Családi ürömök – avagy három vígjáték szürke napokra

 

Hiába itt Németországban a nyár csak szórványosan, órákra bukkan fel, vannak olyan szerencsésebb helyek a világon, ahol júniusban akár 15 fok felé kúszik a higanyszál. Nekik kínál felüdülést a következő három vígjáték, amelyekbe egészen véletlenül futottam bele az elmúlt hónapokban. (Amennyiben a világ esővel áztatott oldalán élünk, akkor pedig a rossz idő kellemes eltöltéséhez ajánlom őket.)

Három habkönnyű családi vígjátékot hoztam a mai felsorolásba, lesz szó görög esküvőről, elvadult egyetemista lányokról és felnőtt férfiak gyerekes harcáról. Habár elsőre hallásra nem kívánkoznának feltétlenül egy közös listára, de mivel az esküvő és gyereknevelés témakörben előforduló lehetséges összes vicces szituációt felsorakoztatják nekünk; és mindegyik film egy olyan tipikus élethelyzetet dolgoz fel, amelyekkel mi is könnyen azonosulhatunk, így úgy gondoltam, hogy mégis jól megférnek egymás mellett.
Szerencsére, mivel vígjátékokról van szó, a szórakoztatás a fő céljuk és egyik film sem szeretne több lenni, mint ami, így ügyesen elkerülték, hogy drámai elemeket tegyenek be két poén közé.
Attól semmiképpen sem kell tartanunk, hogy a filmek majd napokra fogva tartják a gondolatainkat, netán „megfekszik” a lelkünket, de nem is hiszem, hogy minden esetben egy elgondolkodtató alkotásra vágyunk. Mivel három vígjátékról van szó, a feladatuk hogy megnevettessenek és kikapcsolódást nyújtsanak néhány órára, ezt pedig a következő alkotások megbízhatóan teljesítik.

 

3. Bazi nagy görög lagzi 2. (My Big Fat Greek Wedding 2)

Kissé félve tettem be ezt a filmet a felsorolásba, mert a férjem tíz perc után kiment a nappaliból, hogy ő ezt biztosan nem nézi végig, sajnos nem képes befogadni az alkotást. A 2002-ben vetített első rész folytatása, többnyire ugyanazokkal a poénokkal dolgozik, mint a korábbi film, a karakterek kiszámíthatóan hozzák a már megszokott figurájukat. Mivel én nagy rajongója voltam az első résznek, szívesen néztem meg a folytatást, de felülmúlni nem sikerült az eredetit.
Bazi_nagy_gorog_lagziA filmben betekinthetünk ismét az Amerikában élő görög család életébe. Az elmúlt néhány év alatt az unokák már felnőttek, így a főszereplő Toula-nak (Nia Vardalos) és férjének Ian-nak (John Corbett) nemcsak a kamasz lányuk ellenségességével kell megküzdeniük, hanem az évek során kissé ellaposodott kapcsolatukat is fel kell frissíteniük, hogy ismét megtalálják az utat egymáshoz. A fő bonyodalmat egy családi titok fényre derülése szolgáltatja, a filmből pedig az is kiderül, hogy miért készül az egész család egy még nagyobb esküvőre.
Nekem ebben a részben is Toula volt a kedvencem, főleg azért, mert egyedül nála figyelhető meg változás az élethez és a családjához való hozzáállásában. Valószínű azért, mert mint az első részt, úgy a másodikat is az ő szemszögéből tolmácsolva követhetjük.
Ha szeretted az első rész poénjait, a karaktereket akkor érdemes ezt a részt is megnézni, de nem szabad sokat várni a filmtől.

rank10-6

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Bazi nagy görög lagzi 2 – My Big Fat Greek Wedding 2. (2016)

2. Rossz szomszédság 2. (Bad Neighbours 2)

rossz_szomszédság_2A 2014-es Rossz szomszédság (Bad Neighbours) második része, amelyben a harmincas házaspár Mac és Kelly Radner (Seth Rogen és Rose Byrne) második gyereküket várva elhatározzák, hogy eladják a jelenlegi házukat és egy nyugalmasabb környékre költöznek. Mielőtt a pénzt a zsebükben tudhatják, át kell vészelniük azt a harminc napot, amely alatt a leendő vevőjük még meggondolhatja magát és visszaléphet a vásárlástól. Természetesen, hogy ne legyen unalmas a film, pont ekkor költözik a szomszéd házba egy egyetemi lányszövetség, akik mint az előző lakók – az első részből megismert fiúszövetség – , szeretnek hangos bulikat tartani. A házaspár és kislányuk segítségére siet a korábbi ellenségük Teddy Sanders (Zac Efron), hogy együttes erővel űzzék el az elvadult lányokat a szomszédból.
Nekem összességében tetszett a film, annak ellenére, hogy a poénok néha nagyon alpáriak és gusztustalanok voltak, de ezt már megszokhattuk az amerikai tinédzserekről szóló filmekben. (lásd Amerikai pite).
Ami kicsit bosszantott, hogy megint ellőtték a „20 év alattiak nem is láttak még vezetékes telefont“ poént, nem értem, hogy miért kell úgy csinálni, mintha a kizárólag a postagalambokkal egyidőben lett volna elterjedt az asztali telefon. Olyan mint a nagyjából 10 éve készült vígjátékokban mindig kötelező jelleggel levetített „a nők is járnak a mellékhelyiségbe és ott gusztustalan hangokat adnak ki magukból“. Talán néhány év, és a telefonos viccen is túl lehet majd lépni.
Szerintem igazán annak ajánlott a folytatás megnézése, aki szerette az első részt. A korábbról már megismert konfliktusok ismétlődnek, amelyek hasonló szituációkat és poénokat eredményeznek.

rank10-7u

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Rossz szomszédság – Neighbors 2: Sorority Rising (2016)

1. Megjött Apuci (Daddy’s Home)

Brad Taggart (Will Ferrel) egy végtelenül kedves, melegszívű mostohaapja a felesége Sarah (Linda Cardellini) előző házasságából született két gyerekének. Kitartó türelemmel és szeretettel szép lassan eléri, hogy a gyerekek kezdeti utálata egy akár már szeretetnek is nevezhető kapcsolattá szelídül. Ebbe az idilli állapotba „rondít bele“ az apa, az ex-férj Dusty (Mark Wahlberg) felbukkanása, akinek nem titkolt szándéka, hogy visszaszerezze a családját magának.
daddy-s-homeMegkezdődik az apa és a mostoha apa csatája, ahol a két lábon járó tesztoszteron bomba Dusty, az Alfa hím, akinek kocka hasa van, mindent meg tud szerelni és motorozik; és a nem annyira izgalomba hozó, de megbízható, kedves mackó Brad különböző vicces helyzetbe keveredve igyekszik a gyerekeket megnyerni maguknak.
Nem elhanyagolható mellékszereplői a filmnek Brad főnöke Leo (Thomas Haden Church), aki ártatlan arccal idegesíti Brad-et a soha nem a témába vágó történeteivel és anekdotáival és Griff (Hannibal Buress), aki ugyancsak az egyik veszekedés eredményeképpen állandó bérletet válthatott a családi kanapéra.
Igaz, némely poénnál olyan érzésem volt, mintha egy rajzfilmet néznék, az apák összecsapásait látva többször is eszembe jutott a Gyalogkakukk és Vili az éhező prérifarkas küzdelme, olyan abszurd módon estek-keltek a szereplők, majd magukat kissé leporolva szaladtak tovább.
Meg voltam elégedve a filmmel, sőt mondhatom, hogy a háromból ez tetszett a legjobban, bár jobban belegondolva, lehet erről az egyik főszereplő felsőtestének folyamatos látványa is tehet. (Hogy melyiküké, azt nem árulom el.)
Egyedül akkor forgattam a szemeim kínomban, amikor a „rasszista vagy, nem vagyok“ viccet sütötték el, úgy látszik, hiába egy lerágott csont, nem voltak képesek az alkotók kihagyni. Valószínű ez is olyan, mint a Rossz szomszédság 2-ben a telefonzsinór, egyes forgatókönyv íróknak kihagyhatatlan a szövegből, pedig már inkább fájdalmas mint vicces.
Ennek ellenére mindenképpen érdemes megnézni, ha csak egy könnyed szórakoztató vígjátékot keresünk.

rank10-8

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Megjött Apuci – Daddy’s home (2015)

Ahogy már többször is írtam, nem fog egyik film sem maradandó nyomokat hagyni bennünk, viszont érdemes őket elmenteni azokra az estékre, amikor lazítani szeretnénk, vagy amikor már órák óta keresünk valami nézhető filmet, de semmit nem találunk.

 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás