Közel-keleti videojáték újratöltve – Perzsia hercege – Az idő homokja

 

Valahol egy messzi-messzi országban élt egyszer egy fiú. Szegény volt, de a szíve jó, bátor és nemeslelkű. Akár így is kezdődhetne a tájra és a fiúra való tekintettel az Aladdint idéző történet, melynek főszereplője Dastan, az utcagyerekből lett herceg.
PC játékokból mindig nehéz vállalkozás filmes adaptációt készíteni, ezt legjobban a Tomb Raider rajongók tudhatják, hiszen úgy vélem az egyik legjobban sikerült két részt megért PC- filmes alkotásról van szó. A Warcraft és a Halo játékosai már nem lehetnek ennyire elégedettek, esetükben sajnos több kivetnivalót is hagyott maga után mindegyik adaptáció. A Perzsia hercegét személy szerint nagyon vártam és nem is okozott csalódást. Kiváló operatőri munka, természetesen elég sok CGI, nagyszerű színészek és végre egy vérbeli kalandfilm érzése teszi felejthetetlenné és kiváló szórakozássá a Perzsia hercegét, amit megjelenése óta már többször is megnéztem.

prince of persia 1Dastan alakítója, Jake Gyllenhaal napjaink egyik legkiválóbb fiatal színésze. Játéka hitelessé teszi az ifjú herceg tragédiáját, akit szeretett nevelőapja, a király meggyilkolásával vádolnak. Dastannak saját testvérei elől is menekülnie kell, s nemcsak ki kell derítenie, hogy ki nevelőapja gyilkosa, hanem azt is, hogy ki akarta őt eltávolítani a trón közeléből? Segítsége a szép és okos Tamina hercegnő (Gemma Arterton) lesz, akinek városát a perzsák a király meggyilkolása előtt támadják meg és foglalják el. Alamutban azonban két nagyhatalmú tárgy is rejtőzik: Tamina hercegnő őrzi az idő homokóráját és egy különleges tőrt, melyek segítségével visszafordítható az idő kereke. A filmbe így a jó öreg világvége csavar is belekerül, ám mindez még izgalmasabbá teszi a cselekményt.
Különösen örültem egyik kedvenc színészem, Sir Ben Kingsley szereplésének, aki kitűnő választás a fondorlatos, ravasz és kellően gonosz figurák megjelenítésére. Az arab és keleti filmekben otthonosan mozgó Kingsley itt sem okoz csalódást, figurája pedig fontos mozgatórugója a cselekmények alakulásának.
Gemma Artenton már Bond-lányként is figyelemreméltó volt, az egyik legkimagaslóbb alakítása számomra azonban a St. Trinian’s filmsorozat adaptációiban (St. Trinian’s – Nem apácazárda, St. Trinian’s 2 – A Fritton arany legendája) nyújtott teljesítménye volt. Érdekes és nagyon szórakoztató az Indiana Jones filmek nagyszájú Sallahjára (John Rhys Davies megformálásában) emlékeztető Sheik Amar figurája, Alfred Molina alakításában, akihez tökéletes választás Gesztesi Károly magyar hangja.
Aki szeretne egy sodró lendületű, igényesen elkészített kalandelemekkel teli, ugyanakkor romantikus és vicces filmet látni a Harry Potter: A Tűz serlege rendezőjétől, feltétlenül nézze meg!

(A két pont levonása egyéb fantasykkal (A Gyűrűk Ura, A Hobbit trilógia) történő összehasonlítása miatt következett be).

 

rank10-8

 

Perzsia hercege – Az idő homokja (Prince of Persia: The Sands of Time) – színes, magyarul beszélő, amerikai fantasztikus kalandfilm, 116 perc, 2009
Rend.: Mike Newell
Fsz.: Jake Gyllenhaal (Dastan), Gemma Arterton (Tamina hercegnő), Sir Ben Kingsley (Nizam), Alfred Molina (Sheik Amar)

 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás