenialitása képtelen felfogni azon egyszerű emberek életét és életfelfogását, amit Penny, a szomszéd pincérnő, aki nem mellesleg színészi álmokat is szövöget, megtestesít. A képet kiegészíti még két barát, a két kolléga Rajesh, aki konkrétan megkukul, amint akár csak egy nő is egy légtérben tartózkodik vele, és Howard, akinek fura kapcsolata édesanyjával szintén nem mindennapi.

Az évadok során az törzsszereplőgárda két női szereplővel is kiegészült, Amy-vel és Bernadett-tel, ahogy Sheldon és Howard barátnőre, illetve feleségre leltek, így mára már viszonylag kiegyenlített a nemek aránya.

A szitkomokra (=szituációs komédia) jellemzően nincs kimondottan cselekményszál, a szereplők mindennapjai elevenednek meg a szemeink előtt – természetesen tele esetlenségekkel, helyzet-, ill. jellemkomikumokkal tűzdelve, poénokkal fűszerezve. A szereplők minden kétséget kizáróan szívből szerethetőek. Botladoznak az élet különböző területein, könnyű azonosulni velük. A forgatókönyv írók humora brilliáns, minden húsz perc körüli epizódban bárkinek mosolyt csalnak az arcára, aki ad a sorozatnak egy esélyt, ugyanúgy, ahogy én is tettem.

Zárásként csak annyit írnék: nem bántam meg egy percig sem. S bár nem, nem vagyok sorozatfüggő egyáltalán, alig várom már a következő részt.

rank10-8u

 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás