Múlt újraírva – 11/22/63

 

Te mit változtatnál meg, ha visszamehetnél a múltba? Amilyen egyszerű ez a kérdés, annyi fejtörést okozhat, hiszen melyikünk fejében nem fordult még meg a gondolat, hogy ha visszamehetne az időben, bizony szívesen megváltoztatna néhány eseményt akár a saját életében, akár a történelemben.

11-22-63-2A világklasszis író, Stephen King 2011-ben megjelent regénye, a 11/22/63 adja az alapját az azonos című, J.J.Abrams producerelésével készült mini sorozatnak (1 évad 8 rész), mely idén tavasszal debütált a magyar képernyőkön is a FOX jóvoltából. A történet szerint Jake (James Franco) öreg barátja, Al, egy korábban felfedezett természetfölötti jelenségre hívja fel a fiatal angol tanár figyelmét, miszerint Al bárjában egy láthatatlan átjáró nyílik 1960-ba. Az öreg meggyőzi Jake-et, hogy ez egy remek lehetőség, hogy megakadályozzák John F.Kennedy meggyilkolását. Jake némi hezitálás után visszatér a múltba, és kezdetét veszi a három éves felkészülés, hogy megtalálja Lee Harvey Oswaldot, és meggátolja abban, hogy megölje az Egyesült Államok elnökét. Mindeközben beleszeret újdonsült kolléganőjébe, Sadie-be (Sarah Gadon), ami egyáltalán nem könnyíti meg a helyzetét, és végül Jake komoly döntéshelyzetbe kényszerül.

Bár a szándék nemes, joggal vetődhet fel a kérdés, hogy a múlt megváltoztatásával valóban jobb irányba tereljük-e a jövőt. J.F.K. megmentésével jobb sors vár-e az amerikaiakra, mint ahogyan a halálával alakult? A Pillangó-hatás következtében milyen mértékben változhat meg a jövő? A ’mi lett volna ha’ felvetéseknek van-e egyáltalán értelme, ha a múltat megváltoztatni már nem lehetséges. De persze Stephen King világában semmi sem lehetetlen, ahogyan az időutazás sem. Az író (majd később a sorozat írói is) ügyesen használja az azóta sem teljesen ismert adatokat, okokat (pl. miért lőtte le Osvald Kennedy-t), a történetet jól helyezi el az adott korszakban, ezáltal pontosan megelevenítve a hatvanas évek Amerikáját. Az eleinte feleslegesnek tűnő szerelmi szál a fordulatos cselekmények sorozatával egy olyan élményt nyújt, melybe könnyedén belemerülhetünk, idősebbek és fiatalabbak számára egyaránt élvezhető a történet. Nem szükséges ismernünk az adott korszakot, és talán még a történelmi hátteret sem ahhoz, hogy élvezni tudjuk a szériát, és izguljunk a főhősért. Jake tudatában van annak, hogy döntései nem csak a saját életére, de minden bizonnyal az egész történelem alakulására hatással lehetnek. Ahogyan bennünk is csak a változtatásra való elhatározás fogalmazódna meg, úgy ő is csak egyszerűen beleveti magát a múltba, de hogy milyen változásokat idézhet elő, azzal csak a visszatérés alkalmával szembesül. A múlton való felesleges rágódás helyett inkább azon érdemes eltűnődni, hogyan hozhatjuk ki a jelenlegi helyzetből a maximumot, hiszen az időutazás jelenleg csak az írók fantáziájában lehetséges, és ott sem marad következmények nélkül.

 

rank10-8u

 

A film adatlapja a Mafab.hu oldalán: http://www.mafab.hu/movies/11-22-63-274935.html

Comments

comments

You may also like...

1 Response

  1. 2016-06-11

    […] Múlt újraírva – 11/22/63 […]

Hozzászólás