Itt mindenki hülye? Itt? Mindenki. – Őrült, dilis, szerelem

orult-dilis-szerelem-_foto1Cal (Steve Carell) és Emily (Julianne Moore) a gimiben jöttek össze, fiatalon összeházasodtak, aztán a negyvenes éveikre belekényelmesedtek a kertvárosi mintacsalád-modellbe. Egyik este az étteremben Emily a desszertnél kiböki, hogy válni akar, majd azt is, hogy félrelépett az egyik kollégájával. Cal azonnal elköltözik, bánatát pedig alkoholba fojtja. Minden este egy bárban ücsörög és fennhangon panaszkodik a pultnál, de senki nem hallgatja meg.

orult-dilis-szerelem-_foto2Egy másik törzsvendég, a sármos, nőfaló Jacob (Ryan Gosling) kiszúrja magának a szerencsétlen lúzert, és elhatározza, hogy férfit farag belőle. Fodrász, ruhatár-csere és helyzetgyakorlatok révén sikerül is Calt némiképp gatyába rázni, ám ő éjjelente még mindig hazalopózik füvet nyírni. Közben a mintamacsó is nőjére akad a bájosan szeplős Hannah (Emma Stone) személyében, aki a többi lánytól eltérően nem ugrik az első füttyentésre.

Mindez már megtöltene egy átlagos filmet, ezúttal azonban az alkotók még tizenkilencre is lapot húztak: nem fukarkodtak a rafináltan összefonódó történetszálakkal és a jobbnál jobb karakterekkel. Szemtanúi lehetünk annak is, ahogy Cal és Emily 13 éves fia, Robbie (Jonah Bobo) szerelmével üldözi négy évvel idősebb bébiszitterét (Analeigh Tipton), aki viszont apja-korabeli munkaadójáért van oda. Feltűnik a színen egy hervadófélben lévő, kétségbeesett férjvadász is (Marisa Tomei), aki Cal életének második numerája lesz, de ha szegény pasas tudná, hogy a nő valójában kicsoda… A még mindig dögös Emily bizonytalan, hogy jól döntött-e, de azért megpróbál új életet kezdeni, és randizik a kollégájával (Kevin Bacon). Mindenki mást kíván, mint ami/aki éppen adatik neki, így végül egy őrülten dilis jelenetbe torkollnak a szenvedélyek és az indulatok. Miután a vihar elcsitul, egyesek megkapják, amit akarnak, másoknak viszont továbbra is marad a reménykedés.

A Glenn Ficarra – John Requa rendezőpáros korábban forgatókönyvíróként már megörvendeztetett bennünket a Tapló télapóval, és bár a szkript megírását ezúttal Dan Fogelmanre bízták, azért ez a történet is olyan, mintha ők követték volna el. Az Őrült, dilis, szerelem úgy jó, ahogy van: egy vígjáték, amelyik valóban humoros. Önmagában már ez is nagy szó, de ezen felül kapunk még nyálmentes romantikát, imádnivaló karaktereket és emészthető formában tálalt mondanivalót. Itt aztán minden korosztály talál indokot arra, hogy miért is a világ legnyomorúságosabb dolga a szerelem, de arra is, hogy miért a legnagyszerűbb.

A szereplőgárda is telitalálat, mert amellett, hogy Steve Carelltől és Julianne Moore-tól nem is vártunk ennél rosszabb alakítást, a mellékszerepekben is olyan arcok tűnnek fel, mint Kevin Bacon és Marisa Tomei. Bár utóbbi kicsit túljátszotta az egyik jelenetét, de annyi baj legyen. Ryan Gosling pedig azok után, hogy egyéb alakításaival bizonyította: drámai szerepekben generációja egyik legjobb színésze, ezzel a filmmel eloszlat minden kétséget, hogy vajon való-e neki a humorizálás. Nemcsak szellemes az alakítása, de még jól is néz ki, mintha photoshopolták volna – ahogy Hannah találóan megjegyzi, miután meglátja félmeztelenül. A lányt alakító Emma Stone is remek, őt már a Könnyű nőcskében is csak dicsérni lehetett.

Aki teheti, nézze meg a filmet, ennél jobb tanáccsal pillanatnyilag nem szolgálhatunk. Tényleg vicces, ugyanakkor jóval több van benne, mint egy könnyed nyári komédiában.

rank10-8

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Őrült, dilis szerelem – Crazy, Stupid, Love (2011)

 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás