Férfias játékok – Az elit alakulat (2001)

 

Lenyűgöző, hiteles, hihetetlen- talán ezekkel a szavakkal lehetne leginkább jellemezni az HBO legigényesebb történelmi sorozatát, Az elit alakulatot. Steven Spielberg és Tom Hanks forgatókönyvírói, produceri és rendezői tevékenysége a tőlük megszokott színvonalú, Stephen E. Ambrose könyve pedig kitűnő alapot szolgáltatott a széria elkészítéséhez.

Az elit alakulat az amerikai hadsereg egy második világháborús különítményének, a 101. számú légi hadosztály 506. számú ezredének történetét meséli el. Az elit alakulat a televíziózás történetének egyik legköltségesebb alkotása: a 10 epizód forgatása 120 millió dollárba került. Jogtörténettel foglalkozó kutatóként, a II. világháború szerelmeseként hatalmas öröm volt egy olyan sorozattal találkozni, amely ennyire hű maradt az alapjául szolgáló műhöz, és ezen keresztül a valós történelmi eseményekhez.  Stephen E. Ambrose történész-író éveken át gyűjtötte könyvéhez az anyagokat, kutatásai során a katonák még magánlevelezéseiket is a rendelkezésére bocsátották. Nőként külön érdekes volt egy olyan sorozatot szemlélni, amelyben egyetlen női szerep sem található, hiszen a század tagjai kivétel nélkül férfiak voltak.

Legelső bevetésük 1944június 5-én, a Normandiai partraszállás közben történt, ahonnan a katonák Franciaországon, Hollandián és Belgiumon át eljutottak Németországba, ahol részt vettek a hírhedt Sasfészek bevételében. A sorozat 10 epizódja izgalmakban és érzelmekben bővelkedik, amelyeket csak fokoznak az igazi hősök dokumentumfilmszerű megemlékezései. Számomra a háború embertelenségét semmi sem támasztotta alá jobban, mint a 9. epizódban megtalált koncentrációs tábor.  A katonák megdöbbenése és iszonyata semminél nem szemlélteti jobban az emberiség történetében elsőként tapasztalt borzalmakat, amelyeket mindössze az atombomba közeli bevetése múlt felül. A katonák a szerencsétlen foglyokat élelemmel és vízzel látják el, majd a  közeli német lakosokat vezetik oda, hogy ássák el a halottakat. A németek állításuk szerint nem tudtak a tábor létezéséről. Ez a rész azért is különösen megkapó, mivel a század tagjai kivétel nélkül bátor férfiak voltak, akik az átlagos katonáknál még veszélyesebb és embert próbáló helyzetekbe kényszerültek, s becsülettel helyt is álltak. Számukra, ahogy a filmben is elhangzik, a legértékesebb katonai kitüntetés, a Bíbor Szív nem egy medál, hanem alapfelszerelés. Az egység tagjai közül 2001-re csupán 51-en maradtak életben, de emlékeik és gondolataik felbecsülhetetlenek voltak a széria elkészítéséhez. Természetesen kedvenc karakterem Richard Winters őrnagy (Damian Lewis) volt, akinek szakértelme, éleslátása, embersége és stratégiai érzéke kiváló vezetővé tették. Később  a koreai háború idején kiképzőtisztként szolgált, majd részt vett emlékiratai elkészítésében is.

Külön kiemelném még  a széria másik nagy erényét, hogy a történelmi hűségre ugyanúgy fókuszál, mint az emberi viszonyokra. Ezek a katonák ugyanis szinte kivétel nélkül megbíztak egymásban és feláldozták volna az életüket egymásért. Nyugodtan állíthatjuk, hogy ezek az emberek a családjuknak tekintették szakaszukat, hiszen életük legkeményebb napjait együtt voltak kénytelen megélni és túlélni.  Az eredeti angol cím is ezt takarja: Band of Brothers.  A szériában több mint ezer állandó katonaviselt, vagy kalandvágyó statisztával dolgoztak a filmesek.

Mindenkinek ajánlom tehát jó szívvel, aki szereti a II. világháborút, a katonai filmeket, a felemelő emberi sorsokat és nem utolsósorban a hiteles sorozatokat!

 

rank10-10

 

Rend.: Tom Hanks, Phil Alden Robinson, Richard Loncraine, Mikael Salomon, David Nutter, David Leland, David Frankel.

Fsz.: Richard Winters őrnagy (Damian Lewis), Carword Lipton hadnagy (Donnie Wahlberg), Lewis Nixon százados (Ron Livingston).

 

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Elit alakulat – Band of Brothers (2001)

 

 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás