London, pipa, Baker Street – Sherlock

 

Gyerekkoromban aligha volt kedvesebb könyvem Conan Doyle Sherlock Holmes történeteinél Oscar Wilde és J.R.R. Tolkien regényeit leszámítva. Emlékszem megdöbbenésemre, amikor Sherlock és ellensége Moriarty professzor lezuhannak a reichenbachi vízesésnél, és kétségbeesésemre, amikor több napot kellett várnom, mire eljutottam a könyvtárba és kivehettem a novellák folytatásait. Sir Arthur Conan Doyle, az a nem mindennapi orvos (akárcsak figurája, John Watson) négy regényt és ötvenhat novellát hagyott az utókorra, amelyek évtizedek múlva is maradandóak lesznek az irodalomtudományban.
Olvasmányélményeimet nem sokkal később filmek követték, s bevallom, ahogy Dracula gróf Sir Christopher Lee és Gary Oldman, úgy Sherlock Holmes is csak Jeremy Brett kiemelkedő alakításában maradt meg sokáig emlékezetemben. Elképzelhetetlennek tartottam, hogy Jeremy Brett játékát bárki akárcsak megközelíteni is tudná, nem beszélve a művek adaptálásáról. Guy Ritchie kér filmje rendkívül kellemes meglepetés volt, de a Sherlock és Watson meglehetős csalódást okozott. Félve néztem meg a sorozatnyitó epizódot a Sherlock névre keresztelt BBC szériából, de már az első rész elismerésre késztetett, így született meg ez a cikk!

Steven Moffat és Mark Gatiss megszállott Sherlock Holmes rajongók, s ez érződik is a munkájukon. A széria a viktoriánus eredeti helyett napjaink Londonjába kalauzolja a nézőket, a bűnesetek azonban az eredetikhez hasonlóan, néhány modern csavarral és plusz adalékkal jelennek meg. Különösen élvezetes már az is, hogy az alkotók szójátékot űztek az eredeti címekkel és azokat alapul véve újakat találtak ki. Sherlock Holmes figurája Benedict Cumberbatch megformálásában telitalálat, hiszen kiváló és képzett színészről van szó. Nagy öröm, hogy ő és jó barátja, Martin Freeman (John Watson) mindketten szerepajánlatok sorát kapják a sorozat megjelenése óta, hiszen mindkettejük tehetsége kimagasló. Az alkotók gondosan ügyeltek a logikai folyamatosságra, ugyanakkor a történetek szinte teljes kiszámíthatatlanságára, hiszen a néző a végkifejlet sejtése mellett nem lehet biztos még az általa ismertnek hitt szereplők kilétében és motivációiban sem.
Sherlock-seriesA történet kezdetén Dr. John Watson az afgán háború veteránja megismerkedik Sherlock Holmesszal, a különc detektívvel, akivel egy lakásba költözik. A bíborvörös dolgozószoba (nálunk Skarlát tanulmányként is fordították) helyét jelen esetben rózsaszín pirulák vették át, s rejtélyük megfejtése közelebb hozza egymáshoz Holmest és Watsont. Holmes magas, vékony férfi, sötét, göndör hajjal, akinek éles logikája segít az esetek megoldásában. Remek fizikai adottságai vannak, ismeri a harcművészeteket és olykor hegedül. Sherlock Holmes a sorozatban is aszexuális karakter, akinek egyetlen szerelme a munkája, az őt imádó Molly Harpert sem veszi komolyan. Egyedül Irene Adler, a jelen esetben biszexuális dominátrix kelt benne tiszteletet és némi érzelmi érdeklődést is rendkívül éles esze miatt, s életét is megmenti. Az eredeti novellákhoz és regényekhez hasonlóan Moriarty figurája pszichopatikus elemekkel tarkított. (Andrew Scott James ‘Jim’ Moriarty zseniális megformálásáért 2012-es BAFTA és az IFTA díjat is elnyerte a drámasorozatban legjobb mellékszereplőnek járó alakításért.) Moriartyt, a zseniális üzletembert nem elégíti ki munkája, s unalmában számos bűncselekmény kitervelőjévé, vagy szponzorává válik. A harmadik évad végére ellehetetleníti Holmest és öngyilkosságot követ el, de az évad végén országszerte megjelenik az arcképe, “Hiányoztam?” felirattal, ami valószínűsíti, hogy valami módon mégis életben lehet.

Külön izgalmas szál Mary Morstan és John Watson szerelme, házassága, majd babavárása is. Mary hajdan CIA-ügynökként tevékenykedett, ápolónői munkája csak késői váltás volt életében. A negyedik évadban bizonyára számos információt tudhatunk meg Mary múltjáról, s ismeretei minden bizonnyal legalább egy eset megoldásában segítenek majd.

Nagyon jó ötletnek tartom a sorozat készítőitől, hogy a rajongóknak egy viktoriánus korabeli epizódot készítettek. A plakát már csak külön figyelmesség volt, amellyel a régi mozik hangulatát idézték vissza.
A széria még a BBC híresen igényes sorozatait is megelőzi, nem véletlen, hogy az első évad elnyerte a 2011-es televíziós BAFTA-díjat a legjobb drámai sorozat kategóriájában, Martin Freeman elnyerte a legjobb férfi mellékszereplő díját dr. Watson megformálásáért, Benedict Cumberbatch-et pedig a legjobb színész díjára jelölték. 2014-ben “Az utolsó alakítás” című epizóddal a sorozat Emmy-díjak sorát vitte haza, hiszen 12 jelölésből 7 díjat kapott.
Összegzésként ajánlom a szériát a bűnügyi krimik szerelmeseinek, akik az amerikai sorozatok mellé egy kiváló brit alkotást szeretnének látni. Aki pedig nem olvasta az eredeti műveket, az pótolja őket mielőbb, hiszen úgy vélem Agatha Christie hősein kívül Conan Doyle detektívje a legismertebb a világon, s az irodalmi alapok ismerete is elengedhetetlen a sorozat maximális élvezetéhez és értékeinek elismeréséhez.

 

rank10-10

 

Sherlock – brit bűnügyi dráma, BBC, 3 évad, 10 epizód évadonként, plusz egy karácsonyi különkiadás, epizódok időtartama: 90 perc.

Rend.: Steven Moffat és Mark Gatiss
Fsz.: Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch), John Watson (Martin Freeman), James Moriarty (Andrew Scott).
 
A film adatlapja a Mafab.hu-n: Sherlock, a sorozat

 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás