Ha feladni készülsz – egy kis motiváció Esztertől

 

Amikor kicsik vagyunk, megszületnek bennünk a vágyaink, az álmaink. Elképzeljük, hogy lesz egy nagy házunk, saját cégünk, vagy híres festők, zenészek leszünk, boldog családdal a háttérben. Úgy érezzük, ez mind lehetséges, és elhatározzuk, hogy megcsináljuk, elérjük, és elképzelve a jövőt, boldognak látjuk magunkat. Aztán jönnek a mindennapi buckák, amiken igyekszünk átverekedni magunkat.

Minél nagyobbak vagyunk, annál nagyobb akadályokat görget elénk az élet, egy pillanatra elfelejtjük, hogy mit álmodtunk meg magunknak, és csak arra koncentrálunk, hogy a jelen problémáival megküzdjünk. Ám amint ez egyszer nem sikerül, és a társaink egy-egy kudarcunk után kinevetnek, lenéznek, majd a következő akadálynál azt hallgatjuk, hogy úgy sem tudod megcsinálni ezt sem, feladjuk. Nem csak egy pillanatra felejtjük el a boldog jövőnket, teljesen feladjuk az álmunkat, megragadunk egy ismert, megszokott állapotban, ahol csak akkor vagyunk hajlandóak küzdeni, ha biztos a győzelmünk. Rettegünk a bukástól, és főleg attól, hogy mások látnak minket megbotlani, ezért a biztosra megyünk. Nem kockáztatunk, nem teszünk azért, hogy azok legyünk, akik lenni szeretnénk, de ennek ellenére mindenki a boldogságot kutatja, várja.

Csakhogy a boldogságot nem egy másik ember fogja elhozni nekünk, nem egy kiskutya fogja elérni, és nem fog magától odaröppenni hozzánk, hogy na, akkor itt vagyok, legyél boldog. Minden, amire szükségünk van a boldogsághoz, bennünk van, csak a kudarctól való félelmünk teljesen elnyomja. Pedig az a jövő, amit kiskorunkban megálmodtunk magunknak, nem tűnt el a semmibe, és nem elérhetetlen. Csak rá kell ébrednünk, hogy mennyire nem számít más szava, hiszen attól sem leszünk boldogabbak, ha másnak megfelelünk, miközben magunkat meghazudtoljuk. Meg kell találnunk azt, ami boldoggá tesz, az utat afelé az ember felé, akikké válni szeretnénk. Az nem számít bukásnak, ha megteszünk mindent a cél érdekében, és valamiért még sem sikerül, az viszont igen, ha feladjuk az első megpróbáltatás után. Az a bukás, amikor nincs kitartásunk, amikor engedünk a lustaságunknak és a félelmünknek, amikor azt mondjuk: ’Nem vagyok rá képes’, holott meg se próbáltuk, amikor az első pofon után elveszítjük a reményünket, és nem megyünk tovább.

Számtalan embertől hallom, hogy ő ilyen, vagy olyan szeretne lenni, és amikor megkérdezem, hogy miért nem, annyi a válasz, hogy neki úgy sem menne. Miért? Senkinek nincs szuperereje, senkiben nincs plusz, legfeljebb annyi, hogy ő megpróbálta, nem adta fel, és megvalósította, de erre a képesség mindenkiben ott van. Nem szeretnék közhelyekkel élni, tudom, mennyire unalmasak tudnak lenni, de igaz az, hogy minden fejben dől el. Elmenjek edzeni, vagy ne? A tested készen áll rá, agyban kell eldöntened, hogy elindulj, vagy továbbra is a kis kényelmi szférádban vegetálj. Keressek új, jobb reményekkel kecsegtető munkahelyet, vagy maradjak itt a megszokottban? Ha elindulsz, félig nyertes vagy, ha nem, akkor már is vesztes. Sajnos így működik a világ. Én is örülnék annak, ha egy csettintésre olyanná válnék, amilyen szeretnék lenni, és egy csettintésre felhőtlenül boldog lehetnék, de ez nem ilyen egyszerű. A boldogságért nagyon sokat kell az életben küzdeni.

Nekem is nehéz volt elindulni. Annak ellenére, hogy amikor belenéztem a tükörbe, nem egy boldog lányt láttam, nem tettem semmit. Aztán kaptam egy jókora pofont az élettől, és onnantól kezdve máshogy kezdtem látni a világot, az embereket, magamat. Rájöttem, hogy semmi sem lesz jobb, ha én nem teszek érte. Megszívtam magam, és most már úgy nézek bele a tükörbe, hogy büszke vagyok magamra. Nem tudom elérem-e a célom, vagy hol végződik ez az út, de ha egy kicsit is kimozdítom magam ebből az állapotból, már jobb embernek érzem magam. Persze előfordul, hogy elakadunk, hogy tényleg úgy érezzük, nem bírjuk tovább, de akarjuk, és meg van bennünk az erő. Ilyenkor kell egy kis plusz. Legyen az film, zene, pár lelkesítő beszéd, vagy egy kép.

Nem fogok most motiváló filmeket elemezni, egyszerűen csak megmutatom, hogy mi az, ami nem hagyja, hogy reggel 6-kor az ébresztőt lenyomva tovább aludjak a reggeli kocogás helyett, vagy, hogy feladjam a tanulást a vizsga előtt, mert egy feladatot nem értek.

Filmes jelenetek, zenék, amik segítenek, ha elakadsz

 

Rocky

Mindegyik része önmagában is megállja a helyét, de egymás után nézve a részeket, kikörvonalazódik előttünk egy életút, ami mindenki számára példa értékű kéne, hogy legyen. Semmi nem állhatott Rocky útjába a boldogságának elérésében, még a veszteségek sem.

Az egyik kedvenc lelkesítő beszédem. Amikor már éreztem, hogy nehezen megyek tovább, kezdtem elhagyni magam, a laptop-om háttérképének ezt a szöveget állítottam be. Akárhányszor bekapcsoltam, hogy elfeküdjek egy film előtt, még ha nem akartam is elolvastam, hiszen ott volt a szemem előtt, és buzdított arra, hogy keljek fel, és tegyek azért, hogy büszkén feküdjek le aludni.

 

A zenéjét külön imádom. Minden reggel erre kelek, erre futok, és szinte megállíthatatlannak érzem magam tőle.

 

A békés harcos útja

Szeretem ezt a filmet. Életszerű, és nagyon sokat lehet tanulni belőle a kitartásról, arról, hogy attól, hogy egyszer megbotlasz, még nem leszel vesztes, csak akkor, ha nem állsz fel többé. Rengeteg lelkesítő szöveg van benne, ami sokat segít abban, hogy másképp lásd a világot, és saját magadat is. Igaz történet alapján.

 

A boldogság nyomában

Egy film, arról, hogy sajnos mennyire nehéz tisztességesen elérni a célunkat, tanulással, és nem áskálódással a másikkal szemben, hogy a hátán felmászva jobb helyet foglaljunk el. Talán az egyik legigazabb ez a beszéd, hisz nem szabad hagynunk, hogy mások befolyásolják, merre menjünk. Igaz történet alapján.

 

Nick Vujicic

És a végére hagytam egy videót, ami nem filmből van, vagy sorozatból. Ez egy olyan videó, amiben egy férfi, aki végtagok nélkül él teljes és boldog életet, megmutatja, hogy mennyire nehéznek, és félresiklottnak érezzük az életünket pár sérülés után. Pedig mennyivel nehezebb is lehetne.

Ez az a videó, amit sosem tudtam könnyek nélkül végignézni.

 

Azt gondolom, hogy ezek olyan filmek, amiket majdnem minden ember látott, de ha még sem, akkor bátran ajánlom őket, ha éppen feladni készülnél az álmaidat.

 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás