Lelkünk tükre – Alice Tükörországban

 

Sokszor eszembe jut a viktoriánus kor mennyi remek mesét hagyott ránk. Lewis Carroll varázslatos mesevilága ismét életre kelt ezen a nyáron Alice Tükörországban címmel.

Tim Burton, a zseniális rendező ezúttal mindössze producerként tért vissza, a rendezői feladatokat pedig James Robinra bízta. A minőségen azonban ez semmit sem változtatott, a lélegzetelállító képek, Danny Elfman kiváló zenéje, a színészek kitűnő játéka és persze a történet izgalmai mindvégig Csodaországba repítenek minket.

Alice Through the Looking Glass

A történetben Alice Kingsleigh (az azóta számos szerepben remekelt Mia Wasikowska) az elmúlt években a tengeren hajózott. Miután visszatér Londonba, ismét találkozik a pillangó alakú bölcselővel (az azóta sajnálatosan elhunyt remek színész, Alan Rickman hangjával), s tanácsára Alice visszatér Csodaországba. Itt megtudja, hogy barátja, a bolond Kalapos (Burton kedvence, Johnny Depp megformálásában) lelkibeteg lett családja miatt, ezért elhatározza, hogy segít neki. Mirana királynő (a gyönyörű és tehetséges Anne Hathaway) ezért elküldi Alice-t, hogy kérje kölcsön a titokzatos Kronoszférát, amely magát az időt működteti és térjen vissza a múltba rendbe hozni a jövőt. Útja során nemcsak a gonosz Vörös Királynővel (Burton felesége és egyik legkiválóbb színésznője, Helena Bonham Carter) találkozik, hanem sokkal inkább saját lelkében és fájdalmas emlékeiben kell utazást tennie.
A film egyik legnagyobb erénye, hogy a látványon túl Carroll örökségéhez híven a mesei elemek mellett odafigyel a történet mélységére, a szereplők lelki és morális változásaira egyaránt. Külön kiemelendő, hogy az első rész valamennyi szereplőjét ugyanazok a színészek formálják meg, illetve kölcsönzik hangjukat hozzájuk, így Michael Sheen és Stephen Fry is ismét csatlakoztak a produkcióhoz. Alan Rickman nagy rajongójaként különösen szép gesztusnak tartom a film végi megemlékezést. Mindössze a film végi zene tekintetében éreztem kevésbé helytállónak a dalválasztást, amelyet Pink kiváló hangja sem feledtetett, egy fantasyfilmhez misztikusabbat is el tudtam volna képzelni.

Összegezve az Alice Tükörországban kiváló szórakozás és lelki utazás minden néző számára gyerekkorunk nagy meséjében. Érdemes akár többször is rászánni az időt. Én biztosan azt teszem majd…

 

rank10-10

 

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Alice Tükörországban – Alice Through the Looking Glass (2016)

 
 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás