Imbrinek, hurkok és üresek – Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

 

Gondolkodtatok már azon, hogy milyen lehet az időn kívül élni és nem megöregedni? A fiatal Jake (Asa Butterfield) ezzel a lehetetlennek tűnő jelenséggel szembesül, amikor idős nagyapja kérésére felkeres egy eldugott kis walesi szigetet, ahol nagyapja annak idején a gyerekkorát töltötte.

peregrins-gallery10

A szigeten lévő árvaházat 1943-ban német repülők bombázták le, de a nagypapa hihetetlen történetei szerint az ott élő különleges gyerekek és igazgatónőjük, az időnként vándorsólyommá változó Miss Peregrine (Eva Green) ettől a naptól kezdve nem öregedtek. Jake nagyapja halálát követően elhatározza, hogy kideríti az igazságot, hogy az idős ember csak egy kedves hazudozó volt, vagy egész életében igazat mondott?

Tim Burton filmjeinek képi világa különleges, mással össze nem hasonlítható. Munkáinak mondanivalóját – a hétköznapi kérdéseket fokozva és kiegészítve – még nagyobb súllyal tárja a néző szeme elé, s teszi egyedülállóvá. Bár ezúttal felesége, Helena Bonham-Carter nem csatlakozott a stábhoz, a szereplőgárda meglehetősen impozáns. Eva Green legutóbb a Penny Dreadful sorozatban bizonyította immár sokadik alkalommal, hogy napjaink egyik legjobb színésznője. Különleges szépsége mellett kivételes adottságokkal rendelkezik a különleges képességekkel rendelkező emberek megformálásához (gondoljunk csak a Penny Dreadfulra, vagy Az arany iránytű Serafina Peccalajára), így a nem mindennapi igazgatónő eljátszása nem okozott különösebb nehézséget számára.

Samuel L. Jackson (Barron) személy szerint is nagy kedvencem, főként azért, mert a gonosz, aljas figurák eljátszása közben kiváló humort csempész alakjaiba, s teszi ezt olyan hitelességgel, amely kevés színészre jellemző.

A sajnos csak rövid mellékszerepben feltűnő Rupert Everett kellemes meglepetés Burton filmjében. Sajnálatos módon Everett a 90-es évek egyik legfoglalkoztatottabb színészéből meglehetősen mellőzötté vált, ezért volt nagy öröm számomra, amikor a St. Trinian’s sorozat filmadaptációban főszerepet vállalt. Jelenleg egy Oscar Wilde utolsó napjait feldolgozó alkotást forgat barátjával, Colin Firth-szel.

Judi Dench (Miss Avocet) minden bizonnyal napjaink egyik legismertebb brit színésznője, számos díj nyertese. Everett mellett szintén nagy öröm volt látni egy Tim Burton filmben, még ha szintén rövid időre is.

Összefoglalva a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei a kitűnő szereplő- és zeneválasztással, a vészjósló viktoriánus gyerekfotókkal a kezdő blikkben, valamint a Burtontől megszokott lenyűgöző képi világgal együtt kitűnő és egyben elgondolkodtató és többször is megismételhető szórakozást nyújt nézőinek. Jó példája, hogy a mester nem vesztett erejéből, mindössze legfeljebb átalakult és változott, ahogy alkotásai is.

 
rank10-9
 
A film adatlapja a Mafab.hu-n: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei – Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (2016)
 

 
 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás