Logan – öreg farkas, nem vén Farkas

 

A Logan (Farkas/Rozsomák) sorozat filmjei mindig is a Marvel Univerzum legakciódúsabb és legkeményebb filmjei közé tartoztak.
Logan sose bánt kesztyűs kézzel az ellenségeivel, – de ha meg is próbálta volna, úgyis szét is szakadt volna pillanatok alatt. Mindig ő volt a Rozsomák, a megszelídíthetetlen vadállat, aki hajlandó volt Xavier professzor meg a mindenkori gyerekek kedvéért „megszelídülni” átmenetileg, de amint tehette, ment tovább a saját, magányos útján, magába zárva a több száz éves élete alatt kapott külső és belső sebeket. A cowboy filmekből ismert klasszikus, antiszociális magányos hős, az utolsó szamuráj, az utolsó harcosok egyike. De hiába a zord, rideg, kegyetlen külső, a végén mindig odaállt a csapat, a gyerekek, a rászorulók oldalára, teljes erőbedobással harcolva értük. Épp ezért lett a Marvel Univerzum egyik legnépszerűbb, legemberibb, legszerethetőbb karaktere. De minden történet véget ér egyszer. És most az övé is méltó véget ért.

Egy kis összefoglaló Logan életéről:

 

2028-at írunk, nincsenek már mutánsok, akik voltak, meghaltak, új mutánsok évek óta nem születtek. Logan megöregedve, erős alkoholistaként egy luxuslimuzin sofőrjeként tengeti az életét a mexikói határ USA felőli oldalán. Próbálja elkerülni a balhékat, bár azokat továbbra is mágnesként vonzza. Két-három naponta gyógyszert visz a határ másik oldalán a lepukkant és bezárt fémfeldolgozó üzemben elrejtett Xavier professzornak. Xavier is nagyon megöregedett, ráadásul a gyógyszerek nélkül nem tudja kontrollálni a telepatikus képességeit, amivel képes embereket is ölni szándékán kívül. Xavierre egy albino mutáns vigyáz, aki valamennyire ellen tud állni a professzor rohamainak, de ő is kezd egyre jobban besokallni a helyzettől és annak reménytelenségétől. Már csak ők hárman maradtak a régi csapatból, a többiek meghaltak egy pár évvel korábbi csatában, ami után Xavier agyát „tömeggyilkos fegyvernek” minősítették, és  hivatalosan is üldözni kezdték . Ebbe a lepukkant, reménytelen, lezüllött, ronccsá vált világban tengetik napjaikat hőseink, amikor mindent felborít egy mexikói ápolónő és a vele lévő kislány. A kislányról hamar kiderül, hogy egy született gyilkológép, egy mutáns, akinek ugyanolyan karmai vannak, mint Logannak. Az ápolónő egy videóban elmeséli, hogy honnan jöttek, ki a kislány és miért kell mindenáron őt eljuttatni Észak-Dakotába, ahol át tud majd szökni a határon Kanadába. Amikor megtalálják a mexikói telephelyen a rosszfiúk a kislányt, egy igazi, kőkemény roadmovie veszi kezdetét. Aminek a tétje nem csak Logan, Xavier és a kislány élete, hanem egy új mutáns nemzedék sorsa is.

A film nem is illik bele igazán az eddigi Marvel-stílusba. Annál sokkal agresszívebb, durvább és mészárlósabb, sokkal bevállalósabb. Se Logan, se a kislány nem cicózik: üt, vág, szúr, gyilkol, aprítja a rossz fiúkat. Mindezt profi szinten, profi kivitelezésben, a legjobb akciófilmek színvonalán. És mindezek mellett teljesen hiteles az, ahogy Logan egyre gyengül, egyre elesettebb, és tényleg már csak az akaratereje tartja életben és talpon. Valódi utolsó harc, a szó legnemesebb értelmében.

Lehet, hogy nem fog minden Marvel rajongónak bejönni ez az új stílus, de ha elengedjük az „előítéleteinket” egy nagyon jó filmet kapunk. Kiváló, hiteles színészi játékkal, klasszikus akciófilm sztorival (mert most ez nem lett több, de nem is akar több lenni), és nagyon jó hangulattal. Mert az van neki: olyan igazi „tatás roncsderbi”, amikor a fiatalok által már leírt vén szivarok mutatnak pár trükköt, és okoznak néhány meglepetést a nyikhaj fiatalságnak. Igaz, hogy belehalnak, de előtte még odateszik egyszer a névjegyüket.

Összességében ez a vég méltó lezárása Logan történetének. Olyan, amilyen valóban lehetne. Ahogy egy Rozsomák élt és halt. RIP Logan, nem feledünk.

 

 

A film adatlapja a Mafab.hu-n:  Logan (2016)

 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás