Nagy hal (Big Fish) – Tim Burton nagy meséje

Tim Burton nagy mesélő és óriási mozimágus, gondoljunk csak az első kettő Batmanre, az Ollókezű Edwardra, az Álmosvölgy legendájára, a Karácsonyi Lidércnyomásra, a Halott menyasszonyra vagy Alice Csodaországban-ra. 2003-ban készített egy olyan filmet, ahol a képzelet és a valóság, a mese és a munkás hétköznapok összemosódnak, és egy kalandos életbe nyerünk bepillantást.

big-fish2 Edward Bloom (Albert Finney) haldoklik, fia, William (Billy Crudup) várandós feleségével sietve hazautazik, hogy elbúcsúzzon tőle. Apjához fűződő viszonya tele van kérdőjelekkel, mert Ed mindig úgy mesélt neki magáról, mintha egy képzeletbeli világban élne, ahol óriással, farkasemberrel, boszorkánnyal gyűlik meg a baja. William apja igazi életére kíváncsi, és még a halálos ágyán is arról faggatja, vajon mennyi igaz a sok hihetetlen kalandból, amit gyerekkorában mesélt magáról. Ewan McGregor alakítja a fiatal Edet, aki tele van ambícióval és lelkesedéssel, így otthagyja a kisvárost, mert úgy érzi, nagy dolgokra hivatott. Karllal, a barátságos óriással útnak indulnak, hogy új kalandokat keressenek egy nagyobb városban. Mr. Calloway (Danny De Vito) cirkuszában kezdenek el dolgozni, ahol Ed megpillantja élete szerelmét. Addig-addig gürizik a lány kegyeiért, míg végül sikerül elnyernie álmai asszonyának a kezét.

Williamnek bele kell törődnie, hogy az apját nem lehet kiszakítani ebből a világból, és a temetésén szembesül vele, hogy akik a történetekben szerepeltek, tényleg létező személyek.  

Igazi sztár-kavalkádot vonultat fel a rendező, feltűnik a filmben Danny De Vito, Jessica Lange, Marrion Cotillard és a mellékszerepek koronázatlan királya, az érdekes fogazattal rendelkező Steve Buscemi. Persze nem feledkezett meg Tim a feleségéről, Helena Bonham Carterről, két szerepet is kapott, ő a félszemű boszorkány, és az elvált zongoratanárnő, aki rajong Edért.

Én azért szeretem ezt a filmet, mert én is olyan szeretnék lenni, mint Ed. Nagyon élénk a képzelete, csak úgy, mint nekem, de én sokszor gyáva vagyok, félek a változástól, de hősünk szomjazza az új kalandokat, és amerre jár, mindenki szereti (ebben mondjuk, hasonlítunk). „Az igazán nagy hal az, amelyiket sosem fogják ki”, Edward, is egy nagy hal, aki nem fél semmitől, mindig az élet jó oldalát nézi és családjának, imádott feleségének mindent megadott. Felnőtteknek is szükségük van mesére, amire a végén William is rájött, mert a hétköznapi élet olykor nagyon szürke tud lenni, de Tim Burton világa mindig tele van csudálatos dolgokkal.

rank10-9

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Nagy hal – Big Fish (2003)

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás