Mi kis falunk – Egy vígjáték poénok nélkül

 

A három betűs kereskedelmi csatorna februárban nagy dirrel-dúrral reklámozta vadonatúj házi készítésű vígjátéksorozatát, ami csütörtök esténként láthatunk főműsor-időben. Gratulálok innen is a készítőknek, mert sikerült olyan komédiát alkotni, amiből egy valami hiányzik: a poén.

Ez olyan, mintha krimit forgatnának, de nem lenne benne gyilkosság („Eltűnt a százéves ezüst evőeszközkészlet! Az inas lehetett a tettes! VÉGE). Pornófilmet is nehéz elképzeli dugás nélkül („Csókolom! Jöttem megjavítani a mosógépet! …Kész, végeztem, 15000 lesz, viszlát! VÉGE). A Szomszédok panaszkodás nélkül olyan, mint egy kormánypropaganda a királyi tévén („Jövő héten olcsóbb lesz két forinttal a benzin ára, Takikám! Jutka, 30%-kal emelik a pedagógusok bérét! Etus, Julcsinak hármas ikeri lesznek, megkapjuk a CSOK-ot, és elköltözünk a lakótelepről! Lendületben az ország! VÉGE)

A Mi kis falunkkal ez történt, szinte csak helyzetkomikumokra, a színészek „játékára”, a megszokott sablonokra épül. Az alap hozzá pedig nem rossz: táj festői (Pilisszentlélek), a színészek a múlt, a jelen nagyágyúi és a jövő reménységei, maga az ötlet is jó, de nem viccesebb a 90-es évek Öregberény c. vidéki Szomszédok-klónnál. Kapitány Ivántól az Üvegtigris után kapunk egy „plasztik kandúrt”, egy „teszkós Gárfildet”, egy „plexi macsekot”. A 12-es karikája miatt ráadásul még egy egészséges káromkodás sincsen benne, anélkül meg a magyar filmek, olyanok, mint a francia vígjátékok autótörés nélkül, Kusturica remekművei alkohol, az olasz filmek meztelen nők nélkül.
Adott a lusta polgármester (Csuja „Ízirájder” Imre, aki nem bír kiszakadni Csoki karakteréből), aki csak pecázni szeretne abban a tóban, amit a templomra kapott állami támogatásból építettet. Van egy minden lében kanál titkárnője (a Csak színház és más semmiből ismert, roppant bájos Lovas Rozi), aki minden részben pörög, de elég butuska, így sokszor pórul jár. Párja, a szintén egyszerű Gyuri (Lengyel Tamás) fociedző, és ügyeletes tahó, aki többet törődik a tunnigverdájával, mint Erikával. Szabó Győző játssza a mihaszna rendőrt, akinek csak hatósági kerékpárja van, de azt is többször ellopják. Schmied Zoltán pap karaktere még tartogathat magában több lehetőséget, ő menekülni szeretne ebből a faluból, ahol még templom sincs. Így kénytelen a művházban misézni szigorúan Ripli Zsuzsáék aerobik órája után. Persze nem marad el, jó magyar filmes szokás szerint, a cicivillantás sem, amit az ex-playmate-től láthatunk az egyik jelenetben:

Ahogy Csuja Imre nem tudja levetkőzni az üvegtigrisbeli karakterét, úgy van ezzel Reviczky Gábor is, aki a Zimmer Feri megmondó embere volt. Itt most állatorvost alakít, aki többször gyógyít embert, mint állatot, igaz legtöbbször pálinkával. A fia a pap, akit folyamatosan próbál a cölibátusról lebeszélni, de reménytelen. Igen, és itt érkeztünk el a falunk mozgató rugójához, minden magyar film alappilléréhez, a piához. Mert alkohollal, ingyen sörrel, zugpálinkával mindent el lehet érni, tudja ezt a kocsmáros Teca (Bata Éva) is, akinek ezáltal szinte nagyobb hatalma van, mint a polgármesternek. Erikával állandóan rivalizálnak, féltékenykednek, holott ő titokban gyerekkora óta szerelmes a papba.

Az a baj a sorozattal, hogy túlságosan kiszámítható, egy- két jelenet után könnyen rájöhetünk, mi a szituáció, és abból már kinőttem, hogy a korrupció, az alkoholizmus meg a magyar foci vicces. Csak burleszkszerű jelenetekre építeni egy sorozatot meg egy-két rész után kifulladáshoz vezet.

A nézettségi mutatók még jók, bár az a főműsor-időnek, a sok előzetesnek és komoly rivális hiányának köszönhető.Hasonló világgal áprilisban majd a mozivásznon is találkozhatnak az ilyen szájbarágós (Nevessé, vaze, mert ez vicces!) humor kedvelői, jönnek a Brazilok:

A magyar filmgyártás az utóbbi években egyébként fejlődő tendenciát mutat, havonta legalább két magyar premier van a mozikban. Állami támogatást is kapnak, a szponzorok is bőkezűek, (hála a sok jól látható termékmegjelenítésnek), így kezd kialakulni egy új nagy színész generáció (Anger Zsolt, Thuróczy Szabolcs, Ónodi Eszter, Balsai Móni, Lengyel Tamás, Nagy Ervin, Trill Zsolt, Csányi Sándor, stb.). Melléjük nőnek fel tehetséges fiatalok is: Kovács Patrícia, Martinovics Dorina, Lovas Rozi, Petrik Andrea, Trokán Nóra, Farkas Franciska, Döbrösi Laura.

El kell fogadni, a Mi kis falunk a széles néptömegeknek készült, a magamfajta, cizellált ízlésű fanyalgók meg csak azért nézik, hogy csipkelődő írásokkal szórakoztassák olvasóikat.

 

 

A film adatlapja a Mafab.hu-n: A mi kis falunk (2016)

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás