„De hisz láttalak meghalni” – Időkavarás magyar módra

A film címe a sokat sejtető Hurok, s mint a trailer-ből is kitalálható, az időhurokra utal. Elsőre talán megdöbbentő lehet, hogy egy magyar filmről van szó, hiszen szembe megy minden korábbi sémával. Elmondhatjuk, hogy igazán velős produktummal állt elő a rendező, Madarász Isti.

A történet szerint Ádám (Száraz Dénes) illegális gyógyszerkészítmények csempészésével foglalkozik, és a film elején éppen a következő akcióra készül, amikor párja, Anna (Martinovics Dorina) közli vele, hogy babát vár. Ádám megijed a felelősségtől, és el akarja vetetni a magzatot, ám Anna nem hajlandó ebbe belemenni. A férfi elküldi Annát szülészorvos apjához vizsgálatra, hogy amíg a nő távol van, könnyedén leléphessen.

 

hurok2_Forrás_sci-fi.mandiner.huVideofelvételen akar elbúcsúzni a nőtől, ám mikor elindítja a felvételt, észreveszi, hogy Anna magával vitte a repülőjegyét, és utánaszalad, hogy visszaszerezze tőle. Mikor Ádámmal egymásba rohannak az utcán, Anna szájából elhangzik egy mondat, az első jel, ami megzavarja a nézőt: „De hisz láttalak meghalni”. Ezzel kezdetét veszi a mindfuck, bekerülünk mi is az időhurokba, és próbáljuk kibogozni, hogy mit is látunk a vásznon.

Ádám esélyt kap, hogy helyrehozhassa elszúrt életét, kérdés, hogy tud-e élni a lehetőséggel. A történet sorozatos ismétlődése folyamatos figyelmet igényel a nézőtől, ami valljuk be, nem nehéz, hiszen a bennünk cikázó kérdések megválaszolásra várnak. Az apró, megmagyarázhatatlan részletek, az elvarratlan szálak csak a film előrehaladtával nyernek értelmet, mintha szépen lassan eltűnnének a felhők az égről, és tisztán felragyogna a nap. Ahogyan kirajzolódnak az események és kezd összeállni a kép, úgy aggódunk mi is Ádámért, hogy helyesen cselekedjen és megtalálja a módját, hogyan hozhatná helyre korábbi hibáit.

Valóban rendhagyó magyar filmet láthatunk – ahogyan a rendező nevezi, egy időkavarós thrillert –, ami mentes a sajátságos hazai kliséktől és hibáktól, egyedi történettel rendelkezik, amihez csak még inkább hozzátesz a kiváló színészi játék. Mind Anger Zsolt, mind Martinovics Dorina remek teljesítményt nyújtanak, Száraz Dénes pedig kiváló. Öröm volt látni, hogy a Jóban Rosszban egykori Tamás atyájában sokkal több rejtőzik, mint amit a sorozat láttatni engedett.

Fel van hát adva a lecke a filmkészítőknek, a magyar közönség ezek után nem fog megelégedni kevesebbel. Az utóbbi időszakban egyébként is felvirágozni látszik a hazai filmipar, vegyük csak például a Liza, a rókatün
dért, a Félvilágot, vagy a Saul fiát, melyek sorra zsebelik be a nemzetközi elismeréseket különböző nívós fesztiválokon. Ezek után még itt van nekünk a Hurok is, mely csak tovább erősíti a sort.

hurok

A hurok – színes, magyar thriller, 95 perc, 2016

fsz: Száraz Dénes (Ádám),Martinovcs  Dorina (Anna), Anger Zsolt (Dezső), Hegedűs D. Géza (Doki apa)

rendező: Madarász Isti

rank10-8u

 

Comments

comments

You may also like...

1 Response

  1. 2016-05-07

    […] Eredeti megjelenés – Filmaddict […]

Hozzászólás