Családi lélekmustra – Mindenki megvan

 

Robert De Niro az egyik kedvenc színészem, ezért igyekszem mindegyik filmjét legalább egyszer megtekinteni. Mikor először megláttam a Mindenki megvan leírását alig vártam hogy lássam, hiszen igazi drámát ígért a filmajánló. Olyat, amilyet leginkább szeretek: a kisember számvetését életével, tetteivel, és a legfontosabbal, a gyermekeivel. De Niro korunk egyik legnagyobb színésze, aki változatos szerepeivel gyorsan kinőtte magát az egyébként kitűnően alakított gengszterfigurákból. Humora mellett létezik egy nagyon mély drámai énje is, mely hitelt ad figuráinak.

everybodys_fine_2Ilyen kisember az életét egy huzalgyárban töltött Frank Goode (Robert de Niro) is, aki keményen dolgozott, hogy négy gyermekének mindent megadhasson. Goode azonban magasra tette a mércét a gyermekeivel szemben is, akik között három művész is akad (zenész, színésznő, festő). A gyerekek azonban felnőttek, elköltöztek, s Goode felesége halála után magára marad. Az anyjukkal bizalmas felnőttek apjukkal nehezen értenek szót, s félelmeik és megfelelési vágyuk sorozatos hazugságokhoz és kényszerünnepekhez vezet, amik alól szívesen bújnak ki mindenféle kifogásokkal. A hálaadásra végül egyikük sem megy el, ezért Frank eldönti, hogy levelet ír mindegyiküknek és személyesen viszi el azokat egy látogatás keretében. Először David-et (Austin Lysy) látogatja meg, aki sikeres festőművész New York-ban. David azonban nem nyit ajtót, így Frank tovább utazik Amy-hez (Kate Beckinsale), aki egy chicagói reklámügynökséget vezet, és óriási álomházban lakik a férjével és a fiával. Amynek azonban a munkájával ellentétben magánélete hever romokban, ezért apját néhány ürüggyel engedi útnak másik fiához, Robert-hez (Sam Rockwell) aki éppen Denverben koncertezik a zenekarával és apja úgy tudja hogy karmester. Robert szintén kínosnak érzi apja jelenlétét, aki először is furcsállja hogy fia nem karmester, ahogy mindig mondta, és egy koncertturné ürügyével húgukra, Rosie-ra (Drew Barrymore) passzolja az apjukat, aki ünnepelt táncosnő Las Vegas-ban. A titkok és hazugságok végül nyilvánvalóvá válnak Frank számára és egy családi tragédia felszínre hoz minden érzelmet a családban, melyekről eddig igyekeztek nem tudomás venni.

A kiváló szereposztás mellett felhívnám a figyelmet a film egyéb értékeire is: a kiváló lélekábrázolás, napjaink problémáinak levetítése mesteri módon. Sokszor halljuk, hogy jelen világunkban csak rohanunk, s az anyagi biztonság mellett éppen a lényeg, a valódi értékek sikkadnak el. A film azonban kiváló példája annak is, hogy az álmok, a magunk elé állított elvárások sokszor feleslegesek, vagy csak kicsit valóságosabbá kell tenni őket. Hogy aztán kényelmesen hátradőlve nyugodtan mondhassuk: Mindenki megvan.

 

rank10-10

 

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Mindenki megvan (Everybody’s Fine) 2009

 

(A trailer és a posterek megtévesztésre alkalmasak! 😉 )

 
 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás