Hangokat hallasz a fejedben? Nyugi, azok csak az Agymanók

 

Miért jó, ha van egy 5 éves kisfiad? Mert bármelyik rajzfilmet és animációs filmet megnézheted bármiféle magyarázkodás nélkül. Teljes szívvel és lelkesen. Hisz te csak „berakod a filmet” – ja és hogy közben anyu is ottragadt a TV előtt… hát izé … 😉
Most épp az Agymanók volt a soros. És megállapítottam, hogy rég láttam ennyire felnőtteknek IS szóló rajzfilmet (na jó, a Zootropolis még ilyen).

inside outA történet szerint mindannyiunk agyában öt Agymanó (alap érzelem) lakik: Derű, Szomorúság, Undor, Majré és Harag, ők irányítanak minket egy központi vezérlőteremből, a „Fejhadiszállásról”. A főszereplő kislánynak a fejében is ilyen Agymanók szorgoskodnak, segítik a mindennapokban „gazdájukat”. Riley Minnesotában nőtt fel, ott élt szüleivel 11 éves koráig, amikor is apukája új munkát kap San Fransicoban, emiatt oda kell költözniük. A kislányt természetesen nagyon megviseli a költözés, és emiatt felfordul benne minden. Az addig jókedvű (Derű) kislány dühössé (Harag), hisztissé (Undor) válik, sőt a végén teljesen bezárkózik és még szökésre is adja a fejét. Ez történik kint. De ugyanez „bent” hatalmas kaland az öt Agymanónak: az addig jól kiegyensúlyozott és leosztott munkamegosztás teljes káosszá válik, amikor egy véletlen baleset folytán Derű, az addigi „főnök” és Bánat kikerülnek a „Fejhadiszállásról” Riley legfontosabb emlékeivel. Emiatt elszabadul minden: Derű és Bánat próbál visszajutni a központba, közben összedől körülöttük a világ – Riley belső világa – mivel a két eddigi legmeghatározóbb érzelem eltűnik Riley számára. Riley nagyon megváltozik, emiatt összedőlnek a „szigetek”, amik Riley személyiségének meghatározó pontjai: a Hoki-sziget, ami Riley hokimániájának jelképe, az „Őszinteség-sziget”, ami a becsületességet, az igazságot jelképezi, a „ Dili-bogyó-sziget”, ami az igazi boldog bolondozások emlékeihez kapcsolódik, a „Barátság-sziget” , és a legfontosabb a „Család-sziget”, ami az egészet összetartja. Derűnek és Bánatnak mindenképp vissza kell jutniuk a Fejhadiszállásra, hogy rendbetegyék a dolgokat. Közbe kalandok sorát élik át: a hosszútávú memória labirintusában találkoznak Riley képzelbeli barátjával, elkeverednek a tudatalatti sötét és elzárt világába, ahol a legnagyobb félelmek vannak bezárva, meglátogatják az „Álomgyárat”, ahol az álmokat „forgatják”… és a végére persze kiderül, hogy nem mindig azok a „rossz” érzelmeink, amikről elsőre gondolnánk, szükségünk van minden érzelmünkre, hogy boldog, teljes életet élhessünk.

Ha meg szeretnéd értetni egy gyerkőccel, hogy hogy is működnek az érzelmeink, mitől reagálunk vagy nem reagálunk úgy a dolgokra, ahogy, akkor ez a mese(?)film tökéletes választás. Bár lehet, hogy utána el kell magyaráznod még pár dolgot neki, de ezt ne fogd fel tehernek, mert maga a film érzelmi intelligencia fejlesztésből jeles. És mindezt olyan érthető szimbólum-rendszereken keresztül mutatja be, amitől minden sokkal egyszerűbben magyarázható el. Hogy például a Harag színe a piros, az Undoré a zöld, a Bánat a kék, a Félelem a Lila, az Derű (Öröm) a napfény-sárga. Hogy vannak meghatározó és egyedi személyiségjegyeink (Szigetek), amik változhatnak is, de újakat is be- ill felépíthetünk magunknak. Hogy mennyire összetettek vagyunk, hogy nem baj, ha nem vegytiszták az érzéseink, és hogy igenis vannak, és mennyire fontosak. Az is, hogy beszéljünk róluk.

Ez a film sokkal több, mint egy nagyon kedves, humoros és bájos rajzfilm. Sokkal több van benne, mint elsőre látszik, és az is biztos, hogy kell hozzá egyfajta „érzelmi értelem”, hogy minden átjöjjön. Megnézése után ajánlott egy kis gondolkodási idő mindenkinek 😉 És akár az is lehet, hogy nem minden gyerek fogja megérteni. De mi szülők nem azért vagyunk, hogy ezeket a dogokat is megtanítsuk, elmagyarázzuk – és ezzel nekünk is jobban megvilágosodjon? Ennél jobb segítséget nem is kaphatnánk hozzá.

 

rank10-9

 

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Agymanók (Inside out) 2015

 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás