Hiszed vagy sem? – Az őslakó

Az Őslakó egy nagyon különleges film. Valójában egy kis költségvetésű kamaradráma némi sci-fivel átitatva. Épp csak annyival, amitől izgalmassá válik a téma, amit boncolgat. Mert ezt a filmet nem a CGI-s megoldások teszik felejthetetlenné, hanem a színészi játék és a történet, a forgatókönyv. Olyanná, ami után napokig gondolkodsz még egy-egy jeleneten.

man-from-earth szobaAz eleje teljesen egyszerűen indul: John Oldman (David Lee Smith) történelemprofesszor váratlanul bejelenti, hogy otthagyja az egyetemi állását és elutazik messzire. Részben hogy erről lebeszéljék, részben hogy elbúcsúzzanak tőle, összegyűlik nála a volt, legközelebbi kollégáiból egy kisebb társaság valahol a hegyekben lévő házában. Amikor végül kiszedik belőle a döntésére a magyarázatot, senki nem akar hinni neki. John Oldman valójában több ezer éve köztünk élő halhatatlan. A történet itt vesz éles fordulatot, és ettől a pillanattól kezdve válik igazán izgalmassá. Hogy hogyan lehet bebizonyítani azt, amire igazából nincs bizonyíték? Hol a hit és a bizonyított tudás határa? Meddig tart az emberi barátság, mi fér bele és mi nem? A barátainak végül döntést kell hozniuk, hogy hisznek-e Johnnak vagy sem. Mert a saját józan eszük, és addigi meggyőződésük, hitük a kérdés. És az, hogy elfogadják-e a „lehetetlent” vagy mindenáron bebizonyítják, hogy ez lehetetlenség.

A film több csavart is rejt, mély, felkavaró érzelmekkel, feszültséggel teli 87 perc. Olyan film, amit akár többször is megnézel, és mindig találsz benne újabb felfedeznivalót, utalást. Ha kedveled azokat a filmeket, ami a mondanivalójával és a hiteles színészi játékával varázsol el, akkor ezt a filmet te is szeretni fogod.

Az őslakó (The Man from Earth) – színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 87 perc, 2007

fsz: David Lee Smith (John Oldman), William Katt (Art), John Billingsley (Harry)Ellen Crawford (Edith) 
Tony Todd (Dan) 
rendező: Richard Schenkman
rank10-9u
(a trailer angol, de a teljes film magyarul megtalálható a youtube-on)

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás