Harry Brown – Michael Caine, mint önbíráskodó igazságosztó

 

A Harry Brownt sokszor hasonlítják a Gran Torinohoz, mert mindkettőben egy idő háborús veterán tesz rendet a gettóban. A két film viszont szerintem más, mert Clint Eastwood filmjében van egy fajta jellemfejlődés, egy pozitív üzenet, hogy színes a világ, mégis egyforma emberek vagyunk, illetve a végén békésen, fegyver nélkül oldódik meg a probléma. Ezzel szemben Harry Brown egyre fokozódó dühből cselekszik, és véresen áll bosszút London utcáin garázdálkodó fiatalokon.  Gran Torino szerintem jobb, mint a Harry Brown, de érdemes megnézni, mert ez egy kőkemény, bűnügyi akciófilm, de az igényesebb fajtából.

Harry_Brown_Michael_CainRögtön egy borzalmas gyilkossággal nyit a film, drogos fiatalok motorról szó szerint levadásszák a babakocsit toló asszonyt. A frissen megözvegyült Harry (Michael Caine) magányosan él egy londoni lakótelepen. Egyetlen barátja Leonard (David Bradley), akivel Sid (Liam Cunningam) kocsmájában szokott sörözgetni, meg sakkozni, komolyan megijedt a városrészben tomboló Noel (Plan B) bandájától. Pont szemben lakik a félelmetesen sötét aluljáróval, ahol a kábítószeres fiatalok randalíroznak, ezért egy régi szuronyt hord magánál önvédelem céljából. Sajnos ez lesz a végzete, mert elkapják szegény öreget, és hiába volt ártatlan, ha volt nála fegyver, a rendőrök nem tudják lekapcsolni a bandát. Harry egy átsörözött éjszaka után először csak a rátámadó drogossal végez, de ez előhozza belőle a múltat, mikor még tengerészgyalogosként Észak-Írországban szolgált, majd kíméletlen leszámoló hadjáratot indít Noelék ellen.

Az agilis Alice Frampton (Emily Mortimer) és a kissé könnyelmű Terry Hicock (Charlie Creed Miles) nyomozók kapják az ügyet, a nőnek már Leonard meggyilkolása után is gyanús volt a veterán harcos, de mikor beindul a leszámolás-sorozat, egyértelműnek látja az indítékot és a gyilkosságokat. Persze, ahogy lenni szokott, senki nem hisz neki, még társa sem, a rendőrfőnök (Iain Glen) pedig beindítja a Blue Jay hadműveletet, ami kíméletlen gettólázadást szül.

Ez egy borongós, sötét akciófilm, Michael Caine, egyik kedvenc brit színészem, játéka parádés, minden fájdalom, düh, szenvedés az arcára van írva. A Trónok harca rajongói három színésszel is találkozhatnak a sorozatból, David Bradley (Walder Frey és Harry Potter öreg pedellusa után) egy remegő öregúr szerepében tűnik fel, Liam Cunningam Sir Davos után a kétszínű kocsmárost játssza, és a hajthatatlan rendőrfőnökként Iain Glen (Jorah Mormont) is onnan ismerős.

Bár ezt a filmet 2009-ben vetítették, mikor még béke volt a nyugati országokban, de a mai forrongó Európában egyre aktuálisabbá válik sajnos a filmbéli erőszak és önbíráskodás.        

rank10-7u

 

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Harry Brown (2009)

 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás