IT Crowd – Kockafejek – 10 évesek az angol kockák

Tíz éve ilyenkor már javában ment Angliában a Kockafejek, amely méltó elődje volt az Agymenők c. sikeres amerikai sorozatnak. Remek szórakozást nyújt az angol humor kedvelőinek. Ez a szitkom is két olyan srácról szól, akik a való világban nehezen találják meg a helyüket, jóformán csak a monitor előtt érzik jól magukat.

Moss (Richard Ayoade) a naiv, lassú felfogású, mikrofonfejű színes bőrű fiú és a kissé pocakos, lusta Roy (Chris O’Dowd) a Reynholm Industries két informatikusa, akik a cég hierarchiájának és az óriási felhőkarcoló legalján, a pincében dolgoznak. Ebben a jelenetben Roy munkamorálját láthatjuk, először mindig a Jolly Joker kérdéssel indít: a „Próbálta kikapcsolni, bekapcsolni?”:

 

Szürke hétköznapjaikat komolyan felforgatja Jen (Katherine Parkinson), akit Denholm, az igazgató (Christopher Morris) vesz fel az IT csoport élére. Az állásinterjújával kezdődik a sorozat. Jen referenciája magáért beszél:

 

Persze hamar kiderül, hogy a fiúk új főnökasszonya, nem nagyon ért a számítógépekhez. Állítása szerint ha google-ba beírják, hogy google-t, akkor összeomlik az internet. Ezt ki is használják Roy-ék, és elhihetik vele, hogy az egy dobozban van:

 

Először ki szeretnék rúgatni Jent, fel is mennek Denholmhoz, aki szintén nem egy géniusz, de félelmetes igazgató:

Végül még egy vidám jelenet a fiúkról és Jen női bajáról:

Sajnos a 4 évadot, 24 részt megélt sorozat második fele már nem olyan jó, mint az első évad (szerintem Denholm karakterét kár volt kiírni). Így 2010-ben be is fejezték a sugárzását. Richard Ayoade feltűnt később a Kertvárosi kommandóban, Chris O’Dowd vidám mellékszereplőként több filmben is látható, például a 40 és annyiban, a Rockhajóban, a St. Vincentben és a Koszorúslányokban.

Ha össze akarjuk hasonlítani, az Agymenők karaktereivel, Roy olyan, mint Leonard, Moss pedig inkább Rajeshre hajaz. Katherine bár nem olyan csinos, mint Penny, de kiválóan alakítja a butuska főnökasszonyt. Denholm karaktere engem Michael Scottra, az Office főnökére emlékeztet agresszívabb kiadásban. Mindkét sorozat rajongóinak kötelező darab!

 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás