Belevaló negyvenes csajok keresik párjukat – Bizsergés (Crush)

 

A mai magányos, egyedülálló és egyedül élő, kesergős, ámde önálló, céltudatos negyvenes nőkről már sok féle film készült, amelyek megpróbálják kifejezni ezt a fajta életérzést.
Ezek közül én most egy régi darabot választottam, ami még 2001-ben készült, mert számomra ez kiemelkedik a Szex és New York, és a Bridget Jones megszokott köreiből.

CRUSH, Imelda Staunton, Andie MacDowell, Anna Chancellor, 2001

A Bizsergés egy igazi angol film, egy angol kisvárosban,Cotswoldban játszódik, ahol a három női főszereplő éli az életét. Kate,az iskola igazgatónő (Andie McDowell), aki saját gyerekre, családra,  Életre vágyik, de ehelyett be kell érnie a helyi lelkész , Gerald (Bill Paterson) udvarlásával és az iskolai teendőkkel nap mint nap. Janine, a rendőrnő, (Imelda Staunton) aki a munkájának él és neveli egy szem kamasz fiát, és Molly (Anna Chancellor) a gazdag orvosnő, aki már háromszor elvált és gyűlöli a férfiakat.
A három nő egyetlen szórakozása hogy hétfő esténként összejönnek, cigarettáznak, gint isznak és kipletykálják mi történt a héten velük. Azért versenyeznek, hogy ki lesz a hét csődtömege, a nyerő kap egy rakat csokit vigasztalásképpen.
Mindezidáig a történet át van szőve bőven angol humorral, pikáns jelenetekkel, ahogy a nők próbálkoznak a férfiakkal, és az egészet átlengi valamiféle keserű szomorúság, főleg Molly alakját.
A változást a történetben egy fiatalember hozza el, Jed (Kenny Doughty), aki egy temetésre hívtak meg orgonálni, ott összefut volt tanárával, Kate-el. Nagyon gyorsan egymásba gabalyodnak, először úgy tűnik, hogy csak szexről szól a dolog kettőjük között, de a srác vonzó, kedves, érzékeny, gyorsan beleszeret Kate-be. A barátnők ezt már nem tűrhetik, hiszen szerintük ők nem egymáshoz valók és akcióba lendülnek. Minden úton-módon próbálják elszakítani egymástól az újsütetű szerelmespárt. Nem veszik észre, hogy Kate ragyog és boldog, Jed mellett végre önmaga lehet, még ha titokban is tartják a kapcsolatukat.
A történet nagyon életszerű és emberi! Andie McDowell szépségével el tudja hitetni hogy egy 25 éves srác beleszeret, a barátnők irigysége, furkálódásai, amik végül drámai végkifejlethez vezetnek, és elérik a nézőnél, hogy egyik szemük sírjon a másik nevessen. Ez a film olyan, mint az élet: néha nehéz és kegyetlen, de ugyanakkor ott van benne a szerelem gyönyörűsége is, a barátság, a megbocsátás nagyszerűsége és a remény. Hogy 40 évesen sem kell leírni magunkat, történhetnek nagyszerű és fájdalmas dolgok, amitől érezzük, hogy élünk.

 
rank10-8
 

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Bizsergés (Crush) 2011

 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás