Függetlenség napja 2 – amikor a múlt nem támad fel

 

És ismét eljön a Világvége! Pont 2016. július 14-én, mához 11 napra.
De reméljük tényleg csak a moziban. Ott egész jól mutat, és mindössze 2 óra alatt le is zajlik.

20 évvel ezelőtt készült egy Függetlenség napja, ami akkori mércével nézve nagyot robbantó, egész jó összerakott klisé gyűjtemény volt: adott a (tényleg) vicces, vagány (aki ráadásul szuper pilóta) feka srác (Will Smith), adott egy önfeláldozásra is hajlandó tökös amcsi elnök (Bill Pullman), aki persze a nagy bajban összefogja a világot arabostól, afrikástól, oroszostól, európástól, ja a kínaiakat ki ne hagyjuk. Egy lököttnek tartott, de mint  később kiderül, zseniális tudós (Jeff Goldblum), aki megfejt minden rejtélyt. És persze a Gonosz Idegen Lények, akik megszállják a Földet és hatalmas pusztítást végeznek. Egy kis humor, egy kis szerelmi szál, jó sok izgalom és roppant jól megcsinált látványvilág. 2 óra kikapcsolós, önfeledt szórakozás.

Aztán eltelt 10 év – és itt a folyatás.

Independence-Day-2
A vagány feka srác már nem szerepel benne, helyette van másik (mert tiszteljük a hagyományokat és a jól bevált kliséket), aki csak halvány mása elődjének (Jessie T. Usher). A vagány srác kifehéredett, vagánynak vagány, de pont annyira humoros, mint egy enyhébb gyomorontás (Liam Hemsworth). (Mondjuk “nagy szerepében”, mint Gale, az Éhezők viadalában is elég gyomorbajosan játszik…). Az Elnökünk és a Tudósunk is megöregedett, Elnökünknek kicsit agyára is ment a kapcsolat az Idegenekkel. De a világ boldog együttműködésben várja felkészülten (?) az idegeneket egy határozott Elnök asszony(!) vezetése alatt. És ők persze jönnek. Igaz először nem is ők, de ettől függetlenül lelőjük azt, amit nem ismerünk. Ez azért ismerős, nem? Először lőjj, aztán kérdezz… vajon hol is hallottuk már annyit? De azért nincs nagy gáz, természetesen sikerül megmenteni amit és akit kell, még épp időben. És aztán lecsap a Gonosz, hullanak a Jók. Persze a nem vicces feka srác és a vagány és szintén nem vicces főhősünk kibékül, és majd együtt legyőzik a Gaz Idegent. Aki amúgy teljesen Alien-re hajaz, lehet hogy rokonok? A következő részben lehet, hogy majd ő lesz az erősítés a rossz fiúknál?

A film egyetlen pozitívuma, hogy nagyon látványos. A visual effect részleg beleadott apai-anyait, az biztos. Kb ők viszik el a hátukon a filmet. Mert sajnos se a sztori (egy gyenge, kicsit módosított remakeje a 1996-os változatnak), se a színészi játék (gyenge párbeszédek, tele közhelyes klisékkel) nem sokat tud tenni a film sikeréért. Ez a film is  – nálam biztos – bekerült az egyszer megnézhető, látványos, de felejthetős filmek nem rövid sorába.

Aki szereti a bot egyszerű sztorival rendelkező, viszont jó sok CGIvel felturbózott, pörgős csatajelenetekkel dúsított, minimális adrenalin szint emelkedést okozó, sok gondolkodásra nem késztető scifi-akciófilmet, annak tetszeni fog. Meg annak a kevésnek is, aki nem látta az első részt. Aki azért ennél többre vágyik, az úgy fog járni, mint én: na jó, lapozzunk, keressünk valami jobbat. 😉

 

rank10-6

 

A film adatlapja a Mafab.hu-n: A függetlenség napja – Feltámadás 2016

 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás