Cloverfield Lane 10 – Mélyről jövő feszültség

Ez a háromszereplős kamaradarab garantáltan odabilincsel a székbe, de a végére abban sem leszel biztos, hogy erre a filmre vettél jegyet.

cloverfield2Erről a filmről nagyon nehéz úgy mondani bármit is, hogy ne lőjük le a poént. A J.J.Abrams producerelésével készült tudomány-fantasztikus thriller alapkoncepciója szerint a főszereplőnk, Michelle (Mary Elizabeth Winstead) egy, a filmben nem mutatott veszekedés után elviharzik otthonról, majd autójával súlyos balesetet szenved, miután belehajtott egy furgon. Mikor magához tér, egy bunkerben találja magát. Megmentője, Howard (John Goodman) közli vele a szörnyű hírt, hogy a világot nukleáris támadás érte, és nem mehetnek fel a felszínre, különben ők is meghalnak. Ők ketten és harmadikként Emmett (John Gallagher Jr.) kénytelenek lesznek megvárni, amíg tiszta lesz a fenti levegő, de ez eltarthat 1-2 évig is. Az összeesküvés-elméletek szerelmese, az egykori haditengerész Howard már korábban készült egy esetleges támadásra, és felépített egy bunkert, megfelelően ellátva élelemmel. Számításai pedig úgy tűnik, bejöttek. Michelle azonban nem hisz a férfi szavának, kétségei vannak a hitelességét illetően, és minden áron szabadulni akar a földalatti börtönből.

A film kellően adagolja a feszültséget, és csepegteti a bonyodalmakat okozómorzsákat. Mindhárom karakter erős és rendkívül összetett. Michelle bár kezdetben megfutamodik a konfliktust elől, a bunkerben töltött idő alatt megtanul szembenézni vele. Tudatosodik benne, hogy küzdenie kell az életéért, és ebben egyedül a csekély értelmű, tanyasi fiú, Emmett lehet a segítségére. Az idős Howard biztosan nem százas, és ugyan bejöttek a számításai a támadást illetően, nem is akármilyen titkokat rejteget a bunker falai között.

A cím alapján felvetődhet, hogy a filmnek esetleg köze van a 2008-as Cloverfield-hez. Nos, a film megnézése előtt ezzel kapcsolatban nem érdemes találgatásokba bocsátkozni, utána pedig már úgyis tudni fogjuk, hogy van-e közük egymáshoz. A lényeg, hogy nem igényli a korábbi film ismeretét.

A Cloverfield Lane 10 egy olyan film, ami nagy eséllyel meg fogja osztani a közönséget. Nem mindenkinek fog bejönni akár az eleje, akár a vége. Nekünk mindenesetre tetszett, megy pacsi Abramsnek.

Cloverfield Lane 10 (10 Cloverfield Lane) – színes, feliratos, amerikai thriller, 103 perc, 2016

fsz: Mary Elizabeth Winstead (Michelle), John Goodman (Howard), John Gallagher Jr. (Emmett)

 

rank10-9u

 

 

Comments

comments

You may also like...

1 Response

  1. 2016-05-14

    […] ~Eredeti megjelenés: Filmaddict~ […]

Hozzászólás