Fekete humor a fehér tájon: Fargo sorozat – 1. évad

 

A két ünnep között és az idei év elején intenzív sorozatnézésbe kezdtem, köszönhetően a húgomnak, aki meghívott egy online filmnéző oldalra. Így már nem töltögettem a részeket, mint a Trónok harcánál, hanem várok egy picit a puffereléssel a laptopon, aztán hajrá! A Penny Dredfull és Wayward Pines után belecsaptam a Fargóba. Kint hideg tél volt, felváltva esett ónos eső vagy könnyű hódara, a legjobb idő volt bekapcsolódni egy minnesotai kisváros igazi hófödte világába.

A Coen fivérek forgatókönyve annak idején, 1996-ban lenyomta az Oscaron a Jerry Meguire-t, szóval az elvárásom nagy volt vele, de nem csalódtam benne. 2014-ben csak producerei voltak a testvérek az alkotásnak, ami Noah Hawley nevéhez fűződik, de szintén bezsebelt pár Emmy- és Golden Globe-díjat.    

„This is a true story. The events depicted in this film took place in Minnesota in 2006. At the request of the survivors, the names have been changed. Out of respect for the dead, the rest has been told exactly as it occurred.”

Minden rész ezzel a kis szöveggel kezdődik, amit a végére már szó szerint megtanulunk. Tulajdonképpen ez csak egy kamu volt a készítőktől, ez nem igaz történet, de még csak hasonló sem történt sem Minnesotában, sem máshol az USA-ban. Ám a nézőt meggyőzi, hogy ez nem egy thriller, hanem egy izgalmas krimi, ami hétköznapi, egyszerű (és értsd ez alatt azt is, hogy kissé primitív) emberekkel bármikor megtörténhet.

Adott egy csendes kisváros, Bemidji, ahová egy közúti baleset miatt megérkezik maga az ördög, Billy Bob Thornton. Az igazi nevét nem tudjuk meg, mert állandóan álnevet használ, de amerre jár, indokolatlanul megnő a halálesetek száma. Előre fésült, gesztenyebarnára festett hajával, ártatlan boci szemeivel és kellemes tónusú hangjával egyáltalán nem tűnik veszélyesnek, pont ez az, amit számtalanszor ki is használ. A kórházban megismerkedik Lester Nygaarddal (Martin Freeman), aki törött orrával elpanaszolja, hogy a helyi tahó vállalkozó, Sam Hess mennyire megkeseríti az életét. Másnap holtan találják egy kuplerájban a maffiakapcsolatokkal is rendelkező tagot. Lester, egy kis hivatali patkány, egy biztosítási ügynök, aki feleségül vette gimnáziumi szerelmét, egy csóró, kis senki, amit a neje többször is a szemére vet. Az első részben egy ilyen veszekedés után fel is kapja a vizet majd a kalapácsot a kis lúzer, és megöli a nőt. Ezután kezdődik a kálváriája a helyi rendőrséggel, a bérgyilkos haverral és a Hess után nyomozó maffiózókkal. Meg kell hagyni, jól veszi az akadályokat, az évad tulajdonképpen az ő jellem- (illetve jellemtelenség-) fejlődésről szól, hogyan válik egy nímandból egy félelmetesen hazudozó, simlis gazfickóvá, aki képes feláldozni a saját érdekiért a feleségét és a testvérét is. Bukása nem lehet kérdéses, csak a pontos ideje és módja vár megválaszolásra.

Mindehhez persze kiválóan asszisztálnak a helyi bugyuta rendőrök élükön Bill-lel, (Bob Odenkirk) a seriffel, aki szinte védi a gyanúsítottat az igazi nyomozást végző párostól: Molly Solversontól (Allison Tolman) és Gus Grimlytől (Colin Hanks). A molett seriffhelyettesnek már az elejétől fogva gyanús Lester, de nincs ideje, sem módja felgöngyölíteni a szálakat, mert a helyi ostoba bürokrácia betesz neki, és elveszik tőle az ügyet. Párja Gus, akivel a nyomozás során egymásba szeretnek, egy dadogós, ügyetlen, de becsületes járőr a szomszéd kisvárosból, akit végig kínoz a lelkiismeret furdalás, mert elkaphatta volna a gyilkost, mikor igazoltatta, de megijedt tőle, és futni hagyta.

 

Miközben Molly-ék nyomoznak, bepillantást nyerünk, hogyan tesz lóvá a bérgyilkosunk egy vallásos milliomost, egy haverkodó fogorvost és miért tér vissza a tettes a bűntett színhelyére. Ilyenkor néha még szimpatikusnak is tűnik, ami Billy Bob zseniális játékának köszönhető. A mellékszereplők kiválasztása is zseniális, a már említett Bob Odenkirk, Keith Carradine, mint nyugdíjas zsaru, a megzsarolt vállalkozóként Oliver Platt, Adam Goldberg pedig a süketnémát játszó Russel Howarddal komikus bérgyilkos-párt alkotnak.

Minden részben valakinek a szájából hallunk egy rövid, érdekes anekdotát, vagy fejtörő találós kérdést, ami szervesen kapcsolódik az adott rész történetéhez. 2015-ben elkészült a második évad is, amelyet követ majd egy harmadik is idén, amelyek új karakterekkel, új bűnügyekkel ismertetnek meg minket. A hideg téli estékre bátran tudom ajánlani ezt a gyönyörű, havas tájakon játszódó, fekete humorban bővelkedő sorozatot.  

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Fargo (2014)

 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás