Infer-NO!


Dan Brown két sikerkönyvét olvastam, majd később mindkettőt moziban láttam, és rajongtam értük. Az Inferno már a filmek után jelent meg, kisebb visszhangot is kapott, és sajnos nem véletlenül. Így én se vettem le anno a könyvesbolt polcáról, de a filmet most megnéztem. Sajnos a jól bevált klisékkel operált , aki a Da Vinci kódot és az Angyalok és démonokat is rendezte, s az sem menti meg a középszerűségtől, hogy Tom Hanks maradt a főszereplő.

inferno movieRobert Langdon (Tom Hanks) egy firenzei kórházban ébred, és természetesen nem emlékszik semmire, még arra sem, hogy került abba a városba. KÖZHELY! Miközben Dr. Sienna Brooks (Felicity Jones) vizsgálja, egy rendőrnőnek öltözött fejvadász rájuk támad, és innentől kezdve – ahogy lenni szokott a Dan Brown könyvekben – együtt futnak valahova, vagy menekülnek valaki elől.

Zobrist (Ben Foster), egy őrült tudós, ki akarja irtani az emberiség felét, ezért egy vírust rejt el valahol, de hagy nyomokat maga után, hogy a WHO emberei megtalálják. De kérdezem én, miért ad lehetőséget arra, hogy megakadályozzák, a sorozatgyilkosok is mindig az árulkodó jelek miatt buknak le! Cristoph Bruder (Omar Sy) és Dr. Elisabeth Sinskey (Sidse Babett Knudsen) az Egészségügyi Világszervezet ügynökei a professzor segítségével szeretnék megtalálni az időzített biológiai fegyvert, mivel Zobristtől már nem tudják meg, hol van, mert menekülés közben öngyilkos lesz. Dante Isteni színjátékába és néhány reneszánsz műemlékbe van kódolva a rejtekhely, az idő meg végzetesen fogy. Feltűnik még egy ismeretlen ügynökség hindi főnöke, Harry Sims (Irrfan Khan), aki a fejvadásznőt telefonon irányítja.

csontvaryMiután kezd visszatérni Langdon emlékezete, beindul a Dan Brown-féle nagy kavarás, ellenfélből szövetséges lesz és fordítva, de ilyet már a másik két filmben láttunk, a könyvekben olvastunk. Van egy olyan érzésem, hogy mindig olyan helyszíneket választ az író, ahol előző évben nyaralt. Korábban Párizs és a Louvre, Róma és a Vatikán, most meg Firenze az Uffizi könyvtárral meg a Boboli-kerttel, valamint Velence a Szent Márk térrel a helyszíne Langdon rohanásának. Már várom, mikor jön Budapestre, hogy utána megírja a Múzeumok éjszakája c. könyvet, ahol a cselekmény középpontjában Csontváry öreg halásza állna, a gyilkos meg Madách Ember tragédiájából idézgetne. (Ha a közepén tükrözzük a festményt ugyanis egy ördögöt vagy egy öregembert kapunk).

Apropó Budapest, állítólag itt is forgattak. Én nagyon figyeltem a helyszíneket, de csak rövid ideig a Keleti pályaudvar homlokzatát láttam, bár lehet pár stúdiófelvétel is itt készült.

A fordulatokban gazdag cselekményt az író egy unalmas szerelmi szállal próbálja lassítani. Kiderül, Elisabeth és Robert korábban jártak, de mindketten a munkájukat választották, egyikük Cambridge-be, másikuk Genfbe került. Akik pedig azt várják, hogy közel az ötvenhez megjön az eszük és összeköltöznek, sajnos nem fognak, hanem folytatják tovább szingli életüket. Így biztos, hogy lesz még Langdon-film, de gyanítom már nem a Howard-Hanks kettős közreműködésével. Remélem, sorozat nem lesz belőle, mert az Elveszett ereklyék fosztogatói már ebben a témakörben kimerítette a lehetőségeket.

A szereplőgárda játéka cseppet sem olyan színes, mint a bőrszíne. Igazi nemzetközi koprodukció az Inferno, amelyben Omar Sy francia, (Az életrevalókban láthattuk), a dán Knudsen mostanában a Westworld felsővezetésében látható, Irrfan Khan játszotta Pít, a nyuszi-pofájú Felicity Jones lesz a Zsivány egyes angol női főszereplője. Utóbbi színésznőnél valószínűsíthetünk egy Jennifer Lawrence-hez hasonló karriert, de azt szerintem a Star Wars filmmel alapozza majd meg, nem az Infernoval.

A filmet csak azoknak a Tom Hanks rajongóknak ajánlom, akik tűzön-vízen át imádják őt, meg azoknak, akik azt hiszik, hogy műveltebbek, okosabbak lesznek Dan Brown mini művtöri oktatásától. Akik meg pörgős krimit akarnak nézni, nézzék meg a Martfűi rémet vagy az Aranyélet második évadát.

rank10-6

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Inferno (2016.)

 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás