Kényszerleszállás – Ön dönt: iszik vagy repülőt vezet?

 

Whip Whitaker kapitány (Denzel Washington) a légi közlekedés tapasztalt, öreg rókája, aki álmából felriadva is csodával határos módon teszi le a meghibásodott gépet, megmentve így közel száz utas életét.

kenyszerleszallas_foto1Valóságos nemzeti hősként ünneplik, de mivel néhány utas és a személyzet két tagja mégiscsak életét veszítette a katasztrófában, vizsgálat indul a felelősség megállapítására. Kiderül, hogy Whitaker nemcsak közvetlenül felszállás előtt, de még repülés közben is fogyasztott alkoholt, és a vérében kokain nyomait is megtalálják. Miközben megpróbálja bebizonyítani, hogy mindez semmilyen szerepet nem játszott az események bekövetkezésében, nyomon követhetjük a tehetséges pilóta alkohol-függőséggel folytatott, kilátástalannak tűnő harcát is.

A smaragd románca, a Vissza a jövőbe-trilógia és a Forrest Gump rendezője, Robert Zemeckis ezúttal nem a kalandokra és a történetmesélésre koncentrál, hanem egyetlen embert állít a középpontba, és az ő alkohol-függőséggel, elrontott kapcsolatokkal, és az igazság felvállalásának nehézségével való küzdelmét tárja elénk. A filmcím megtévesztő, így aki egy Airport-szerű akciófilmet vár, csalódni fog. A címadó kényszerleszállás kétségtelenül nagyon erős jelenet, de mindjárt a film elején túl vagyunk rajta. A fennmaradó két óra arról szól, hogy miként lesz a hős Whitakerből szánalmas alkoholista, aki ugyan valóban kiemelkedő tehetségű pilóta, de akit a volt felesége és a fia már csak akkor hív fel, ha pénzre van szükségük, akit még a drogfüggőségével küszködő új barátnője is otthagy reménytelen iszákossága miatt, és akinek az élete kisebb-nagyobb hazugságok végeláthatatlan füzéréből áll.

kenyszerleszallas_foto2Whitaker szerepe Washington jutalomjátéka, méltán jelölték alakításáért a legjobb férfi főszereplő Oscar-díjára. Hiteles, amikor a zuhanó gépen kitörő pánik közepette is megőrzi hidegvérét és profizmusát, hiteles, amikor a kórházban lábadozva büszkén, de szerényen fogadja a csodálatos megmenekülés híreit, és azt is elhisszük neki, hogy szenvedélye legyűri őt és egyúttal maga alá temeti az egész életét – hacsak nem ismeri fel, hogy elérte a gödör alját, és ha nem változtat gyökeresen, akkor örökre ott is marad.

A mellékszerepekben üdvözölhetjük Kelly Reilly-t (Sherlock Holmes, A törvény nevében), Bruce Greenwoodot (Csodálatos Júlia, Én, a robot), Don Cheadle-t (Ocean’s eleven, A guardista), és nem utolsó sorban John Goodmant (A nagy Lebowski, Cloverfield Lane 10), akihez, mint Whitaker drogdíleréhez a film vicces jelenetei kötődnek – talán kissé túl viccesek is ahhoz, hogy zökkenő nélkül illeszkedjenek a sztori többi részéhez.

Mivel a Kényszerleszállás csak „mellékesen” szól egy repülőgép-szerencsétlenségről, az akciómozira vágyók ne ezt a filmet válasszák. Aki viszont szereti a jó drámákat, elégedetten távozhat a vetítőteremből.

 
rank10-8
 
A film adatlapja a Mafab.hu-n: Kényszerleszállás

 

 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás