Leszámolás Denverben – Érzelmes, régimódi gengszterfilm – Joe bácsi meséje (1995)

“Meséltem már Jimmy Tosniáról? Mindenki csak úgy hívta, Jimmy, a szent. A maga idejében nagy gazfickó volt.” – meséli Joe bácsi a tejbár törzsvendége az ablak melletti boxban éppen aktuális asztaltársaságának. Ezzel kezdődik és így is fejeződik be a Leszámolás Denverben, ami tempójában és hangulatában a régi, keresztapás gengszterfilmek sorába tartozik.   


Jimmy, a szent (Andy Garcia), nem csak azért szent, mert egyházi iskolába járt, hanem mert a tényleg jó ember, és erről a film során meg is győződhetünk. A börtönből szabadulva fel is hagyott az alvilági élettel, kis vállalkozásba kezdett, haldokló emberek készíthetnek búcsúvideót szeretteiknek. A film keserédes hangulatát fokozza, hogy a rendező egy-két ilyen, rossz VHS minőségű videóval szakítja meg a történetet.

leszamolas_denverben_2De hiába az elegáns megjelenés, a háromsoros öltöny, a hátrafésült frizura, a lehengerlő szöveg, a legális biznisz nem az ő világa, a cége eladósodik, de korábban „összeszorgoskodott” tartalékhoz, a „hajópénzhez” nem hajlandó hozzányúlni. Volt főnöke (a most is zseniális Christopher Walken) egy munkát kínál neki, bárgyú, mamlasz fia, Bernard egykori mennyasszonyának jelenlegi udvarlóját kellene „lebeszélni” a lánnyal való házasságról. A terv hamar összeáll hősünk agyában, össze is hívja a régi bandát.  Ötvenezer dollár a sikeres akció jutalma, de Jimmy ezt is régi jóbarátaival, valószínű egykori cellatársaival, egyenlő arányban osztaná szét. Oldfen, becenevén Potyadék (Christopher Lloyd) a sitt után egy felnőtt moziban dolgozik, és egy ismeretlen keringési rendellenességből kifolyólag folyamatosan veszíti el az ujjait a kezéről és a lábáról. Enyves (William Forsythe) sokgyerekes családapaként campinget vezet, Kímélő Bill (Treat Williams), az izomagyú pofozógép egy temetkezési vállalatnál dolgozik, hogy a feszültséget levezesse, a halottakat bokszzsáknak használja. Nem ápol jó viszonyt Szélvésszel egy korábbi székletevési incidens miatt, de a többiek is tartanak túlzott dühkitöréseitől. Sajnos joggal, mert a könnyű meló, részben miatta, vérengzésbe torkollik, az udvarlót és a lányt is megölik. A büntetés nem maradhat el, hajtóvadászat indul a banda ellen, egyedül Jimmy, mivel régen jó katona volt a maffiában, kap 48 óra egérutat.

leszamolas_denverben_3Közben Andy Garcia leckét ad a férfi nézőknek, hogy kell egy olyan szépséget levenni a lábáról, mint Dagney  (Gabriel Anwar). („Olyan vagyok, mint bárki más, csak nagyobb szükségem van rád.”) Dagneyt istennőként szereti, és a lány is odavan a sármos fickóért, holott vőlegénye megkérte a kezét, de tudja jól, nincs közös jövőjük, mert neki menekülnie kell. Jimmy nem lenne szent, ha nem törődne barátaival, megpróbál mindenkinek segíteni, még a kis drogos utcalánynak is teljesíti a kívánságát, és megmenti a fertőtől. Megspórolt hajópénzét repülőjegyekre költi, megalázkodik a maffiafőnök előtt, magára vállalja a felelősséget, nem akar elfutni a sorsa elől, de a filmcímből rájöhetünk, hogy a bandát utoléri a végzet. Ahogy elköszönnek egymástól, annyira megható, annyira emberi, hogy könnyeket csal minden jóérzésű ember szemébe.

Barátaimmal videotékából kölcsönöztük ki 1998 körül, azóta is úgy köszönünk egymásnak, mint ők, pacsizunk a hajóra. A börtönben ugyanis csak úgy tudnak a beszélőn kezet fogni a barátokkal az üvegfal miatt, és bíznak benne, mielőtt véget ér keserű életük, amely rövidebbnek tűnik, mint egy nyári szünet, hogy vesznek majd egy jachtot, és a Bahamákon ejtőznek rajta.   

Íme az angol nyelvű, eredeti trailer, a tavaly elhunyt Hal Douglas narrátorral, aki olyan mélyen beszél, de közben szépen artikulál: „ ván déj, bihájnd dö bed wörld, Gébriel Envar….”

 

rank10-8u

 

Leszámolás Denverben (Things to Do in Denver When You’re Dead) – színes, magyarul beszélő, amerikai krimi, 111 perc, 1995

fsz: Andy Garcia (Jimmy “Szent” Tosnia),  Christopher Lloyd (Pieces), William Forsythe (Franchise), Bill Nunn (Easy Wind), Treat Williams (Critical Bill), Jack Warden (Joe Heff), Steve Buscemi (Mister Shhh), Fairuza Balk (Lucinda), Gabrielle Anwar (Dagney), Christopher Walken (az ember a tervvel)

rendező: Gary Fleder

Comments

comments

You may also like...

1 Response

  1. 2016-12-02

    […] Caine), Kutyaszorítóban (Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen, Steve Buscemi, Cris Penn), Leszámolás Denverben ( Andy Garcia, Christopher Lloyd, Treat Williams, William Forsythe), Trainspotting (Ewan McGregor, […]

Hozzászólás